Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Τροπαίων

Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Τροπαίων

Σεπτέμβριος 13, 2017 - 10:29
0 σχόλια

Ο Δήμος Γορτυνίας ενημερώνει ότι από την Τρίτη 12/09, έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Τροπαίων, καθώς η λειτουργικότητα στις αντλίες του ενδιάμεσου αντλιοστασίου του πρώτου παράθυρου αποκαταστάθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 11/09. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω τριών διαδοχικών βλαβών στις αντλίες από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και το Σάββατο 10/9 και είχε ως συνέπεια την ελλειπή ή τμηματική υδροδότηση στους οικισμούς που διαθέτουν και δικές τους πηγές ή ακόμα και την πλήρη διακοπή στους οικισμούς που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από το συγκεκριμένο κεντρικό δίκτυο.

Το δίκτυο αυτό ξεκίνησε να κατασκευάζεται λίγο αργότερα από την κατασκευή του φράγματος της Λίμνης του Λάδωνα και αρχικά υδροδοτούσε μόνο τα Τρόπαια, όπου είχε συσταθεί Σύνδεσμος για την διαχείρισή του. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν επεκτάθηκε από τα Τρόπαια προς Βυζίκι, Σταυροδρόμι, Δόξα, Καλλιάνι, Καστράκι, Φαναράκι, Περδικονέρι και Σπάθαρι, αποτελώντας το κύριο δίκτυο ύδρευσης για 9 χωριά με τα παλαιότερα τοπικά δίκτυα να χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικά. Αποτελεί το πιο εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης της Γορτυνίας, αλλά χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό και χωρίς συστήματα αυτόματου έλεγχου, γι αυτό ήδη από το 2012 έχει γίνει μελέτη «Αναρρύθμισης - βελτίωσης εξωτερικού υδραγωγείου Δυτικής Γορτυνίας» με βάση την οποία έχουν αναδειχθεί οι απαραίτητες παρεμβάσεις και έχει ήδη εγκριθεί το πρώτο έργο προϋπολογισμού 230.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων μέχρι την κεντρική δεξαμενή (Κωδικός ΣΑΕΠ: 2014ΕΠ02600017).

Η υλοποίηση έργων ανάλογου προϋπολογισμού δεν μπορεί να γίνει από τους ίδιους πόρους του Δήμου (τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης είναι της τάξης των 550.000 ευρώ το χρόνο) χωρίς επιβάρυνση των δημοτών, γι αυτό είναι επιβεβλημένη η ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Η δημοπράτηση του έργου όμως δέν μπόρεσε να γίνει στο ΕΣΠΑ 2007-2013 (δεν άνοιξε νέα πρόσκληση επειδή έκλεινε) και ο Δήμος είναι σε αναζήτηση χρηματοδότησης, είτε από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (όταν βγει η σχετική πρόσκληση), είτε από το ΤΑΠΤΟΚ, στο οποίο έχει ήδη συμπεριληφθεί το έργο.

Ο Δήμος Γορτυνίας διερευνά τις αιτίες για τις τρεις(!) διαδοχικές βλάβες στις αντλίες και θα αποδοθούν τυχόν ευθύνες. Ταυτόχρονα όμως απευθύνει έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα (Περιφέρεια, αρμόδια Υπουργεία) να ξεκινήσουν επιτέλους οι χρηματοδοτήσεις και να ανακοινωθούν οι προσκλήσεις για να γίνει ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός και να καλυφθούν οι ελλείψεις δεκαετιών σε βασικά έργα υποδομής της Γορτυνίας.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Γορτυνίας

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.