Απλή αναλογική και κοινωνικά σχήματα συμμετοχής

Απλή αναλογική και κοινωνικά σχήματα συμμετοχής

Δεκέμβριος 05, 2017 - 18:50
1 σχόλια

Για γόνιμες διαπραγματεύσεις συνεργασιών, η συμμετοχή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών είναι επιβεβλημένη

Αναφορικά με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και μεταξύ αυτών η καθιέρωση της απλής αναλογικής και παράλληλα,  σε συνέχεια του προχθεσινού ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, μου έδωσαν την αφορμή και την ευκαιρία να διατυπώσω τις απόψεις μου καταθέτοντας και τις προτάσεις μου:  
 
1) Θα μπορούσε να καθιερωθεί η απλή αναλογική, όταν και εφόσον η τοπική αυτοδιοίκηση, θα χειραφετείτο από το κομματικοκρατούμενο πολιτικό κατεστημένο που έχει μετατραπεί σε ασφυκτικό κλοιό όλων των μηχανισμών διαμόρφωσης και άσκησης της πολιτικής εξουσίας, αναδεικνύοντας τη μονοκρατορία του στην κοινωνία. Αυτή η συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων, εκδηλώνεται σ’ όλο το φάσμα του Δημόσιου βίου και κατά συνέπεια αγγίζει το τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι δια μέσου των Δημοτικών παρατάξεων, δηλ. των εκλογικών συνδυασμών που συγκροτούνται με πρωτοβουλία του κόμματος και του χρισματούχου επικεφαλής. Και τίθενται τα εύλογα ερωτήματα: α) η απλή αναλογική πράγματι θα στοχεύει στις συνεργασίες και τις συμμαχίες ή για να αποτελέσει το βράδυ των εκλογών, το αξιόπιστο γκάλοπ από τα ευρήματα του οποίου τα κομματικά επιτελεία θα μιλούν, άλλα για νίκη των συνδυασμών που στήριξαν και άλλα για νίκη της τοπικής αυτοδιοίκησης;;  β) ποιοι θα διαπραγματευθούν για τις συνεργασίες και τις συμμαχίες;; οι επικεφαλής αυτοβούλως ή κατόπιν κομματικών οδηγιών;;

2) Οι πριν τις εκλογές κομματικές στην πραγματικότητα διαπραγματεύσεις, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Ευρωπαϊκού χάρτη της τοπικής αυτονομίας, σύμφωνα με τις οποίες, οι εκλογές γίνονται με ελεύθερη……. ψηφοφορία. Και τίθεται το ερώτημα: κάτω από τέτοιου είδους «παζάρια», είναι ελεύθερη η ψηφοφορία ή ασκείται κομματική πίεση επηρεασμού του εκλογικού σώματος;; πλαστογραφείται έτσι ή όχι το εκλογικό αποτέλεσμα;;

3)  Για τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις: το εκλογικό σώμα οριοθέτησε τις πολιτικές εντολές, με βάση τον προγραμματικό λόγο την πολιτική στοχοθεσία για την υπεράσπιση και προαγωγή των τοπικών συμφερόντων. Ωστόσο, οι αιρετοί δεν παίρνουν μια λεπτομερειακή εντολή για όλες τις τοπικές υποθέσεις και προβλήματα για όλη την περίοδο της Δημοτικής θητείας, αλλά οφείλουν να ζητούν τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, όταν συναντούν ιδιαίτερα προβλήματα ή σχέδια που ξεπερνούν το αρχικό πλαίσιο της εντολής. Επομένως στις περιπτώσεις αυτές, η Δημοτική αρχή, οφείλει να  
επιζητεί ενισχυμένη πολιτική νομιμοποίηση, την οποία παρέχει μόνο η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα, αφού προηγουμένως θεσμοθετηθούν κοινωνικά σχήματα συμμετοχής.                                                           
 

Συμπερασματικά,  οι μετεκλογικές αβέβαιες και ατέρμονες  διαπραγματεύσεις συνεργασιών και συμμαχιών για μείζονα ζητήματα μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων μπορούν να μετατραπούν σε γόνιμες, μόνο με τη συμμετοχή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών.  
Έτσι, στην περίπτωση που ήθελε καθιερωθεί η απλή αναλογική και προκειμένου να προλαμβάνονται φαινόμενα ακυβερνησίας, τότε η συγκρότηση κοινωνικών σχημάτων συμμετοχής είναι επιβεβλημένη με τον τρόπο που ανέλυσα και πρότεινα με το άρθρο-πρότασή μου «οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών μέσω των συλλογικών φορέων».  
Υπενθυμίζω σε λίγες γραμμές τον σκοπό των προτεινόμενων κοινωνικών σχημάτων συμμετοχής:  «στα κρίσιμα τοπικά προβλήματα, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής,  κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, επιβολής ανταποδοτικών τελών, τα εξαιρετικής σημασίας θέματα που θα έχουν αντίκτυπο στις μελλοντικές εξελίξεις, το κοινωνικό σχήμα συμμετοχής(σ.σ  δεν θα υποκαθιστά το Δημοτικό και Περιφερειακό συμβούλιο) με συνελεύσεις κορυφής αποτελουσών το ανώτατο όργανό του, θα εκφράζει  με νόμιμο εκπρόσωπό του και με δικαίωμα ψήφου, την αποφασιστική  βούληση της ισχυρής πλειοψηφίας των πολιτών, για την επίλυση των οποίων τόσο η Δημοτική αρχή όσο και η Περιφερειακή, οφείλουν να επιζητούν ενισχυμένη πολιτική νομιμοποίηση και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που ήθελαν προκύψει αδυναμίες στη λήψη αποφάσεων των οικείων συμβουλίων εξ αιτίας διαστάσεων γνωμών και αντιλήψεων»            

Τρίπολη 4-12-2017

Tου Σάββα Σαββάκη
ενεργού πολίτη -πρ. αντιδημάρχου Τρίπολης

Ειδήσεις: 
Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.