Άρθρο - Συστέγαση της 124 ΠΒΕ και του 11ου Σ. Π

Άρθρο - Συστέγαση της 124 ΠΒΕ και του 11ου Σ. Π

Αύγουστος 24, 2010 - 00:42
2 σχόλια

« Οι υφιστάμενες κτιριολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις της 124 ΠΒΕ μπορούν άνετα να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες και του 11ου Σ.Π έτσι ώστε και οι νεοσύλλεκτοι της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού ξηράς να εκπαιδεύονται βασικά κάτω από ένα ενιαίο πρόγραμμα σε μια ισχυρή μονάδα»

Για το 11ο Σύνταγμα Πεζικού επανειλημμένα έχω παρέμβει. Να θυμίσω πως με άρθρα μου στα Καθημερινά Νέα:

στο φύλλο της 17-6-1997, αναφέρθηκα στην ανάγκη μετεγκατάστασής του σε κατάλληλη περιοχή πέριξ των ορίων του Δήμου ώστε στα κτίριά του να λειτουργούσε το Διοικητήριο όπως προβλέπεται από το ΓΠΣ.
στο φύλλο της 15-8-1998, διατύπωσα την ανησυχία μου για την τύχη του ύστερα από τις δηλώσεις του τότε ΥΠΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλου που αναφέρονταν στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου εν όψει της εξαγγελθείσας τότε κατάργησής του.
στο φύλλο της 26-2-2010 αναφορικά με τη διατήρηση της έδρας της ενιαίας περιφέρειας Πελοποννήσου, πρότεινα τη μετεγκατάσταση όλων των διάσπαρτων υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις κτιριακές εγκαταστάσεις του 11ου Συντάγματος Πεζικού οι λειτουργικές ανάγκες του οποίου να καλύπτονταν σε λυόμενα κτίρια σ΄ ένα από τα πεδία βολής.
Σήμερα- όπως έχει εξαγγελθεί δια στόματος του κ. Μπεγλίτη-στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η κατάργηση πολλών διάσπαρτων στην επικράτεια στρατοπέδων προφανώς στα πλαίσια ενός στρατιωτικού «Καλλικράτη» φυσικά όχι μόνο για την εξοικονόμηση πόρων αλλά για αλλαγές στη δομή της στρατιωτικής διοίκησης.

Βεβαίως συμφωνώ με αυτές τις σχεδιαζόμενες πολιτικές υπό την αίρεση όμως ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις μετά των γηπέδων τους και τα πεδία βολής θα μεταβιβασθούν στους οικείους Δήμους προκειμένου τα μεν κτίρια μετά του περιβάλλοντος χώρου τους να χρησιμοποιηθούν ως Διοικητήρια ή χώροι πολιτιστικών λειτουργιών τα δε πεδία βολής για την ανάπτυξη χώρων πρασίνου.

Εν όψει της διαγραφόμενης κατάργησης του 11ου ΣΠ που ως γνωστό έχει υποβαθμισθεί από χρόνια με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεοσύλλεκτων να μειώνεται διαρκώς και να καθίσταται ασύμφορη η λειτουργία του και εν όψει της προγραμματιζόμενης υποβάθμισης της 124 ΠΒΕ σε αριθμό στρατεύσιμων προκειμένου να ενισχύεται ο στρατός ξηράς, προβάλλει ο κίνδυνος να χάσει η πόλη μας το πλεονέκτημα του ιδανικού κέντρου βασικών εκπαιδεύσεων.

Για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος χρειάζεται να προβληθούν πειστικά επιχειρήματα με τη μορφή υλοποιήσιμων προτάσεων, ώστε το 11ο ΣΠ -που έχει συμβάλλει στην ανέξοδη διαφήμιση της πόλης μας από τους εκατοντάδες χιλιάδες υπηρετήσαντες-να διατηρηθεί με τη μετεγκατάστασή του πέριξ των ορίων της πόλης.

Και είναι εφικτός ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του στην πράξη επειδή οι βασικές εκπαιδεύσεις των δυο αυτών όπλων ουσιαστικά δεν διαφέρουν.

Κινούμενος προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνω όπως στις κτιριολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις της 124 ΠΒΕ να μετεγκατασταθεί το 11ο ΣΠ γιατί με το σκεπτικό της προγραμματιζόμενης όπως προαναφέρω μείωσης του αριθμού των στρατεύσιμων της πολεμικής αεροπορίας, θα καλύπτονται άνετα και οι λειτουργικές του ανάγκες, έτσι ώστε οι νεοσύλλεκτοι και των δυο όπλων να εκπαιδεύονται βασικά κάτω από ένα ενιαίο πρόγραμμα.

Έτσι με τη συστέγαση της 124ΠΒΕ και του 11ου Σ.Π θα δημιουργηθεί μια ισχυρή μονάδα βασικής εκπαίδευσης με πάρα πολλά οφέλη που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όχι μόνο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ-προτού προχωρήσει στην κατάργηση του 11ου ΣΠ-αλλά και από το Κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Ενδεικτικά αυτά είναι:

η εξοικονόμηση πόρων που θα προέλθει: α) απο τη μη ανέγερση διοικητηρίου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών της κρατικής περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και της αυριανής αιρετής υπό την προϋπόθεση βέβαια πως τα κτίρια του 11ου ΣΠ θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό και δεν θα «αξιοποιηθούν»

β) από τη μη καταβολή μισθωμάτων στα μισθωμένα ακίνητα που στεγάζονται σήμερα οι διάσπαρτες μέσα στην πόλη δημόσιες υπηρεσίες που κι’ αυτές θα στεγασθούν στο διοικητήριο
γ) απο την περιστολή των λειτουργικών δαπανών και δαπανών μισθοδοσίας του πλεονάζοντος ένστολου και πολιτικού προσωπικού των συγκεκριμένων μονάδων που θα προκύψουν από τη συστέγαση
δ) με την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό άλλων στρατιωτικών μονάδων με μετατάξεις των εδώ πλεοναζόντων

2)οι αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης της νέας μονάδας με:

α) την εφαρμογή ενός ενιαίου αναβαθμισμένου προγράμματος βασικής εκπαίδευσης
β) την εφαρμογή ενιαίου προγράμματος προμηθειών
γ) τη συγχώνευση των οικονομικών υπηρεσιών
δ) τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας
ε) τη γρηγορότερη άσκηση του προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου των δαπανών κλπ

Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση της νέας ισχυρής μονάδας ο κ. ΥΠΕΘΑ με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων Γενικών Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας μπορούν να βρουν μια δίκαιη λύση κατά τρόπο που να μην υποβαθμίζεται ο ρόλος του κάθε επιτελείου. Θα πρότεινα: η διοίκηση της μονάδας να ανατίθεται εναλλάξ σε κάθε Ε.Σ.Σ.Ο.

Με βάση τα παραπάνω και εφόσον φυσικά υιοθετηθούν και προωθηθούν αρμοδίως επιτυγχάνονται δυο στόχοι: ο πρώτος: ότι η ιστορία του 11ου Σ.Π που είναι συνδεδεμένη μ’ αυτή της ιστορικής Τριπολιτσάς φέροντος μάλιστα και το όνομα του ελευθερωτή του γένους Στρατηγού ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ θα συνεχίζει να γράφεται στο προάστιο της Τρίπολης Ματζαγρά και ο δεύτερος: πως μια ισχυρή στρατιωτική μονάδα πολύ δύσκολα καταργείται.

Οι επιφορτισμένοι για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την προαγωγή των τοπικών συμφερόντων έχουν τον λόγο.

του Σάββα Σαββάκη τ. αντιδημάρχου Τρίπολης


2 Σχόλια

Δυστυχώς επειδή τα κτήρια του 11ου ΣΠ είναι πολύ παλιά και δυσλειτουργικά δεν μπορούν να καλύψουν σύγχρονες κτηριακές ανάγκες δημόσιων υπηρεσιών. Θυμάμαι χαρακτηριστικά αξιωματικό που μου έλεγε ότι επειδή τα κτήρια είναι πέτρινα δεν μπορούν να περάσουν ούτε καλώδια... Χίλιες φορές να φτιαχτούν σύγχρονα κτήρια, οικολογικά, με θερμομόνωση κτλ από το να πεταχθούν λεφτά στο "βρόντο".

Σε αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και συγκεκριμένα στο φύλλο της 15-9-2010 με τίτλο " στο ίδιο στρατόπεδο φαντάροι και σμηνίτες", η πρωτοποριακή πρόταση Σαββάκη, υιοθετείται απο το υπουργείο Αμυνας. Ο πολίτης Σαββάκης ο "μοναχικός καβαλλάρης" με τις ιδέες και τις προτάσεις του, δείχνει την αγάπη του για την Τρίπολη και συμβαλλει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.