Αυτοδιοίκηση χωρίς εκβιασμούς - Τζιούμης: Προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των Δήμων

Αυτοδιοίκηση χωρίς εκβιασμούς - Τζιούμης: Προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των Δήμων

Αύγουστος 08, 2019 - 10:42
0 σχόλια

Ο υπουργός Εσωτερικών χθες κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε το τέλος της απλής αναλογικής, του εκλογικού συστήματος με το οποίο οδηγηθήκαμε σε εκλογές τον Μάιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος κατά τη συζήτηση των επίμαχων διατάξεων του διυπουργικού νομοσχεδίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε μια «προσβλητική» λογική και ως αποτέλεσμα «έχουν εκλεγεί δήμαρχοι οι οποίοι δεν μπορούν με το παρόν καθεστώς να διοικήσουν τους Δήμους τους»

Ο υπουργός Εσωτερικών εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης και της καταλόγισε ότι, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ελέγξει δημάρχους και την Αυτοδιοίκηση συνολικά, «επιχείρησε μέσω της εφαρμογής της απλής αναλογικής να προκαλέσει τη διαλυτική κρίση στον χώρο».

Όπως είπε, «το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και δημάρχων όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Προέκυψε δε, από διευρυμένο διάλογο με τα θεσμικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και με κατ’ ιδίαν συζήτηση με περισσότερους από 70 δημάρχους».
Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Το χειμώνα που έρχεται, ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής θα πάρει τέλος. Δεν υπάρχει κανένα λόγος να υπάρχει. Όμως εμείς πιστεύουμε ότι αν ο κ. Τσίπρας θέλει στοιχειωδώς να προχωρήσει μπροστά και να πείσει και κάποιους ότι θέλει να δει το πολιτικό παιχνίδι με όρους ρεαλισμού, θα πρέπει να βάλει τέλος στην υποστήριξη της απλής αναλογικής ως γενικό πολιτικό σύστημα για τη χώρα. Και να έλθει να φτιάξουμε ένα εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει και την αναλογικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα  και την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, κατηγορούν την κυβέρνηση για αντισυνταγματικότητα, αφού με τις επίμαχες διατάξεις «καταστρατηγείται  η αρχή της ισότητας της ψήφου, δεν γίνεται σεβαστή και ακυρώνεται η λαϊκή βούληση,έτσι όπως εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες δεν αναμετρήθηκαν πρόσωπα αλλά παρατάξεις με συγκεκριμένα προγράμματα. Χορηγείται, με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, στον πλειοψηφίσαντα στο β΄ γύρο υποψήφιο δήμαρχο και εκλεγέντα δήμαρχο πλειοψηφία που δεν του ανήκει».

Παράλληλα, ο κ. Παπαηλιού υπογραμμίζει ότι «αφαιρείται από το τοπικό συμβούλιο η μόνη αποφασιστική αρμοδιότητα που έχει, να αποφασίζει και να διαχειρίζεται πόρους, οι οποίοι αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινότητες να στερούνται αυτής της δυνατότητας  και να εξαρτώνται από αποφάσεις της δημοτικής αρχής».

Ακόμα, αυτό που λένε τόσο ο κ. Παπαηλιού όσο και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι η απλή αναλογική τίθεται στο στόχαστρο χωρίς ακόμα να έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια δεν είναι δυνατόν να διοικηθούν αποτελεσματικά, δηλαδή χωρίς ουσιαστικά να έχει εφαρμοστεί στην πράξη.

Αν υπερψηφιστούν οι διατάξεις, θα έχει ουσιαστικά «πνιγεί» πριν από την εφαρμογή της μια πολιτική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης να δοθεί περισσότερος χώρος στη συζήτηση εντός των δημοτικών συμβουλίων και στην προσπάθεια για τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων που είναι απαραίτητα συστατικά για να δημιουργηθεί στη χώρα μας η εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημοτικές αρχές. Συμμαχίες «κάτω από το τραπέζι» έχουμε δει και χωρίς την απλή αναλογική, και μάλιστα όχι προς όφελος των πολιτών, σε πολλές περιπτώσεις.

Οι δήμαρχοι, πάντως, συμφωνούν στην πλειονότητά τους με τη νέα νομοθετική ρύθμιση ή παραδέχονται ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Τρίπολης Κώστα Τζιούμη, μας απάντησε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια θετική λύση στο πρόβλημα κυβερνησιμότητας των Δήμων. Όπως υπογράμμισε, δεν είναι δυνατόν να εκλέγεται δήμαρχος στον δεύτερο γύρω χωρίς να έχει πλειοψηφία.

«Θα μπορούσε ο δήμαρχος να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο νέος δήμαρχος Τρίπολης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ όλων των παρατάξεων είναι αναγκαία για το καλό του Δήμου και των δημοτών, πράγμα που θα επιδιώξει και ο ίδιος.

Ανάγκα και θεοί πείθονται, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Τώρα που, όπως φαίνεται, δεν θα υπάρχει ανάγκη, ενδεχομένως δήμαρχοι και περιφερειάρχες να επιδιώξουν συνεργασίες ουσίας, απαλλαγμένοι από «εκβιασμούς». Η απλή αναλογική βαίνει προς κατάργηση, αλλά το «πνεύμα» της είναι στο χέρι κάθε δημάρχου και περιφερειάρχη να μείνει ζωντανό μέσω του διαλόγου στα συμβούλια.

Στο χέρι κυρίως των «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών αρχόντων.

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.