Αθωώθηκαν οι αγρότες που είχαν ανοίξει τα διόδια της Νεστάνης το 2013

Αθωώθηκαν οι αγρότες που είχαν ανοίξει τα διόδια της Νεστάνης το 2013

Μάρτιος 29, 2017 - 15:11
8 σχόλια

Στο Μονομελές πλημμελειοδικείο Τρίπολης την Τετάρτη 29 Μαρτίου βρέθηκαν αγρότες της Αρκαδίας για μία υπόθεσης, η οποία αφορούσε μία διαμαρτυρία που είχαν κάνει το 2013 στα διόδια της Νεστάνης. (δείτε ΕΔΩ)

Η έκβαση της δίκης ήταν θετική για τους αγρότες ,καθώς η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι αγρότες δεν καταδικάστηκαν για τις κινητοποιήσεις και το άνοιγμα των διοδίων της Νεστάνης.

Οι αγρότες αθωώθηκαν, καθώς σύμφωνα με τον νόμο 4411/2016 επαλείφθηκε το αξιόποινο για την ποινή. Ο νομοθέτης αναφέρει ότι παύει η δίωξη των πταισμάτων και των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31.3.2016, σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4411/2016 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α´ 142).

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΑrcadiaPortal.gr με τον συνήγορο υπεράσπισης των αγροτών, τον δικηγόρο κ. Νίκο Δελφάκη ενημερώθηκε για την έκβαση της δίκης. Ο νομικός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επί της ουσίας οι αγρότες με την εφαρμογή του παραπάνω νόμου ήταν βέβαιο ότι θα κηρύσσονταν πανηγυρικά αθώοι.

Ο νόμος 4411/2016 εξαλείφει το αξιόποινο για ποινές έως δύο έτη, όπως ήταν και η κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνίας κάτω από δύο έτη.

Για το ιστορικό της υπόθεσης να αναφέρουμε ότι όλα ξεκίνησαν με τις κινητοποίησης που έγιναν στις 13 Φεβρουαρίου του 2013 όταν για μία ώρα, από τις 2- 3 το μεσημέρι οι αγρότες της Μαντινείας, είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Σκλήφα και ύστερα από μία συγκέντρωση στην Τρίπολη, αγρότες, αιρετοί και πολίτες είχαν ανέβει στα διόδια της Νεστάνης.

Όπως είχαν αναφέρει τότε οι συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία αυτή δεν είχε δημιουργηθεί   κανένα πρόβλημα, μόνο μοίρασαν φυλλάδια με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς από τα διόδια της Νεστάνης.

Οι αγρότες που βρέθηκαν στα διόδια άνοιξαν τις μπάρες για περίπου 40 λεπτά και έτσι βρέθηκαν κατηγορούμενοι.

Έτσι μετά έγινε  αυτεπάγγελτη μήνυση από τους αστυνομικούς που βρέθηκαν  στο σημείο, στέλνοντάς στους ενώπιων του δικαστηρίου.

Οι αγρότες αυτοί που προσήλθαν ως κατηγορούμενοι είχαν παρατάξει τα τρακτέρ και τα οχήματά τους δεξιά και αριστερά του δρόμου. Οι αστυνομικοί πήραν τους αριθμούς κυκλοφορίας των ακινητοποιημένων οχημάτων και μήνυσαν τους κατόχους των οχημάτων.

Ένας εκ των κατηγορούμενων ήταν και ο Χρήστος Τσάμης, Πρόεδρος Ανεξαρτήτου Αγροτικού Συλλόγου Μαντινείας.

Ο κ. Τσάμης σε δηλώσεις του στο  ΑrcadiaPortal.gr ανέφερε ότι οι αγρότες νιώθουν δικαιωμένοι και απολύτως ικανοποιημένοι με την έκβαση αυτή της δίκης, καθώς δεν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν οι φόβοι και οι ανησυχίες τους για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Τρία χρόνια μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις, το 2016 ο αγροτικός κόσμος είχε βγει στους δρόμους με μεγάλες κινητοποιήσεις οι οποίες διήρκησαν πάνω από έναν μήνα.

Οι φόβοι του αγροτικού κόσμου έρχονται καθώς τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση τους θίγουν, συρρικνώνουν το επάγγελμα και εξαθλιώνουν τον πρωτογενή τομέα.

Τα δικαστήρια αυτά που γίνονται, συσπειρώνουν τους αγρότες ακόμη περισσότερο, καθώς ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται όταν θίγονται και καταπατούνται τα δικαιώματα του

Φωτογραφία αρχείου

Έφη Καστραντά


8 Σχόλια

Για την νομική ακρίβεια, δεν κηρύχθηκαν αθώοι, απλά έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου. Πρακτικά οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, αλλά νομικά υπάρχει διάκριση.

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΤΟ ΨΑΧΝΑΤΕ ΠΟΛΥ;;;

Εδώ ο άλλος έκλεισε τις κάμερες,στρίμωξε τον φίλο του , τον δολοφόνησε και αφέθηκε αμέσως ελεύθερος. Τι συζητάμε, για παρακώληση συγκοινωνιών ; Μόνο η ιδιοκτησία ακινήτων και η τεκνοποίηση Ελληνοπαίδων , διώκεται σε αυτήν την χώρα.

Δεν είχαμε αμφιβολία! "Απλά μοίραζαν φυλλάδια "...και εμπόδιζαν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών να προσθέσω εγώ. ..εκτός κι αν ήσουν πολιτικό ή ποδοσφαιρικό στέλεχος!

Παιδια του πόρταλ, άλλο η αθώωση και άλλο η παραγραφή. Ωραίο κόλπο πάντως: Κάνεις οτι γουστάρεις, και μετά καθυστερείς το δικαστήριο για να έρθει η παραγραφή. Καλή μαγκιά, θα το έχω υπόψην μου.

"Νιώθουν δικαιωμένοι και απόλυτα ικανοποιημένοι για την έκβαση της δίκης" όπως και ο Φαταούλ αφού ο νόμος Παρασκευόπουλου απαγόρεψε στους δικαστές να δικάσουν. Τελεία Παύλα. Τραμπούκοι όλων των χώρων ενωθείτε! υ.γ. τι φοβάται το ανεξάρτητο πόρταλ σας και κόβει το σχόλιο από χθες,

Να τονιστεί ότι αυτή παραγραφή δεν είναι η συνήθης. Ήρθε με πολύ πρόσφατο νόμο για να ελαφρώσει τα δικαστήρια από υποθέσεις και παρέγραφε αδικήματα που είχαν γίνει μέχρι την Χ ημερομηνία(και αναλόγως ύψους επαπειλούμενης ποινής).

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.