Αποκλεισμός των υποψηφίων με αναπηρία και από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο!!!

Αποκλεισμός των υποψηφίων με αναπηρία και από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο!!!

Νοέμβριος 25, 2010 - 00:09

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε με επιστολή της στην Υπ. Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου η Ε.Σ.Α.μεΑ., με αφορμή την ορθή επανάληψη της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος φοιτητών με αναπηρία για 6 Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δεκτά τα πιστοποιητικά αναπηρίας, τα οποία ήδη είχαν καταθέσει -όπως καταγγέλουν- οι υποψήφιοι, ενώ ζητείται από αυτούς να καταθέσουν πιστοποιητικό αναπηρίας της Επταμελούς Επιτροπής που προβλέπεται από το άρθρο 1 της αριθ. Φ151/122732/Β6 (ΦΕΚ1612/Β΄4/10/2010).

Διερωτάται κανείς γιατί το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έσπευσε χωρίς να το επιβάλλει η κείμενη νομοθεσία να ζητήσει Πιστοποιητικό Αναπηρίας από τις εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές οι οποίες σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Φ151/122732/Β6 έπρεπε να συγκροτηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2010 και εξέταζαν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων από τις 4-10-2010 έως τις 20-10-2010. Εν ολίγοις το Ε.Α.Π. ζητάει την κατάθεση δικαιολογητικών από Επιτροπές οι οποίες δεν λειτουργούν.
Εύλογα λοιπόν θέτει σε ανησυχία τους υποψηφίους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη τύχη των αιτήσεων τους με τις οποίες έχουν ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά που ζητούνταν με την αρχική πρόσκληση.
Επιπλέον με την νέα αυτή πρόσκληση το Ε.Α.Π. αναφέρει ότι σύμφωνα με την παρ. 2 του περιβόητου και απαράδεκτου άρθρου 35 του Ν. 3794/09 και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων του Ε.Α.Π. δεν δύνανται λόγω της φύσης της επιστήμης να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα ‘Πληροφορικής» άτομα με μειωμένη οπτική οξύτητα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%.
Ανάλογο περιστατικό αποκλεισμού φοιτητών με αναπηρία (τυφλοί και κινητικές αναπηρίες) είχε εμφανισθεί στο τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών και ο αποκλεισμός αυτός δεν πραγματοποιήθηκε μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες της Ε.Σ.ΑμεΑ.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητεί και πάλι την παρέμβαση της Υπουργού, διότι ο αποκλεισμός των ατόμων με μειωμένη οπτική οξύτητα είναι πράξη άκρως προσβλητική και απαράδεκτη και δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Επιπλέον, καλεί την Υπουργό να παρέμβει για να ακυρωθεί το περιεχόμενο της νέας πρόκλησης (ορθής επανάληψης) του Ε.Α.Π. η οποία δεν βασίζεται σε καμία νομοθετική ρύθμιση και να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι στις ημερομηνίες που όριζε η αρχική πρόσκληση.
Επιτέλους πια θα πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να αποκλείονται από την εκπαίδευση σύμφωνα με τις διαθέσεις ή την ελλιπή κοινωνική μόρφωση ή την αδιαφορία που διακρίνει τα ακαδημαϊκά όργανα κάθε Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: