Αττικό Ωδείο Τρίπολης

Αττικό Ωδείο Τρίπολης

Σεπτέμβριος 03, 2018 - 12:07
0 σχόλια

Το Αττικό Ωδείο Τρίπολης ιδρύθηκε το 1983 από τον συνθέτη και καθηγητή ανωτέρων θεωρητικών Γιώργο Κατραλή. Είναι γενική η εντύπωση ότι το Αττικό Ωδείο ύστερα από τριανταπέντε χρόνια λειτουργίας, ικανοποίησε το επιτακτικό αίτημα της ανανέωσης και αναγέννησης στη μουσική παιδεία της περιοχής μας. Δεκάδες μαθητές οδηγήθηκαν στις ανώτερες βαθμίδες της μουσικής τέχνης, κατακτώντας  πτυχία και διπλώματα. Πολλοί από αυτούς πανηγύρισαν την είσοδό τους στα μουσικά Πανεπιστημιακά τμήματα, καθώς και την διάκρισή τους σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Το Αττικό Ωδείο ήταν από την αρχή της λειτουργίας του ένας χώρος, όπου η εκμάθηση της μουσικής γινόταν με σοβαρότητα, οργάνωση και προγραμματισμό. Όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας, που ειδικεύονται σε συγκεκριμένο όργανο ή σχολή εκτός από το ειδικό μάθημα, παρακολουθούν και ένα κύκλο μαθημάτων που αποτελείται από: θεωρία, σολφέζ, ακουστικά, χορωδία, ιστορία μουσικής κ.α. που εξασφαλίζουν σφαιρική και ολοκληρωμένη γνώση της μουσικής.  

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Ωδείου ανέδειξαν επίλεκτες ομάδες σολίστ, που σήμερα θεωρούνται από τις κορυφαίες επαγγελματικές  καλλιτεχνικές ομάδες της χώρας μας. Η δράση τους με συναυλίες,  διαλέξεις, ιστορική καταγραφή και έρευνα, αναγνωρίζεται από όλη τη μουσική κοινότητα της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι ένα  δελεαστικό τοπίο για τους νέους μαθητές, που θέλουν να σπουδάσουν με στόχο την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.  Μια επίσκεψη στο Αττικό Ωδείο, για γνωριμία και ενημέρωση, πιστεύουμε είναι αρκετή για να σας προσανατολίσει και να σας πείσει για την έναρξη των μουσικών σας σπουδών.

Στη Τρίπολη δημιουργήθηκε ένα καλλιτεχνικό σχολείο, πραγματικό στολίδι για την Αρκαδία, σημείο αναφοράς και για τους γειτονικούς νομούς, αφού πολλοί σπουδαστές από Άργος, Ναύπλιο, Σπάρτη, και Καλαμάτα σπουδάζουν στο Ωδείο. Το Αττικό Ωδείο είναι αναγνωρισμένο από το κράτος εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ελέγχεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι μουσικές σπουδές είναι από τις λίγες ενασχολήσεις ενός μαθητή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μπορούν να του εξασφαλίσουν επαγγελματικό πτυχίο σε νεαρή ηλικία.

Αυτό όμως που προσφέρει το Αττικό Ωδείο, είναι η αίσθηση της προσωπικής φροντίδας και ενδιαφέροντος, που απολαμβάνει κάθε μαθητής ανεξαρτήτου ηλικίας. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που το Αττικό Ωδείο  είναι ένα Ωδείο  διαφορετικό. Άλλωστε μια ματιά στο ιστορικό του, ή η παρακολούθηση μιας συναυλίας του θα σας πείσει ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό.

Στο Ωδείο διδάσκουν εκλεκτοί καθηγητές και σολίστες μορφώνοντας εκατοντάδες νέους της πόλης μας και  οδηγώντας τους στις ανώτερες βαθμίδες της μουσικής τέχνης. Θαυμαστές τάξεις στο πιάνο στην κιθάρα στο βιολί στα ανώτερα θεωρητικά μαθήματα,  δημιούργησαν μια στέρεη και συνεχή μουσική παράδοση με επιτυχίες που είχαν πανελλαδική εμβέλεια. Τριανταπέντε χρόνια προσφοράς δεν «παρελάζουν» σε ένα άρθρο ή μια ιστοσελίδα,  αλλά θυμίζουν κορυφαίες στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή πολλών μαθητών που συμμετείχαν στις καλλιτεχνικές δραστηριότητές του.

Και να μην ξεχνάτε: το Ωδείο είναι ένα αναντικατάστατο σχολείο. Μέσα στις τάξεις του αναπτύσσεται η άμιλλα και αποκτάται η καλλιτεχνική  εμπειρία.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Ωδείου στη διεύθυνση: www.attikoodeiotripolis.gr

Την επίσημη ιστοσελίδα του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Κατραλή στη διεύθυνση: www.giorgos-katralis.gr

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο μια αναδρομή στα 35 χρόνια λειτουργίας του ΑΤΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Video: 

35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΤΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.