Από το 2018 θα πληρώνουμε την πλαστική σακούλα

Από το 2018 θα πληρώνουμε την πλαστική σακούλα

Μάιος 26, 2017 - 12:43
0 σχόλια

Με στόχο την δραστική μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας θα αρχίσει από τις αρχές του 2018 να ισχύει η Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει την πληρωμή μέχρι 8 λεπτών του ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Απώτερος στόχος, όπως αναφέρει η κ. Ε. Τριτοπούλου, χημικός μηχανικός του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι να μειωθεί η χρήση της σακούλας από 250 περίπου ανά άτομο στην ελληνική επικράτεια το χρόνο σε 90 και στη συνέχεια σε 40 σακούλες κατ’ άτομο το χρόνο.

Σημειωτέον ότι η Οδηγία έδινε δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

- Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025

- Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Η Ελλάδα καταλήγει στη δεύτερη λύση ενώ όσον αφορά στο αντίτιμο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μια κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος της σακούλας.

Βέβαια, να σημειώσουμε ότι έως σήμερα, τα ίδια τα σουπερμάρκετ κάλυπταν το κόστος της πλαστικής σακούλας και αν πραγματικά επιθυμούν στην ΕΕ να μειώσουν τη χρήση της, τότε τα ίδια τα σημεία πώλησης θα μπορούσαν να λανσάρουν χάρτινες σακούλες ή σακούλες πολλαπλών χρήσεων, όπως είχε συμβεί παλαιότερα από κάποιες αλυσίδες. Δηλαδή, η χρήση πλαστικής σακούλας εξαρτάται από τον προμηθευτή των προϊόντων και σε ελάχιστες περιπτώσεις ο καταναλωτής έχει επιλογή. Επομένως, εύκολα εγείρεται το ερώτημα για ποιον λόγο την τελική επιβάρυνση να την επωμιστεί ο καταναλωτής, όταν οι αλυσίδες επιμένουν να χρησιμοποιούν πλαστική σακούλα.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.