Απολογισμός του Χώρου Καινοτομίας του ΓΑΒLAB

Απολογισμός του Χώρου Καινοτομίας του ΓΑΒLAB

Ιούνιος 27, 2019 - 16:50
0 σχόλια

Ο Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB λειτούργησε από τα τέλη Μαρτίου στους χώρους του ΕΠΑΛ Ναυπλίου με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων. Οι στόχοι που είχαμε θέσει επιτεύχθηκαν πλήρως και το ενδιαφέρον για τη συνέχιση και επέκταση του εγχειρήματός μας είναι μεγάλο και πολύπλευρο.

Αγαπητοί φίλοι,

ο Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB λειτούργησε από τα τέλη Μαρτίου στους χώρους του ΕΠΑΛ Ναυπλίου με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων. Καθώς ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες ο προγραμματισμένος κύκλος δράσεών του, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα της έως τώρα λειτουργίας του και για τις μελλοντικές προοπτικές του.

Οι στόχοι που είχαμε από κοινού θέσει οι συνεργαζόμενοι φορείς για το πρώτο διάστημα λειτουργίας του Χώρου Καινοτομίας  του ΓΑΒ LAB στο Ναύπλιο ήταν η αξιοποίηση του χώρου και του εξοπλισμού του Κέντρου Ρομποτικής και Προγραμματισμού, η ανάπτυξη μιας διαφορετικής προσέγγισης στην προώθηση της τεχνολογίας στη νέα γενιά και η προσφορά μαθημάτων προς τους μαθητές της περιοχής. Με μεγάλη χαρά αναφέρω πως οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν πλήρως.

Στο διάστημα που πέρασε σχεδιάστηκαν εκ του μηδενός έξι διακριτά, αυτόνομα και αυτοτελή εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, μαζί με το συνοδευτικό τους έντυπο υλικό, ως ακολούθως:

Ο προγραμματισμός του ρομπότ mbot για 4η-6η Δημοτικού
Ρομποτικές κατασκευές με LegoWeDo 2 για 5η-6η Δημοτικού
Ρομποτικές κατασκευές με LegoWeDo 2 - επίπεδο 2 για 5η-6η Δημοτικού
Εισαγωγή στο LEGO Mindstorms EV3 για 1η-3η Γυμνασίου
Το LEGO Mindstorms EV3 στο επόμενο επίπεδο για 1η-3η Γυμνασίου
Γνωριμία με το ArduinoUno για 2α Γυμνασίου - 1η Λυκείου

Τα προγράμματα αυτά προσφέρθηκαν σε δέκα διακριτούς εκπαιδευτικούς κύκλους, υποδεχόμε-να συνολικά 120 μαθητές στο Χώρο Καινοτομίας.

Ήδη από τις πρώτες ώρες ανακοίνωσης των μαθημάτων οι διαθέσιμες θέσεις είχαν υπερκαλυφθεί. Ως την ολοκλήρωση των μαθημάτων υπήρξαν περισσότερες από 200 αιτήσεις που δεν στάθηκε δυνατό να ικανοποιηθούν. Επίσης η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΕΑΣ ΡΕΑ) υποστήριξε τη λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας προσφέροντας χυμούς για τα διαλείμματα των μαθητών ενώ τα τοπικά μέσα διευκόλυναν την επικοινωνία μας. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδει-κτικά της δυναμικής της προσπάθειάς μας και της αποδοχής της από την τοπική κοινωνία.

Η λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ουσιαστική συμβολή πολλών. Γι’ αυτό ευχαριστώ το Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κώστούρο, την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο του Δήμου Ναυπλιέων κ. Μαρία Ράλλη, τον νυν Περιφερειακό Διευθυντή της ΠΔΕ Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Οικονομόπουλο, τον τέως Περιφερειακό Διευθυντή της ΠΔΕ Πελοποννήσου κ. Πάνο Πετρόπουλο καθώς και τον Διευθυντή του ΕΠΑΛ Ναυπλίου κ. Γιώργο Κρεμμύδα, καθένας από τους οποίους συνέβαλε ανάλογα με το θεσμικό του ρόλο.

Οφείλω βέβαια να αναφερθώ ξεχωριστά και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τους τους εκπαιδευτικούς που ανέλαβαν τη σχεδίαση, προετοιμασία και υλοποίηση των μαθημάτων, διαθέτοντας εθελοντικά το χρόνο και την εργασία τους. Πρόκειται για τους:

Προκόπης Λέων, ΠΕ86 Πληροφορικής
Γεώργιος Παταρίδης, ΠΕ86 Πληροφορικής
Μανώλης Δημητρούλης, ΠΕ86 Πληροφορικής
Παναγιώτα Γιαννούλη, ΠΕ86 Πληροφορικής
Μαρία Νομικού, ΠΕ86 Πληροφορικής
Βαγγέλης Γιώτας, ΠΕ86 Πληροφορικής

Δεν ξεχωρίζω καμία και κανέναν σε ό,τι αφορά την προθυμία, το πάθος, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και τη συνεισφορά στο εγχείρημά μας. Θα ήταν όμως άδικο αν δεν ανέφερα πως ο κ. Λέων, πέρα από το ρόλο του εκπαιδευτικού, επιφορτίστηκε και με το ρόλο του τοπικού συντονιστή και υπήρξε, και σε αυτή τη θέση, εξαιρετικός, διευκολύνοντας σημαντικά το έργο όλων των υπολοίπων.

Χωρίς τη σημαντική και ουσιαστική εθελοντική προσφορά των ανωτέρω εκπαιδευτικών η λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB στο Ναύπλιο δεν θα είχε σταθεί δυνατή. Αν και οι ίδιοι ποτέ δεν αιτήθηκαν κάποιας ανταμοιβής, θεωρώ πως τους οφείλουμε πολλά. Γι’ αυτό παρακαλώ όλους να λάβουμε υπόψη το έργο τους και, στο βαθμό του δυνατού, να τους το αναγνωρίσουμε και να τους επιβραβεύσουμε ανάλογα.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η έως τώρα λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας στο Ναύπλιο μας αφήνει σημαντική παρακαταθήκη ενώ το ενδιαφέρον για τη συνέχιση και επέκταση του εγχειρήματός μας είναι μεγάλο και πολύπλευρο. Πρώτοι οι προαναφερθέντες εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους η δράση μας να συνεχίσει. Οι οικογένειες των μαθητών που δεν κατάφεραν να βρουν θέση στον πρώτο κύκλο των μαθημάτων ευελπιστούν τα μαθήματα να ξεκινήσουν ξανά. Οικογένειες παιδιών διαφορετικών ηλικιακών ομάδων ζητούν την προσθήκη επιπλέον μαθημάτων. Γονείς από άλλες περιοχές προτείνουν τη δημιουργία Χώρων Καινοτομίας σε άλλες περιοχές (αναφέρω ενδεικτικά την Τρίπολη, το Άργος, την Ερμιόνη και τη Δήμαινα). Εκπαιδευτικοί πληροφορικής που δεν συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο μαθημάτων ζητούν να καταρτιστούν ώστε να μπορούν να λάβουν μέρος σε μελλοντικές αντίστοιχες δράσεις.

 Έχουμε πλέον δει πως η προσέγγισή μας είναι λειτουργική και έχουμε δείξει τί μπορεί να προσφέρει ένας Χώρος Καινοτομίας. Έχουμε επίσης εντοπίσει τα σημεία στα οποία η πρώτη μας προσπάθεια υστέρησε και γνωρίζουμε τι χρειάζεται να γίνει διαφορετικά ή επί πλέον για να είναι η λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας περισσότερο ομαλή και αποδοτική. Αυτά περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση και αναγνώριση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη λειτουργία του Χώρου Καινοτομίας, την κατάρτιση περισσότερων εκπαιδευτικών, την επέκταση και ανανέωση του εξοπλισμού, την παροχή αναλωσίμων και γραφικής ύλης.

Ευελπιστώ στη συνέχεια της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και νέων υποστηρικτών, ώστε από κοινού να καλύψουμε τις ανωτέρω ανάγκες, με στόχο τη συνέχεια και την επέκταση της λειτουργίας του Χώρου Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB στο Ναύπλιο, προς όφελος των παιδιών μας.

 

Επίκουρος Καθηγητής Μανόλης Γουάλλες
Διευθυντής Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας – ΓΑΒ LAB
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Σχολή Οικονομίας και Τεχνολογίας
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.