«Απορίες» δημιούργησαν στους δανειστές οι εξαγγελίες Τσίπρα

«Απορίες» δημιούργησαν στους δανειστές οι εξαγγελίες Τσίπρα

Δεκέμβριος 09, 2016 - 18:16
5 σχόλια

«Δεν είμαστε αποικία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Από το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου ούτε ένας από τους εταίρους και δανειστές μας δεν βρήκε κάτι καλό να πει για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη «13η σύνταξη». Το αντίθετο: Το Βερολίνο πρώτο-πρώτο παρατήρησε ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle είπε ότι «είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα», ενώ η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» γράφει: «Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Ο λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ».

Μετά το Βερολίνο, και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με τους δανειστές για την καταβολή επιπλέον σύνταξης, αφήνοντας αιχμές ότι ίσως αυτό υπονομεύει την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα. «Δημιουργείται αριθμός ερωτημάτων» σημειώνει. Πιο ήπια ήταν πάντως η στάση της Κομισιόν.

Δεν υπήρξε διαβούλευση με τους δανειστές της χώρας αναφορικά με τα σχέδια της Ελλάδας για την καταβολή μιας επιπλέον σύνταξης στους συνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Περιμένω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στο Ελσίνκι ο επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες βράδυ από τον Έλληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς δημιουργούν αριθμό ερωτημάτων», πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε αποικία» και «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα, ακόμη και αν πιέσουν οι δανειστές» διαμήνυσε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στο Star, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «τέτοιες πιέσεις δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής, και πως η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να διαθέσει όπως νομίζει τις δαπάνες της και το πλεόνασμα της». 

Σε ερώτηση αν γνώριζαν οι δανειστές αυτή την απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Τώρα όλοι το γνωρίζουν».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί νέα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. «Σε όλους τους τόνους έχουμε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μέτρα 4,2 δισ ευρώ, αυτό που ζητάει το ΔΝΤ, δηλαδή μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος» επισήμανε.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά «θα βρεθεί σημείο ισορροπίας ανάμεσα στον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ, και αν βρεθεί σημείο ισορροπίας αυτό δεν θα είναι νέα μέτρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Σκαμπίλι ακούγεται, αλλά θα πουν ότι κρατάμε τη ζέστη που μας προσφέρουν οι θεσμοί

Πολύ κλάμα πέφτει ρε παιδιά..... ηρεμήστε σας καταλαβαίνω.... συγνώμη έπρεπε να ρωτήσουμε, όπως έκαναν οι Σαμαροβενιζέλοι!!!!!!!!

Πάμε να σηκωθούμε από τα <<τέσσερα>> και στη Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ ζαλίζονται που είναι όρθιοι, δεν είμαστε τετράποδα κύριοι είμαστε δίποδα, σκεφθείτε το. Δεν θέλουμε άλλες εντολές από τους εργοδότες σας (ΔΝΤ-Ε.Ε.- Γερμανία κυρίως {SIEMENS π.χ.})! Σόδα για την χώνεψη........

Διάβασα σε άλλο σαι τ ανάρτηση του κ. αντιπροέδρου της Ν.Δ. προς τον κ. Καμμένο να δοθούν τα χρήματα στους στρατιωτικούς, καμία αντίρρηση, αρκεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν τα δανεικά και αγύριστα που χρωστάνε στο Κράτος.......

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.