Απόκριες στους Χράνους το 1960

Απόκριες στους Χράνους το 1960

Φεβρουάριος 25, 2017 - 10:31
0 σχόλια

Καθώς έφευγε ο χειμώνας, προς το τέλος Φεβρουαρίου περίπου, έπεφταν οι Απόκριες που γιορτάζονταν ιδιαίτερα στο χωριό Χράνους.

Το μεγάλο γλέντι γινόταν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (της Τυρινής), στον αυλόγυρο της εκκλησίας. ....και ύστερα πατριαρχική ένωση στο σπίτι με το κύριο φαγητό της ημέρας τα μακαρόνια που γίνονταν στο χέρι. ΄

Ολες οι νοικοκυρές θυμάμαι, η Ντίνα, η Τούλα, η Πηνελόπη, η Φωτούλα ..... κάθονταν κατάχαμα και έπλαθαν στο πλαστήρι ατελείωτα μακαρόνια, φρέσκα ακόμα βράζονταν, έπεφτε άφθονη μυζήθρα και καίγονταν με βούτυρο τόσο ζεστό ώστε η μυζήθρα να παίρνει χρυσοκόκκινο χρώμα. Απαραίτητο συμπλήρωμα του τραπεζιού ο τηγανητός βακαλάος, ήταν βλέπετε η εβδομάδα της Τυρινής ! Μετά το φαγοπότι άρχιζαν τα τραγούδια και το παιχνίδι με το <<κρύψιμο του μακαρονιού>>, από τις ανύπαντρες κοπέλες, για να δούν, ίσως, στο όνειρό τους ποιόν άνδρα θα πάρουν, έθιμο παλιό....!
Καλές Απόκριες, Καλή Σαρακοστή αγαπητοί φίλοι, πατριώτες, συγχωριανοί!

Από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του χωριού


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.