Αυτισμός και Πρώιμη Παρέμβαση

Αυτισμός και Πρώιμη Παρέμβαση

Οκτώβριος 31, 2016 - 17:20
0 σχόλια

« Δεν αντιδρά στο ονομά του! Δεν του αρέσει να το αγγίζουν!  Ξεκίνησε να λέει λεξούλες, αλλά ξαφνικά σταμάτησε!...»  και πολλά άλλα τέτοια σχόλια εκφράζουν οι γονείς στους θεραπευτές,στους οποίους απευθύνονται για βοήθεια.

Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων χρόνων, παρουσιάζεται μια έντονη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του Αυτισμού. Εμφανίζεται πλέον με συχνότητα 1/66 παιδιά, σε ποσοστό 4/1 στα αγόρια από ότι στα κορίτσια και δεν έχει επιλεκτικότητα σε φυλές, εθνικότητες και κοινωνικές ομάδες..

Κάθε παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού είναι διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλο και κάθε ένα αντιμετωπίζει δυσκολίες σε διαφορετικό βαθμό και ένταση.

Τι είναι ο Αυτισμός και ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του;

Ο Αυτισμός ή Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος(ΔΑΦ) ορίζεται ως μια σύνθετη Αναπτυξιακή Διαταραχή που διαρκεί σε όλη τη ζωή του ατόμου.Χαρακτηρίζεται από γλωσσικές και επικοινωνιακές ανεπάρκειες, δυσκολίες σε δεξιότητες Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης, εμμονή στη σταθερότητα και την ομοιογένεια αλλά και δυσκολίες στο παιχνίδι και στην Κοινωνική Φαντασία.Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

 

Πότε μπορεί να γίνει η διάγνωση;

Πλέον, οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος μπορούν να διαγνωστούν αξιόπιστα από την ηλικία των 3 ετών. Τελευταίες έρευνες όμως, δειχνουν ότι κάποια σημάδια μπορούν να ανιχνευθούν αρκετά νωρίτερα και να γίνει διάγνωση και από την ηλικία των 18 μηνών,.Το γεγονός αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη μεθόδων πρώιμης παρέμβασης.

 

Γιατί είναι τόσο απαραίτητη η Πρώιμη Παρέμβαση;

Στόχος της πρώιμης παρέμβασης είναι η βελτίωση της επικοινωνίας, του γνωστικού τομέα, των κοινωνικών δεξιότητων, της οργάνωσης συμπεριφοράς, της αυτοεξυπηρέτησης όπως και η προετοιμασία ένταξης στο σχολικό πλαίσιο.

Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει στην πρόληψη ή εξάλειψη αποκλινουσών συμπεριφορών με σκοπό να βοηθήσει την κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, ώστε να επιτύχει να ενταχθεί ομαλότερα στην οικογένεια, στο σχολείο και αργότερα στην εκάστοτε κοινότητα.

Από την ανασκόπηση διαφορετικών συμπεριφορικών προγραμμάτων, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρώιμη παρέμβαση επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του παιδιού και την ένταξη του σε περιβάλλον εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τιςμεθόδους, τη φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά των παιδιών. Δεν είναι σαφές ποιες παρεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε παιδιά με αυτισμό.

Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό ότι όσο νωρίτερα αρχίζει η θεραπεία και όσο πιο εντατική είναι η παρέμβαση, τόσο πιο θετικά είναι τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με έρευνες υποστηρίζεται ότι όταν το παιδί λαμβάνει παρέμβαση πριν τα 4 χρόνια ζωής παρουσιάζει μεγαλύτερη πρόοδο.

 

Είναι πλέον αποδεκτό, ότι μια έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση θα ωφελήσει τόσο το παιδί όσο και την οικογένεια και το περιβάλλον του.

Ανγνωρίζουμε την αληθινή φύση ενός προβλήματος μόνο τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές παρέμβασης.

Kέντρο Ειδικών Θεραπειών “Λέγειν & Πράττειν”

Ακριβή Κυριακοπούλου Ψυχολόγος,

Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στον Αυτισμό, University of Kent, UK

Τηλ:  271 024 1982

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.