Αβεβαιότητα στη Βρετανία: Νίκη Μέι χωρίς αυτοδυναμία

Αβεβαιότητα στη Βρετανία: Νίκη Μέι χωρίς αυτοδυναμία

Ιούνιος 09, 2017 - 12:29
0 σχόλια

Σκηνικό έντονης πολιτικής ρευστότητας διαμορφώνουν στη Βρετανία τα αποτελέσματα των εκλογών, μιας και οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι, η οποία στόχευε σε ισχυρή λαϊκή εντολή ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία.

Με 646 από τις 650 έδρες να έχουν κατανεμηθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 315 και δεν είναι πλέον σε θέση να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Σε αναζήτηση συμμαχιών

To αποτέλεσμα αναγκάζει το κόμμα της Μέι να αναζητήσει συμμαχίες. Σύμφωνα με το Sky News, οι Συντηρητικοί βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες, εξετάζει μια συμφωνία «παροχής στήριξης με ανταλλάγματα». Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Μέι, προσφέροντας τις ψήφους του σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Πιο απίθανο έμοιαζε εξ αρχής το σενάριο συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, όπως είχε δηλώσει στο βρετανικό δίκτυο, ανώτατο στέλεχός τους.

Δεν αναμένεται να παραιτηθεί η Μέι

Η Μέι δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες, αγνοώντας εμμέσως τις προτροπές του Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλων πολιτικών για παραίτησή της από την πρωθυπουργία. Την πρόθεσή της, μάλιστα, να παραμείνει στη θέση της επιβεβαιώνει και το BBC, επικαλούμενο πηγές κοντά στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Το αρνητικό αποτέλεσμα πυροδότησε, πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο και δριμεία εσωκομματική κριτική. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια «φριχτή» προεκλογική εκστρατεία, δήλωσε η Ανα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών. «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της», δήλωσε η Σόμπρι στο BBC». Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείρηση αυτής της εκστρατείας», τόνισε.

Για «ολοκληρωτικά καταστροφικό» αποτέλεσμα για το κόμμα και την ίδια τη Μέι έκανε λόγο νωρίτερα, από την πρώτη δημοσιοποίηση των exit polls, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Ξεκάθαρα αν έλαβε ένα χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό που έλαβαν οι Συντηρητικοί προ δύο ετών και είναι σχεδόν ανίκανη να σχηματίσει κυβέρνηση τότε αμφιβάλλω ότι θα επιβιώσει για μεγάλο διάστημα στην ηγεσία του κόμματος», υπογράμμιζε, στον απόηχο των αρνητικών εκτιμήσεων για τους Τόρις, οι οποίες και επιβεβαιώθηκαν.

Brexit και διεθνείς αντιδράσεις

Η Βρετανία, ενόψει και της ουσιαστικής έναρξης της διαδικασίας για το Brexit, βρίσκεται επί της ουσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης με την απαιτούμενη σταθερότητα ώστε να καθοδηγήσει την χώρα το επόμενο, δύσκολο διάστημα, ενώ η ίδια η πρωθυπουργός φαίνεται πως εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένη μπροστά στην πρόκληση της εξόδου από την Ε.Ε.

Μάλιστα, στην πρώτη αντίδραση από πλευράς Βρυξελλών, ο Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ, τόνισε ότι είναι αμφίβολο αν οι συζητήσεις για το Brexit θα αρχίσουν στην ώρα τους. «Χωρίς κυβέρνηση, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε. Αντίθετα, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί.

Η Τερέζα Μέι «έχασε το στοίχημα» που είχε βάλει προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, εκτίμησε ο Πιέρ Μοσκοβισί. «Βρίσκεται πλέον σε μια πιο περίπλοκη θέση, διότι κατά βάθος δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς σήμερα το πρωί για να κυβερνήσει», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.  «Δεν ξέρουμε πότε οι συζητήσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν. Ξέρουμε όμως πότε πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάντε ό,τι καλύτερο για να αποφύγετε τη μη συμφωνία ως αποτέλεσμα μιας μη διαπραγμάτευσης» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απευθύνοντας, επί της ουσίας, προειδοποίηση προς το Λονδίνο. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «έκπληξη», η οποία όμως δεν «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη θέση των Βρετανών αναφορικά με το Brexit.

Κόρμπιν ψήφισαν οι νέοι, Μέι οι άνω των 55

Aξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αναλογικά με την ηλικία τους, μιας και, ενώ οι νέοι έως 34 ετών δείχνουν σαφή προτίμηση προς τους Εργατικούς, οι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών κινήθηκαν συντριπτικά υπέρ της Μέι.

Υποχωρεί η στερλίνα

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει οδηγήσει σε πτώση τη στερλίνα, με το βασικό βρετανικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει κέρδη. Ανοδικά κινήθηκαν στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές.Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,3%, ενώ η υποχώρηση της στερλίνας σε χαμηλό επτά μηνών βοήθησε τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει κυρίως εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, να ενισχυθεί κατά 1%.

Επιβεβαίωση των exit polls

Στις 22.00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) έκλεισαν οι κάλπες και από τα πρώτα exit polls προβλεπόταν επικράτηση των Συντηρητικών, αλλά με μόλις 314 έδρες (απώλεια 17) .Οι Εργατικοί ακολουθούσαν με 266, καταγράφοντας άνοδο. Καθοδική πορεία σημείωνε το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα της Νικόλα Στέρτζον με 34 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκέντρωναν 14, ενώ, τέλος, το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) έμενε εκτός βρετανικού κοινοβουλίου.

(ΠΗΓΗ: kathimerini.gr)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.