To Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα εσωτερικά μυστικά του (pics,vid)

To Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους αποκαλύπτει τα εσωτερικά μυστικά του (pics,vid)

Απρίλιος 16, 2018 - 09:03
0 σχόλια

Τις πύλες του για το κοινό άνοιξε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους στο πλαίσιο της 195ης επετείου της Β' Εθνοσυνέλευσης του Άστρους.

Το AstrosNews βρέθηκε εκεί και κατάφερε να εξασφαλίσει για εσάς πλάνα και φωτογραφίες από το Μουσείο που σύντομα θα είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά για το κοινό.

Το Μουσείο στεγάζεται σε κτήριο τοπικού παραδοσιακού ρυθμού που είχε χρησιμοποιηθεί σαν διδακτήριο (Σχολή Καρυτσιώτη), από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα.

Η κυρία Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε πρόσφατες δηλώσεις ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της φύλαξης του μουσείου, που δεν υπήρχε έως σήμερα και θα λειτουργήσει πλέον κανονικά μετά το  Φθινόπωρο όταν θα γίνουν οι προσλήψεις προσωπικού.

 Το κτήριο, χτίστηκε το 1805 από τον Δημήτριο Καρυτσιώτη (1741 - 1819) ως παράρτημα της σχολής του Αγίου Ιωάννη (1798), στην οποία φοιτούσαν νέοι από διάφορα χωριά. Σε αυτό το χώρο έγινε το 1823 η περίφημη Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους και το Κολοκοτρωνέικο τραπέζι, που έλαβε χώρα στις 19 Ιουλίου 1821, προς τιμήν του Δημητρίου Υψηλάντη.

Η σχολή καταστράφηκε το 1826 από τον Ιμπραήμ Πασά, αλλά αναστηλώθηκε αργότερα από συγγενείς του Καρυτσιώτη. Τα επόμενα χρόνια, έγινε σχολείο και το 1959, έγινε αρχαιολογικό μουσείο. Το 2008 έκλεισε λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από σεισμό.

Παραχωρήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων από τον Δήμο Άστρους και μετά από σημαντικές επισκευές και συντηρήσεις μετατράπηκε σε Μουσείο της Κυνουρίας από τον έφορο Αρχαιοτήτων κ. Θ. Σπυρόπουλο, το έτος 1985.

Διαθέτει επίσης μεγάλο αύλειο χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση. Στον αύλειο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει δύο αγάλματα σε ανάκλιντρο, του Ηρώδη Αττικού και της συζύγου του, καθώς και κίονες και κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.

Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει τις εξής συλλογές: Αρχιτεκτονικά μέλη από την Επαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα (Δολιανά Κυνουρίας), ευρήματα, κυρίως κεραμικά από νεκροταφεία ελληνιστικών χρόνων, μικροαντικείμενα και νομίσματα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας, επιγραφές από διάφορες θέσεις της Κυνουρίας.

Δείτε το ρεπορτάζ του AstrosNews

Video: 

ArcadiaPortal.gr To Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.