Το ΑrcadiaPortal σας ξεναγεί στο Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο Δολιανών (photos+video)

Το ΑrcadiaPortal σας ξεναγεί στο Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο Δολιανών (photos+video)

Ιούλιος 28, 2015 - 10:46
0 σχόλια

H Αρκαδία ξακουστή και θαυμαστή σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει λάβει μία ξεχωριστή  θέση στην καρδιά όλων για τη μεγάλη ιστορία ανά τους αιώνες. Κάθε πόλη και κάθε χωριό από άκρη σε άκρη έχει πρωταγωνιστήσει σε εποχές πολέμου.

Τα Άνω Δολιανά, ένα πετρόχτιστο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1050 μέτρων, είναι γνωστό και για την   Μάχη των Δολιανών  η οποία δόθηκε στις 18 Μαΐου του 1821.

Στη συγκεκριμένη μάχη, ο Νικηταράς, που κρατούσε με 200 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει 6.000 Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό. Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτή τη μάχη ο Νικηταράς πήρε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος» διότι σύμφωνα με την παράδοση έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του.

Τιμώντας αυτή την ιστορική μάχη οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να λειτουργήσουν το σπίτι του Χριστοφίλη γνωστό και ως «ταμπούρι του Νικηταρά» ως μουσείο.

Ο κ. Κοτσαρίδης Στράτης πρόεδρος της επιτροπής ίδρυσης του μουσείου η οποία είναι τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Δολιανών μιλώντας στο Arcadia Portal τόνισε ότι το Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο Δολιανών έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικότητας των Δολιανών εντάσσοντας μέσα σε αυτό ιστορικά κειμήλια πολέμου αλλά και λαογραφικά στοιχεία της καθημερινότητας των κάτοικων της περιοχής.

Η προσπάθεια συγκέντρωσης των αντικειμένων ξεκίνησε πριν 6-7 χρόνια για να είναι έτοιμο και να παραδοθεί στους κατοίκους των Δολιανών αλλά και στους επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να βρεθούν κοντά σε αυτό τον ιστορικό και κατανυκτικό χώρο.

Οι κάτοικοι της περιοχής το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και με προσπάθειες κατάφεραν να το λειτουργήσουν και να το κρατούν ανοιχτό για το κοινό έως να οριστούν ώρες λειτουργίας.

Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην μάχη των Δολιανών και στον Άγιο Γεώργιο και ο επάνω όροφος περιέχει λαογραφικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν τα επαγγέλματα τους χθες και του σήμερα.

Αξίζει να βρεθείτε στο χώρο του Μουσείου και να περπατήσετε στα μικρά ανηφορικά πέτρινα σοκάκια του χωριού και να μυηθείτε στην ιστορία της ιστορικής μάχης των Δολιανών.

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο Δολιανών


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.