Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας στην ετήσια διάσκεψη του ICOM Ευρώπη | ICOM Ελλάδα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας στην ετήσια διάσκεψη του ICOM Ευρώπη | ICOM Ελλάδα

Νοέμβριος 20, 2019 - 19:30
0 σχόλια

Στην επιστημονική διημερίδα με τίτλο:

"Στην εποχή του εικονικού: Τα Ευρωπαϊκά μουσεία ανταποκρίνονται στην ψηφιακή πρόκληση", που διοργανώνεται στις 21-22 Νοεμβρίου 2019 στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, η Προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Αρκαδίας, Δρ. Α. Καραπαναγιώτου θα συμμετάσχει μιλώντας με θέμα

"Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εμπειρία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας".

Οι ψηφιακές πρακτικές και εφαρμογές, καθώς και οι εικονικές εμπειρίες, γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Για τα μουσεία η «ψηφιακή στροφή» δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία, αλλά μια σύνθετη προσαρμογή σε συνθήκες πρωτοφανούς αλλαγής. Τα μουσεία σε όλη την Ευρώπη ανταποκρίνονται σε αυτή την πρόκληση με διαφορετικό ρυθμό και τρόπους.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM Europe) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνδιοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα με αντικείμενο την ενσωμάτωση ψηφιακών πρακτικών στα μουσεία. Η διεθνής συνάντηση «Στην εποχή του εικονικού: τα ευρωπαϊκά μουσεία ανταποκρίνονται στην ψηφιακή πρόκληση» στοχεύει στην ανάδειξη των δυνατοτήτων, αλλά και των προκλήσεων, οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων (π.χ. 3D αναπαραστάσεις, εικονική κι επαυξημένη πραγματικότητα, «πολυτροπικά» διαδραστικά συστήματα) στον χώρο των μουσείων και του πολιτισμού γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας, μέλη του ICOM, επαγγελματίες των μουσείων, πολιτιστικοί οργανισμοί, πανεπιστημιακοί και ειδικοί θα συνομιλήσουν για τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιπτώσεις της «ψηφιακής στροφής» στα μουσεία. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν:
• Ψηφιακές στρατηγικές, ψηφιοποίηση και διαφύλαξη από μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς
• Ζητήματα αυθεντικότητας και αναπαράστασης
• Ο αντίκτυπος της «ψηφιακής στροφής» των μουσείων σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο
• Η ψηφιακή/εικονική μουσειακή εμπειρία: προοπτικές και δυνατότητες
• Παραδείγματα και περιπτώσεις.
• Αποτελέσματα αξιολόγησης
• Στρογγυλή τράπεζα και συμπεράσματα.

 

Μπορείτε να δείτε το Πρόγραμμα εδώ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.