Αυτοδιοικητικές: Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα

Αυτοδιοικητικές: Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα

Μάρτιος 29, 2019 - 12:55
0 σχόλια

Με την ψήφιση του ν. 4604/2019, του γνωστού πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που πήρε και ΦΕΚ και βρίσκεται ήδη σε ισχύ, τροποποιούνται διατάξεις του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1», κάποιες από τις οποίες αλλάζουν τα μέχρι χθες δεδομένα ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Τροποποιείται το αντίστοιχο άρθρο του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» που αφορά σε κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα:

-Με την παρ.1 ορίζεται ότι το κώλυμα – ασυμβίβαστο των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, είτε πρόκειται για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες τέτοιες Αρχές, είτε για αυτές που συστήνονται με κοινό νόμο, συντρέχει εφόσον τα μέλη αυτά, βάσει της ειδικότερης νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της κάθε Αρχής, υποχρεούνται, κατά τη διάρκεια θητείας τους, σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ή αναστολή άσκησης οποιουδήποτε άλλου δημοσίου λειτουργήματος ή καθηκόντων αμειβόμενων ή μη σε οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο τομέα.

-Με την παρ.2 ορίζεται ότι και οι πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των πάσης φύσεως νομικών προσώπων των δήμων οι οποίοι δεν έχουν οριστεί στις θέσεις αυτές λόγω ιδιότητας (ex officio), σύµφωνα µε τη νοµοθεσία που διέπει τα νοµικά αυτά πρόσωπα, μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών έχουν κώλυμα εκλογιμότητας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς η τοποθέτηση των προσώπων αυτών στις σχετικές θέσεις πραγµατοποιείται βάσει διάταξης τυπικού ή ουσιαστικού νόµου, χωρίς να µεσολαβεί οποιαδήποτε κρίση, αξιολόγηση ή διαδικασία εκλογής. Συνεπώς εξομοιώνεται η περίπτωσή τους µε αυτή των αιρετών ή όσων έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώµατα, ως προς τα θεσπιζόµενα κωλύµατα εκλογιµότητας.

-Με την παρ.3 αποσαφηνίζεται ότι το προβλεπόμενο κώλυμα των υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων που είναι ενταγμένα στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης του δημόσιου τομέα, όπως αυτό ισχύει δώδεκα μήνες πριν τη διενέργεια των εκλογών, οι οποίοι άσκησαν καθήκοντα προϊσταμένου μέσα στο δωδεκάμηνο πριν από τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, καταλαμβάνει αποκλειστικά όσους άσκησαν καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης των αναφερόμενων στη διάταξη φορέων, στους δήμους εντός των οποίων εκτεινόταν η χωρική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης ή της Γενικής Διεύθυνσης της οποίας προΐσταντο.

-Με την παρ.4 παρέχεται, κατά την πρώτη εφαρµογή της διάταξης, η δυνατότητα και στους δικηγόρους µε έµµισθη εντολή των δήµων, εφόσον έχουν παραιτηθεί, προκειµένου να άρουν το κώλυµα συµµετοχής τους στις δηµοτικές εκλογές, να επανέλθουν στην υπηρεσία τους, σύµφωνα µε το άρθρο 32 του ν. 4257/2014.

-Με την παρ.5 αναδιατυπώνονται στο ορθό οι ορισµοί του Συµπαραστάτη του δηµότη και της επιχείρησης και του Περιφερειακού Συµπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης, µε σαφή προσδιορισµό της χωρικής έκτασης που το προβλεπόµενο αυτό κώλυµα και, αντίστροφα, η δυνατότητα άρσης αυτού καταλαµβάνουν.

-Με την παρ.6 αίρονται χρονικές ασυμβατότητες όσον αφορά την πλήρωση των προϋποθέσεων του νέου κωλύματος που αφορά τα στελέχη διοίκησης των νομικών προσώπων των δήμων και τους προϊστάμενους οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής διεύθυνσης ή Διεύθυνσης δήμων και νομικών προσώπων αυτών, σε σχέση με τη διαφορετική ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών που προβλέφθηκε κατά την πρώτη εφαρμογή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.