Tο Arcadia Portal σας ξεναγεί στο Λαογραφικό Μουσείο ΕΠΑ.Λ Άστρους (photos+video)

Tο Arcadia Portal σας ξεναγεί στο Λαογραφικό Μουσείο ΕΠΑ.Λ Άστρους (photos+video)

Ιούνιος 22, 2015 - 07:37
0 σχόλια

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσα εκθέματα λαογραφίας μπορούν να χωρέσουν σε μία σχολική αίθουσα αν δεν επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείου τους ΕΠΑ.Λ Άστρους «Ο Κύνουρος».

Αξιέπαινη είναι η κίνηση των μαθητών και των καθηγητών του ΕΠΑ.Λ Άστρους, που από το 2000 έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης της πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης της περιοχή της Κυνουρίας στο πλαίσιο μιας περιβαλλοντικής δράσης των μαθητών πριν από περίπου 17 χρόνια. Η δυναμική που είχε αυτή η δράση δεν επέτρεψε στη συγκέντρωση αντικειμένων να σταματήσει, και με τη βοήθεια του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και το Υπουργείου βρέθηκε ένα κονδύλι και δημιουργήθηκε αυτό ο χώρος. Τα αντικείμενα έχουν τοποθετηθεί σε ενότητες και δίνουν την αίσθηση ενός μικρού οικισμού.

Η καθημερινότητα των κατοίκων παρουσιάζεται με ανθρώπινα ομοιώματα, όπως με κούκλες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται μια αναπαράσταση της καθημερινής ζωής και της εργασίας των Κυνουριέων. Έτσι, παρουσιάζεται στον επισκέπτη ο Σιδεράς, ο Μελισσοκόμος, οι Κτηνοτρόφοι, ο Αμπελουργός, ο Κουρέας, ο Σαμαρτζής – Πεταλωτής, ο Τσαγκάρης, αλλά και ο Αργαλειός, το Όργωμα – Θέρισμα – Λίχνισμα και το Αλώνισμα.

Τα εγκαίνια της Λαογραφικής Συλλογής έγιναν στις 19 Ιουνίου 2011, στην ημερίδα «Μνήμες, ακούσματα και γεύσεις από το χθες... όνειρα κι ελπίδες για το αύριο», κατά τη διάρκεια της οποίας στον προαύλιο χώρο του σχολείου εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν με τις παραδοσιακές δραστηριότητές τους ένα ζωντανό ελληνικό χωριό.

Τα εκθέματα έχουν καταγραφεί σε ειδικό βιβλίο, στο οποίο αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα των δωρητών, η ημερομηνία εισόδου, ο χώρος προέλευσης.
Στη Λαογραφική Συλλογή ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα και αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων – δραστηριοτήτων και να γνωρίσει τη μαγεία ενός κόσμου που αν και χάθηκε, πολλά έχει ακόμη να μας διδάξει και να μας προσφέρει.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου και κατόπιν συνεννοήσεως με τη Διεύθυνση του Σχολείου για επισκέψεις εκτός ωραρίου λειτουργίας του.

Πάνω από 2.000 άτομα κάθε χρόνο που επισκέπτονται το μουσείο.

Η στενότητα του χώρου δεν επιτρέπει στα εκθέματα να αξιοποιηθούν στο  έπακρο, έτσι γίνονται προσπάθειες επέκτασης του μουσείου με τη βοήθεια του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Όπως φαίνεται, η επέκταση θα προχωράει, δίνοντας την ανάλογη αξία στην προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο ΕΠΑ.Λ Άστρους


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.