Αρτεμησία Καμπουρλώνη, η θρυλική «Άννα» της Εθνικής Αντίστασης στον Πάρνωνα

Αρτεμησία Καμπουρλώνη, η θρυλική «Άννα» της Εθνικής Αντίστασης στον Πάρνωνα

Αύγουστος 23, 2016 - 10:04
4 σχόλια

Η εκτέλεση του δωσίλογου Λέκκα στην Τρίπολη – Ο ρόλος της ηγουμένης της Μονής Επάνω Χρέπας

Ζουν ανάμεσά μας άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, που πολέμησαν με όλα τους τα όπλα το ναζιστικό καθεστώς στην Αρκαδία. Ο κ. Γιώργος Πραχαλιάς συνάντησε στο σπίτι της στο Παράλιο Άστρος την αειθαλή 92χρονη «Άννα» της Εθνικής Αντίστασης, κατά κόσμον Αρτεμησία Καμπουρλώνη, και συνομίλησε μαζί της για τα δύσκολα χρόνια του αγώνα εναντίον των Γερμανών. Για το πώς αυτό το κοριτσάκι, τότε, έσωσε εκατοντάδες τραυματίες στο νοσοκομείο του ΕΛΑΣ στον Πάρνωνα. Για τον ρόλο της στην εκτέλεση του δωσίλογου Κωνσταντίνου Λέκκα μέσα στο Επισκοπείο της Τρίπολης. Για τον ιθύνοντα νουν πίσω από το σχέδιο της εκτέλεσής του, που δεν ήταν άλλος από την ηγουμένη της Μονής Επάνω Χρέπας.

Διαβάστε τη συγκλονιστική αφήγηση μιας γυναίκας-θρύλου από την οποία το ελληνικό κράτος ζητεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 55.000 ευρώ για ένα γηροκομείο που ακόμα δεν έχει ανεγερθεί, μιας γυναίκας που δεν έλαβε καν σύνταξη αντιστασιακού μετά την απελευθέρωση. Μιας γυναίκας με ανδρεία.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Γιώργος Πραχαλιάς αναφέρει:

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Πριν από λίγες ημέρες, αξιώθηκα να γνωρίσω από κοντά ένα πρόσωπο του οποίου η ύπαρξη και η δράση είναι κάτι παραπάνω από θρύλος, για όσους έχουν ασχοληθεί με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης των ετών 1941-44 στην Πελοπόννησο. Μαζί με τον φίλο Δημήτρη Κουστογιάννη, ο οποίος μεσολάβησε για τη γνωριμία και τον ευχαριστώ από καρδιάς, επισκέφτηκα στο σπίτι της στο Παράλιο Άστρος της Αρκαδίας την κυρία Αρτεμησία Καμπουρλώνη, μια υπέροχη και εξαιρετικά εκλεπτυσμένη γυναίκα 92 ετών. Αμέσως αναγνώρισα στα μάτια της τη θρυλική Άννα, την πανέμορφη νεαρή κοπέλα που έσωσε εκατοντάδες τραυματίες μαχητές της αντίστασης στο νοσοκομείο του ΕΛΑΣ στον Πάρνωνα, αλλά και την ατρόμητη κατάσκοπο της Αντίστασης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξόντωση του διαβόητου γερμανοντυμένου δοσίλογου Κωνσταντίνου Λέκκα στην Τρίπολη.

Ομολογώ ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία κατάφερα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου όταν μου διηγήθηκε το πώς έκρυψε μέσα σε σπηλιά του Πάρνωνα τους τραυματίες μαχητές της αντίστασης όταν οι Γερμανοί εντόπισαν το νοσοκομείο, και η ίδια είχε κλειστεί μέσα στη σπηλιά με τις χειροβομβίδες στα χέρια, έτοιμη να ανατιναχθεί μαζί με τους τραυματίες στην περίπτωση που οι Γερμανοί τους ανακάλυπταν και έμπαιναν στη σπηλιά. Το πλέον συγκλονιστικό, όμως, ήταν η αφήγησή της για το σχέδιο εξόντωσης του δωσίλογου Κωνσταντίνου Λέκκα, ενός σιχαμένου αποβράσματος και συνεργάτη των Γερμανών. Ο Λέκκας εξοντώθηκε μέσα στο κτίριο του Επισκοπείου στην Τρίπολη, δύο μόλις τετράγωνα από την έδρα της Γκεστάπο, και το κουφάρι του πετάχτηκε γυμνό στην πλατεία Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη με ένα σημείωμα στο στήθος που έγραφε «ΈΤΣΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ». Η εξόντωση του Λέκκα μέσα στην καρδιά της Τρίπολης και της Γκεστάπο, προκάλεσε πανικό στους κατακτητές και στους θλιβερούς Έλληνες συνεργάτες τους. 

Το σχέδιο εξόντωσης του Λέκκα ήταν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό όλα αυτά τα χρόνια, ενώ οι μαρτυρίες των ελάχιστων που γνώριζαν για το θέμα τεκμηρίωναν την καθοριστική συμβολή της Άννας. Κανείς όμως δεν ήξερε πώς οργανώθηκε το σχέδιο και από ποιους. Η Άννα μου αποκάλυψε τη συγκλονιστική λεπτομέρεια: ότι εγκέφαλος του σχεδίου εξόντωσης ήταν η νεαρή ηγουμένη της Ιεράς Μονής της Επάνω Χρέπας στην Τρίπολη, η οποία ήταν μέλος της Εθνικής Αντίστασης. Η Άννα ήταν η πρωταγωνίστρια, ως δόλωμα, για να προσκληθεί ο Λέκκας σε δείπνο στο Επισκοπείο. Ο Λέκκας ναρκώθηκε και κοιμήθηκε στο Επισκοπείο, όπου τη νύχτα η Άννα άνοιξε τη μυστική πόρτα απ' όπου μπήκαν οι δύο αντάρτες που εξόντωσαν τον Λέκκα. Στη συνέχεια μετέφεραν μέσα στη νύχτα το γυμνό κουφάρι σε σεντόνι στις πλάτες των δύο ανταρτών, κάτω από τα μάτια των γερμανικών περιπόλων, και το πέταξαν στο κέντρο της πλατείας Κολοκοτρώνη, ενώ το σημείωμα με τη φράση «ΕΤΣΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ» το έγραψε και το καρφίτσωσε στο στήθος του αποβράσματος η ίδια η Άννα με τα χέρια της. 

Μετά την απελευθέρωση, το 1944, η Άννα επέστρεψε στο σπίτι της, θεωρώντας ότι τελείωσε η αποστολή της. Σχεδόν αμέσως όμως φυλακίστηκε στις γυναικείες φυλακές στην Αθήνα, με ψευδείς κατηγορίες από ...άκαπνους καλοθελητές.

Ουδέποτε πήρε σύνταξη αντιστασιακού για τη δράση της. Όπως δεν πήρε σύνταξη και η μητέρα της για τον θάνατο του επίσης αντιστασιακού μεγάλου αδερφού της Άννας, ο οποίος σκοτώθηκε στον αγώνα εναντίον των κατακτητών. 

Η Άννα, κατά κόσμον Αρτεμησία Καμπουρλώνη, διακρίθηκε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα για τη φιλανθρωπική της δράση, φτάνοντας στο σημείο να δωρίσει πριν από δεκαπέντε χρόνια και ένα μεγάλο ακίνητο στο Άστρος για την ανέγερση γηροκομείου. Όπως είναι φυσικό σε αυτή τη χώρα, το γηροκομείο δεν έχει ακόμα ανεγερθεί, ενώ η αρμόδια ΔΟΥ ζητεί από την Άννα και την καταβολή 55.000 ευρώ ως ΕΝΦΙΑ για το γηροκομείο που δεν έχει ανεγερθεί.

Παρ' όλα αυτά η κυρία Άρτεμις, όπως την αποκαλούν όλοι, έχει ακόμα το πείσμα και τη θέληση της Άννας, της όμορφης νεαρής κοπέλας που δεν φοβήθηκε τους ναζιστές Γερμανούς, τους μελανοχιτώνες Ιταλούς και τους σιχαμένους Έλληνες συνεργάτες τους. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να γίνει το γηροκομείο.

Το μόνο που μπορώ να κάνω για αυτή την υπέροχη γυναίκα, είναι να φροντίσω να καταγραφεί και να γίνει γνωστή η ιστορία της. Που μας διδάσκει ότι η ανδρεία και η παλικαριά ως λέξεις, είναι πάντα γένους θηλυκού...


4 Σχόλια

Δηλαδή μέσα στον Ιερο χώρο του Επισκοπείου , αυτοί έσφαξαν έναν ανθρωπο ? Νομίζω ότι οι Ναζί δεν θα αποτολμούσαν κάτι τέτοιο

Καλά, χαλάρωσε, δεν ήταν και μέσα σε εκκλησία. Άλλωστε το σχέδιο το εμπνεύστηκε καλόγρια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.