Αποκαλυπτήρια της προτομής του λοχαγού Δημητρίου Θ.Τρουπή (pics,vid)

Αποκαλυπτήρια της προτομής του λοχαγού Δημητρίου Θ.Τρουπή (pics,vid)

Αύγουστος 18, 2017 - 09:00
0 σχόλια

Σε έντονο πατριωτικό περιβάλλον έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λοχαγού Δημητρίου Τρουπή στου Σέρβου. Ο λοχαγός έπεσε μαχόμενος στα βάθη της M.Ασίας. Ηταν φίλοι με τον μετέπητα πρωθυπουγό Κονδύλη, Βενιζελικός και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις τότε εξελίξεις.

Σε μια σεμνή και συγχρόνως επίσημη τελετή, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λοχαγού Δημητρίου Θ.Τρουπή(1878-1921) που έπεσε υπέρ πατρίδος στις 13 Αυγούστου 1921, κοντά στο Κιρίς Ογλού Ντάγ της Μικράς Ασίας κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία, αφού είχε προηγηθεί πολυετής δράση και προσφορά του ως Μακεδονομάχος στην απελεύθερωση ελληνικών εδαφών σε Μακεδονία και Θράκη.

Με πρωτοβουλία του εγγονού του λοχαγού, Γωργίου Θ. Τρουπή καθηγητή Ιατρικής και και υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας, τοποθετήθηκε Μνημείο με ανάγλυφη προτομή του, επί του κεντρικού δρόμου στο τοίχο της αυλής της οικίας όπου γεννήθηκε.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε αποκαλυπτήρια Μνημείου, επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς επισήμων, ομιλίες, απονομή τιμητικών πλακετών, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Μεγαλόπολης που ήταν προσκεκλημένη στη τελετή.

Την Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως π. Ιάκωβος Κανάκης και ο π. Δαβίδ.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης και η κ. Εύη Τατούλη.

Την προσφορά και τη δράση του τιμώμενου ήρωα καθώς και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης ανέπτυξε στην ομιλία του ο κ. Χρήστος Μαραγκός, υποστράτηγος ε.α., ενώ στη βιογραφία του και στη προσφορά του αναφέρθηκε ο ιστοριοδίφης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου. Επίσης μίλησαν η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Τρουπή και ο καθηγητής Ιατρικής κ. Γεώργιος Τρουπής.

Στην τελετή Μνήμης και Τιμής στον ηρωικό λοχαγό παρέστησαν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και πολλοί Σερβαίοι καθώς και επισκέπτες από γειτονικά χωριά.

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ευστάθιος Κούλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Γιάννης Βέργος, η Αντιπρόεδρος του Ελλην. Τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών κ. Εύη Τατούλη, ο εκπρόσωπος της Τοπ. Κοινότητας Σέρβου κ. Γιάννης Ρουσιάς, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σερβαίων, κ.ά.

Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε σ’ όλους τους παρευρισκόμενους ο κ. Γεώργιος Θ. Τρουπής, καθηγητής της Ιατρικής, απόγονος του τιμώμενου ήρωα, που είχε τη πρωτοβουλία για το Μνημείο και κάλυψε όλες τις δαπάνες.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Γεώργιο Θ. Τρουπή και στην οικογένεια του, καθώς και σε όσους τίμησαν τη Μνήμη του λοχαγού.

Ο περιφερειάρχης, βουλευτές και εξέχουσες προσωπικότητες τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Η οποία έγινε με πρωτοβουλία του εγγονού του, καθηγητή ιατρικής του πανεπιστημίου Αθήνας κου Γιώργου Θεοδώρου Τρουπή.

Ο συνεργάτης του ArcadiaPortal.gr Νίκος Τρουπής ετοίμασε ένα καταπλήκτικο βίντεο από την εκδήλωση.

Στο Discover Gortynia υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

 

Video: 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΛΟΧΑΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΡΟΥΠΗ ΣΕΡΒΟΥ. ARCADIA PORTAL,GR by trounikos


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.