Το Arcadia Portal σας ξεναγεί στο Σπήλαιο Κάψια (photos+video)

Το Arcadia Portal σας ξεναγεί στο Σπήλαιο Κάψια (photos+video)

Μάρτιος 05, 2015 - 11:06
0 σχόλια

Το πανέμορφο Σπήλαιο Κάψια παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον. Τα έργα αξιοποίησής του τελείωσαν το 2009 και η τουριστική εκμετάλλευση του σπηλαίου ανατέθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Μαντινείας με την εποπτεία της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας.

Το χωριό Κάψια είναι ένα γνωστό Αρκαδικό χωριό, σε μικρή απόσταση από την Τρίπολη και σίγουρα σε συνδυασμό με το χιονοδρομικό κέντρο αλλά και τον φυσικό πλούτο και το κάλλος του Μαινάλου μπορεί να «φιλοξενήσει»  μια φανταστική εξόρμηση για ολόκληρη την οικογένεια.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ. από τον οικισμό Κάψα, στο νοτιοδυτικό άκρο της πεδιάδας της Αρχαίας Μαντινείας. Αποτελεί τμήμα ενός συστήματος ενεργών και ανενεργών καταβοθρών. Μπροστά από την είσοδό του βρίσκονται τρεις καταβόθρες, τις οποίες περικλείει πέτρινο φράγμα ημικυκλικού σχήματος. Στα ευρήματα του σπηλαίου συγκαταλέγονται πολυάριθμα θραύσματα ανθρώπινων οστών και κρανίων, καθώς και λυχνάρια που ανήκουν στην ύστερη αρχαιότητα. Και προέρχονται από άτομα που πνίγηκαν κατά τη διάρκεια πλημμύρας του σπηλαίου κατά τους ιστορικούς χρόνους. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο κατά τα νεολιθικά, ελληνιστικά χρόνια και στον 4ο-6ο αιώνα μ.Χ.

Η ιδιαιτερότητα του σπηλαίου  είναι οι μοναδικοί χρωματισμοί και το εξαίρετο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό υλικό.

Το σπήλαιο, που ανήκει στο περίπλοκο σύστημα καταβοθρών του οροπεδίου της Μαντινείας, διασώζει πλούσιο λιθωματικό υλικό με σπάνιους χρωματισμούς, χρησιμοποιήθηκε δε από τον άνθρωπο κατά τους Νεολιθικούς και τους Ελληνιστικούς Χρόνους, καθώς και στην ύστερη αρχαιότητα (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.).

Οι επισκέπτες εισέρχονται από το βόρειο τμήμα του σπηλαίου μέσω μιας τεχνητής εισόδου και ακολουθούν διαδρομή συνολικού μήκους 270 μέτρων.

Το σπήλαιο λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00  (περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλ.: 2122149533 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://www.spilaiokapsia.gr/

Τα Σαββατοκύριακα προσφέρονται για σύντομες αποδράσεις, ακόμη και μονοήμερες, σε περιοχές της χώρας μας με θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακούς οικισμούς και ικανοποιητική τουριστική υποδομή. Εδώ στην Αρκαδία διαθέτουμε όλα τα παραπάνω, και… με το παραπάνω.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ξενάγηση στο Σπήλαιο Κάψια


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.