Αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Αρκαδίας ζητεί ο Κώστας Βλάσης

Αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Αρκαδίας ζητεί ο Κώστας Βλάσης

Ιανουάριος 17, 2019 - 17:39
0 σχόλια

Την άμεση αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών της Αρκαδίας για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω δάκου ζητά με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Στ. Αραχωβίτη ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Οι ελαιοκαλλιεργητές της Αρκαδίας αντιμετώπισαν φέτος τεράστια προβλήματα στην παραγωγή τους λόγω της αύξησης προσβολής των δένδρων από δάκο, εξέλιξη που οδήγησε σε μεγάλη μείωση της παραγόμενης ποσότητας λαδιού αλλά και σημαντική υποβάθμιση της ποιότητάς του.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται τόσο στις καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού με την αυξημένη υγρασία λόγω πολλών άκαιρων βροχοπτώσεων, όσο και στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη διενέργεια των δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Βλάσης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να αποδοθούν ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα δακοκτονίας της Αρκαδίας, να βρεθεί τρόπος άμεσης αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών, αλλά και να δοθεί μια σταθερή λύση στο πρόβλημα του δάκου.

Όπως δήλωσε ο κ. Βλάσης: «Η καλλιέργεια ελιάς αποτελεί το σπουδαιότερο αγροτικό προϊόν της χώρας μας και σημαντικό μέρος της αγροτικής δραστηριότητας της Αρκαδίας. Είναι αδιανόητο να μην την προστατεύουμε, γιατί κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πρέπει επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, διαφορετικά οι ελαιοπαραγωγοί θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο για την επιβίωσή τους.

Παραθέτουμε την ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας κ. Βλάση: 
       
Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2019
Α.Π.: 4905
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Στ. Αραχωβίτη
Θέμα: Αποζημιώσεις των ελαιοκαλλιεργητών της Αρκαδίας λόγω δάκου και μέτρα αντιμετώπισης τους φαινομένου.
Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές της Αρκαδίας λόγω της αύξησης προσβολής των δένδρων από δάκο, που έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγόμενης ποσότητας λαδιού αλλά και σημαντική υποβάθμιση της ποιότητάς του.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στις καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού με την αυξημένη υγρασία λόγω πολλών άκαιρων βροχοπτώσεων, όσο και στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη διενέργεια των δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου.
Με γνώμονα ότι το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό αγροτικό προϊόν για τη χώρα μας, αλλά και με δεδομένες τις πολλές ζημιές που έχουν υποστεί οι ελαιοκαλλιεργητές της Αρκαδίας λόγω της κλιματικής αλλαγής και των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, η αντιμετώπιση του δάκου και η αποζημίωση των αγροτών αποτελεί άμεση ανάγκη.

Κατόπιν αυτών,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους καθυστέρησαν οι ενέργειες δακοπροστασίας στην Αρκαδία; Ποιος φέρει την ευθύνη και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν;
2. Σκοπεύετε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών με δεδομένο ότι η προσβολή από μύκητες δεν καλύπτεται από τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ; Θα προχωρήσετε στην ενεργοποίηση των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες των καιρικών συνθηκών και την έκταση των ζημιών;
3. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και σε σταθερή βάση το πρόβλημα του δάκου και τις καθυστερήσεις στα μέτρα δακοπροστασίας; 

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Βλάσης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.