Αστρονομικές βραδιές σε Κεραστάρι και Ασέας 8&9 Αυγούστου

Αστρονομικές βραδιές σε Κεραστάρι και Ασέας 8&9 Αυγούστου

Ιούλιος 27, 2014 - 16:09
1 σχόλια

Διανύουμε μια χρυσή εποχή στην ιστορία της Φυσικής. Ακόμα και όσοι δεν ασχολούνται με την επιστήμη ακούν συχνά από τη τηλεόραση και το ραδιόφωνο για σημαντικές ανακαλύψεις που αλλάζουν ή επαληθεύουν τις γνώσεις μας για το πώς λειτουργεί το σύμπαν, ποιες αρχικές συνθήκες το δημιούργησαν και ποια η θέση μας μέσα σε αυτό.  Πριν ένα χρόνο στο γιγαντιαιο επιταχυντή σωματιδίων CERN αχνοφάνηκε για πρώτη φορά το διάσημο μποζόνιο Χιγκς, γνωστού και ως “σωματίδιο του Θεού”.

Πριν λίγους μήνες, μία αποστολή επιστημόνων στην Ανταρκτική ανακάλυψε βαρυτικά κύματα, τη φωτογραφία δηλαδή του σύμπαντος το πρώτο απειροελάχιστο δευτερόλεπτο μετά τη δημιουργία του. Τα 14 μεγάλα τηλεσκόπια που μπήκαν σε τροχιά γύρω απο τη Γη τη τελευταία δεκαετία, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη χιλιάδων πλανητών σαν τον δικό μας γύρω από γειτονικά άστρα κάνοντας τη NASA να ανακοινώσει οτι στα επόμενα 20 χρόνια είναι πιθανό να ανακαλύψουμε εξωγήινους πολιτισμούς. Τέσσερα οχήματα ήδη εξερευνούν τον πλανήτη Άρη και το χτυπημένο αλλά ακόμα ζωντανό Voyager 1 που εκτοξεύτηκε το 1977 μόλις τώρα, 37 χρόνια μετά, έγινε η πρώτη ανθρώπινη συσκευή που ξέφυγε από το ηλιακό μας σύστημα και ταξιδεύει στον άγνωστο κι ανεξερεύνητο μεσοαστρικό χώρο.

Αυτά και πολλά ακόμα συγκλονιστικά γεγονότα που ακούγονται δυσνόητα αλλά σίγουρα συναρπαστικά, δεν αφορούν μόνο τους επιστήμονες αλλά όλη την ανθρωπότητα. Ο φυσικός που μελετά τη πρώτη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος έχει την ίδια αγωνία και περιέργεια με τον κάτοικο ενός απομακρυσμένου χωριού, με το ευκολόπιστο παιδί ή το διστακτικό παππού. Η πρόσβαση των ανθρώπων στη γνώση δεν είναι πάντοτε εύκολη ή δίκαιη. Είναι όμως ένα αναφαίρετο δικαίωμα. Και γι' αυτό, χρέος των νέων επιστημόνων είναι να μεταφέρουν όλα αυτά τα θαυμαστά επιτεύγματα της ανθρωπότητας σε όλους όσους επιθυμούν να τα μάθουν. Με τρόπο απλό αλλά ορθό και σαφή, με εκλαϊκευμένες διαλέξεις και επιτόπιες παρατηρήσεις, ο σύλλογος αστροφυσικής Ασέας επιδιώκει να μεταφέρει στις γωνιές της Αρκαδίας τις σύγχρονες ανακαλύψεις, τη διαφεύγουσα γνώση. Στόχος μας είναι η διάδοση της επιστήμης, η ενημέρωση και επιμόρφωση των κατοίκων κι επισκεπτών της περιοχής μας και γιατί όχι, το πρώτο ερέθισμα και έμπνευση για μια λαμπρή επιστημονική πορεία κάποιου μικρού συμπατριώτη μας.

Επιστήμη είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει πώς λειτουργεί ο κόσμος που τον γέννησε και τον περιβάλλει. Να εξερευνήσει το ανεξερεύνητο, να φτάσει ως τις εσχατιές του σύμπαντος για να συνειδητοποιήσει ποια είναι η θέση του μέσα σε αυτό. Να απαντήσει στις αρχέγονες και υπαρξιακές του αναζητήσεις. Ελπίζουμε σε αυτό το ταξίδι να  βοηθήσουμε.

 

Ο Σύλλογος Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Ασέας ιδρύθηκε από νέους επιστήμονες το 2013. Έχει ήδη πραγματοποιήσει πληθώρα ανεπίσημων αστρονομικών βραδιών και φέτος διοργανώνει στο χωριό Κεραστάρι και Ασέα δύο αστρονομικές βραδιές που περιλαμβάνουν εκλαϊκευμένες διαλέξεις με ειδικές προβολές για την κατανόηση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν και την έκταση του Ηλιακού μας συστήματος. Στο τέλος των διαλέξεων και για όλο το βράδυ θα γίνουν επιτόπιες παρατηρήσεις της υπερ-πανσελήνου του Αυγούστου, των πλανητών και αστρικών σμηνών με τα τηλεσκόπια του συλλόγου.

Δημήτρης Δημόπουλος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Φυσικός ΕΚΠΑ.
 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μπράβο Δημήτρη σε εσένα και στην ομάδα σας μας κάνετε υπερήφανους για μια ακόμη φορά που έχουμε τόσο νέους και λαμπρούς επιστήμονες στον τόπο μας, άλλα και για το ενδιαφέρον σας να διοργανώσετε τέτοιες βραδιές και να να παρουσιάσετε τις επιστημονικές σας γνώσεις στην εξερεύνηση των υπαρξιακών αναζητήσεων,και βεβαία προβάλλοντας έτσι και τρόπους αναβάθμισης και εξέλιξης της περιοχής μας.... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.