Από 5 έως 10 λεπτά χαράτσι ανά πλαστική σακούλα για όλους

Από 5 έως 10 λεπτά χαράτσι ανά πλαστική σακούλα για όλους

Οκτώβριος 26, 2016 - 10:10
0 σχόλια

Τρέμει ο Έλληνας καταναλωτής το σουπερμάρκετ, έχει μειώσει τις αγορές του αισθητά, και τώρα μια νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές σχεδιάζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 καθώς για τότε προγραμματίζεται η επιβολή αντιτίμου για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Τσιρώνη, η νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, προκειμένου η Ελλάδα να ενσωματώσει τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Η επιβάρυνση για τους καταναλωτές αναμένεται να είναι της τάξεως των 5-10 λεπτών ανά σακούλα, καθώς τόσο εκτιμάται ότι θα πωλείται στα σουπερμάρκετ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος».

Η οδηγία δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

- Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025

- Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται ότι καταλήγει στη δεύτερη λύση ενώ όσον αφορά το αντίτιμο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μια κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος της σακούλας.

Βέβαια, να σημειώσουμε ότι έως σήμερα, τα ίδια τα σουπερμάρκετ κάλυπταν το κόστος της πλαστικής σακούλας και αν πραγματικά επιθυμούν στην ΕΕ να μειώσουν τη χρήση της, τότε τα ίδια τα σημεία πώλησης θα μπορούσαν να λανσάρουν χάρτινες σακούλες ή σακούλες πολλαπλών χρήσεων, όπως είχε συμβεί παλαιότερα από κάποιες αλυσίδες. Δηλαδή, η χρήση πλαστικής σακούλας εξαρτάται από τον προμηθευτή των προϊόντων και σε ελάχιστες περιπτώσεις ο καταναλωτής έχει επιλογή. Επομένως, εύκολα εγείρεται το ερώτημα για ποιον λόγο την τελική επιβάρυνση να την επωμιστεί ο καταναλωτής, όταν οι αλυσίδες επιμένουν να χρησιμοποιούν πλαστική σακούλα.

Χρήσιμο, τέλος, μπορεί να φανεί το «διχτάκι» των περασμένων δεκαετιών...

Ακόμη, θα υπάρξουν κυρώσεις για τους παραβάτες.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.