Άρθρο - Απογραφή δημοσίων υπάλληλων: Άλλος ένας μύθος διαλύεται

Άρθρο - Απογραφή δημοσίων υπάλληλων: Άλλος ένας μύθος διαλύεται

Αύγουστος 08, 2010 - 23:21
6 σχόλια

Τελικά ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι πάνω κάτω 770.000. Σ’ αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι όλων των Υπουργείων και φορέων, Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Τ.Α. και γενικά αυτό που ονομάζουμε Δημόσιες Υπηρεσίες.
Στον αριθμό δεν περιλαμβάνονται τα Ν.Π.Ι.Δ., δηλαδή οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, που κατά πάγια αρχή «δεν ανήκουν στις Δημόσιες υπηρεσίες, γι’ αυτό άλλωστε έχουν δικό τους προϋπολογισμό και δική τους οικονομική αυτοτέλεια.

Οι επιχειρήσεις αυτές Ο.Π.Α.Π., Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, Ελληνικά Πετρέλαια, Δ.Ε.Η. και άλλες κερδοφόρες ή ζημιογόνες - αλλά καταλαβαίνετε το άθροισμα είναι κερδοφόρες- εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αξιών Αθηνών και υπάγονται σε Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι Δημόσιοι μόνιμοι υπάλληλοι σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις είναι λιγότεροι σε σχέση με τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου. Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημόσιο τομέα στον Ο.Τ.Ε. με θυγατρική του το Γερμανό! Και όμως με βάση το Υπουργείο Οικονομικών οι Υπάλληλοι του τομέα των Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου είναι λίγο πάνω από 100000 υπάλληλοι όλων των κατηγοριών.
Άρα έχουμε Δημόσιο τομέα υπαλλήλων 770000 έως 1000000 ανθρώπους. Είναι μεγάλος ο αριθμός ή μικρός; Ένας ασφαλής δείκτης είναι το πηλίκο του αριθμού των Δημοσίων υπαλλήλων με τον συνολικό αριθμό κατοίκων της χώρας ή του ενεργού πληθυσμού (συνολικά εργαζομένων) της χώρας. Αυτός ο δείκτης συγκρίνεται με τις άλλες χώρες και δείχνει αν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι πολλοί ή λίγοι. Ξέρετε τι βγαίνει από τη σύγκριση; Ότι η Ελλάδα έχει λίγους Δημοσίους Υπαλλήλους. Το ξαναγράφω γιατί μας βομβάρδισαν οι πάσης φύσεως ειδικοί της Διοίκησης της πολιτικής και της οικονομίας της Ελλάδας.
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι λίγοι!
Αυτός ο μύθος του μεγάλου, του σπάταλου, του άχρηστου Δημόσιου τομέα ας σταματήσει επιτέλους. Οι ισοπεδωτικές λογικές βοηθούν τους πονηρούς να επιβιώνουν σε βάρος των εργαζομένων και των επιχειρηματιών. Ας αποσαφηνίσετε τις έννοιες κύριοι και κυρίες των δελτίων ειδήσεων, των Κυριακάτικων εφημερίδων και των πάνελς της TV. «Το Κράτος περιέχει το Δημόσιο Τομέα, τον Ιδιωτικό Τομέα, τις κοινωνικές οργανώσεις. Όταν το Κράτος δεν πάει καλά φταίει κατά το 1/3 ή και λιγότερο ο Δημόσιος τομέας. Το Κράτος κυβερνάται από πολιτικούς, που δεν προέρχονται από το Δημόσιο τομέα, μάλλον από τον ιδιωτικό τομέα, ρυθμίζεται από νόμους που φτιάχνουν οι πολιτικοί και ψηφίζονται από τη Βουλή, η εξουσία των ΜΜΕ ανήκει στον Ιδιωτικό τομέα και πάνω από 60% του ΑΕΠ είναι business.
Φταίνε λοιπόν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι Μετακλητοί, οι Αορίστου χρόνου, οι Ορισμένου χρόνου, οι Ορισμένου έργου, οι 8μηνήτες, οι 5μηνήτες ή οι θανατοποινίτες αν το έλλειμμα της χώρας έγινε 30 δις το 2009; Δηλαδή περίμενε η Ελληνική κοινωνία το έλλειμμα 20 δις και οι Δημόσιοι υπάλληλοι είπαν όχι ρε φίλε θα πάρω άλλα 10 δις από την τσέπη του Κράτους και το έλλειμμα έγινε 30 δις; Και αν δεν γνωρίζετε διαίρεση ή αφαίρεση για να κάνουμε έναν πολλαπλασιασμό. Πόσοι είναι οι Δημόσιοι υπάλληλοι; Πόσα παίρνουν κατά μέσο όρο το μήνα; Πόσα το χρόνο; Τελικά τι βγάζουμε; Το πολύ 14 δις. Απίστευτο; Δηλαδή οι Δημόσιοι υπάλληλοι επιβαρύνουν την Ελλάδα 14 δις το χρόνο. Όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι της Ελλάδας. Η μισθοδοσία των Δημοσίων υπαλλήλων είναι 14 δις. Θέλετε να συγκρίνουμε τον αριθμό των 14 δις με το σκάνδαλο του Βατοπαιδείου; Το χρέος του ΟΣΕ; Το σκάνδαλο των ομολόγων; Τα κέρδη μίας τράπεζας; Όλων των τραπεζών; Τη μεταγραφή του Ριέρα; Του Σισέ; Μήπως θέλετε να συγκρίνουμε τον αριθμό των 14 δις με τα χρέη προς τις εφορίες του Ιδιωτικού τομέα; Μήπως τα 30 δις που ψάχνουν και δεν τα βρίσκουν - ενώ έχουν ιδρώσει πολύ- είναι 2,5 φορές παραπάνω από τους μισθούς χρόνου όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων;
Το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι δεν θα υπάρχει απάντηση στα παραπάνω νούμερα. Απλά ότι το Δημόσιο και το Κράτος είναι μεγάλο! Ενώ η Δανία έχει μικρό Κράτος. Όπως και η Σουηδία.
Σα δεν ντρέπεστε!

Άκης Χουζούρης
Master in Public Management
Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
akis@pezodromos.gr

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: 
Tags: 

6 Σχόλια

master in public management, δεν γνωριζω σαν πτυχιο. ετσι οπως σε εμαθαν να μετρας φαινεται οτι εισαι πασοκας (δηλ αμορφωτος, απαιδευτος, ζηλοφθονος, απατεωνισκος ραγιας). κατσε να μετρησης ξανα, χωρις τιτλους 'παει ο μυθος', να δεις ποσοι ειναι και ποσο ειναι το πραγματικο ποσοστο, που περιτρανα αποδεικνυεται απο την απογραφη. ουστ

Είναι κρίμα να βλέπεις νέους ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι...λίγοι στην Ελλάδα. Ούτε καν στον μ.ο. δεν είναι ο αριθμός τους. Αν βάλουμε στην ζυγαριά και την αναποτελεσματικότητά τους, άστο καλύτερα... Στους 770.000 δημοσίους υπαλλήλους δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις παρακάτω ΔΕΚΟ. Η απογραφή αυτών θα γίνει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Μαζί με αυτούς ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να φτάσει το 1.000.000. Φαντάζομαι ότι είναι λίγοι και αυτοί... Μήπως να προσλάβουμε και άλλους??? Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Ελληνικά Πετρέλαια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (Ε.ΘΕ.Λ., θυγατρική ΟΑΣΑ) Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιώς Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών - Πειραιώς (ΗΣΑΠ) Αττικό Μετρό Ελληνικές Αλυκές Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρία «ΛΑΡΚΟ» Ελληνικά Ταχυδρομεία Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής (Ε.ΔΙ.Σ.Υ.) (θυγατρική ΟΣΕ) ΕΡΓΟΣΕ (θυγατρική ΟΣΕ) Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (Τ.Ε.Ο.) Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Αγροτική Τράπεζα Οργανισµός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΣΠΡΟΦΟΣ Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας & Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ΘΕΜΙΣ Α.Ε.

Μιας αναφέρθηκε η Σουηδία, να θυμίσω ότι εκεί δεν υπάρχει ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ. Μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία. Να σταματήσουμε να λέμε ότι είναι πολλοί και σε αντάλλαγμα να αρθεί η μονιμότητά τους. Πως σας φαίνεται??? Υ.Σ. Να συμπληρώσω στο πολύ "επιστημονικό" άρθρο περί Ριέρα, Σισέ, δημοσίων υπαλλήλων και τραπέζων κάτι πολύ σημαντικό...ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΥΓΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...

Μια επιστημονικη προσέγγιση στο θέμα από έναν δημόσιο υπαλληλο... Χουζούρης είπαμε το επίθετο σας; Αυτο κι αν είναι συμβολικο!

Να προσθέσουμε επίσης και τις κερδοφορίες των ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΣ: Μίζα, ρεμούλα και λαμογιά: ΕΦΟΡΙΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑ κτλ. Εργατικότητα: ΕΡΤ, Υπάλληλοι Δήμων, ΟΤΕ, ΔΕΗ κτλ. Κερδοφόρες επιχειρήσεις: ΟΣΕ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΕΡΤ κτλ. Πραγματικά αν κάτι δουλεύει σε αυτή την χώρα είναι ο δημόσιος τομέας. Ξέρεις τι δύσκολο πράγμα είναι να είσαι για καφέ στον πεζόδρομο από τις μια και να ξέρεις ότι δεν γίνεται να απολυθείς??? Κατανοείτε πόσο ψυχοφθόρο είναι αυτό? Να θέλεις να φύγεις από το δημόσιο και να είναι ΑΔΥΝΑΤΟ? Να κοιτάς το ρολόι και να μην περνάει η ώρα? Να έχεις παίξει όλα τα σταυρόλεξα και να μην βρίσκεις καινούρια??? Τραγικά πράγματα... Εύγε στους ήρωες που δουλεύουν στην δημόσια διοίκηση. Που μας εξυπηρετούν πάντω στο ωράριό τους και ποτέ ούτε 1 δευτερόλεπτο πριν ή μετά από αυτό. Τέτοια τυπικότητα. Χρειαζόμαστε και άλλους. Προτείνω να γίνουν μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν παντού. Χρειάζεται να έχουμε 3 δασκάλους για 1 παιδί. Ένα υπάλληλο στην εφορία για κάθε οικογένεια. Ένα πυροσβέστη για κάθε σπίτι. Να ονομαστεί "οικογενειακός πυροσβέστης"...κτλ. κτλ.

Αφού θέλουμε να μιλάμε και με στοιχεία, από το έγκυρο "ΕΘΝΟΣ": "Στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων της έρευνας που έχει πραγματοποιήσει η Eurostat για τo 2009 δεν έχουν καταμετρηθεί οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Yγείας. Σύμφωνα με τα στελέχη της υπηρεσίας για τις παραπάνω κατηγορίες προσμετρούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και καταγράφονται σε ξεχωριστούς οικονομικούς κλάδους. Η εικόνα για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που δίνει η Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τους δημόσιους υπαλλήλους δεν είναι ιδιαίτερα σαφής, αφού καταμετρά μόνο τους υπάλληλους στον "στενό" δημόσιο τομέα (υπουργεία, στρατό, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση και στα ΝΠΔΔ). Η Ελλάδα καταλαμβάνει -ακόμα και με τα ελλιπή στοιχεία της Eurostat- την πέμπτη υψηλότερη θέση στην αναλογία δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας με ποσοστό 8,45% έναντι 11,64% που αντιστοιχεί στο Λουξεμβούργο και 10,16% για τη "δεύτερη" Γαλλία. Εκτός των αριθμητικών δεδομένων υπάρχουν και τα ποιοτικά στοιχεία που αναδεικνύουν ότι σε αρκετές χώρες ο μεγάλος δημόσιος τομέας είναι και παραγωγικός, αφού έχουν αναπτύξει μια κουλτούρα αξιοκρατίας και αποκέντρωσης που αυξάνει την παραγωγικότητα του Δημοσίου." Σε 30 χώρες της Ευρώπης είμαστε 5οι σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων!!! Μας περνάνε μόνο το Λουξεμβούργο, η Γαλλία το Βέλγιο και η Μάλτα... http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=22718948#