Απελευθέρωση Τρίπολης - Μια σημαντική επέτειος που ξεχνιέται

Απελευθέρωση Τρίπολης - Μια σημαντική επέτειος που ξεχνιέται

Οκτώβριος 03, 2017 - 23:13
19 σχόλια

Σε όλη την Ευρώπη γιορτάζουν την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο, γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου. Το γεγονός αυτό έχει εξήγηση, αφού οι συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής έγιναν βασικός παράγοντας της μεταπολεμικής εξουσίας και οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης διώχθηκαν ανηλεώς. Στο γύρισμα του χρόνου όμως δεν δικαιολογείται η λήθη για τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα, αν θέλουμε η ιστορία να διδάσκει.

Για τις τελευταίες δραματικές μέρες της Κατοχής στην Τρίπολη θα αναφέρουμε αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο της Έλσας Σέγκερνταλ - Πέρσον, συζύγου του Αξελ Πέρσον επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Πελοπόννησο, που βρίσκονται δημοσιευμένα στο βιβλίο του Κωστή Παπακόγκου «Αρχείο Πέρσον»

«1.9.1944 ... στο γυρισμό μου απ' την Αθήνα πήρε το αυτί μου τούτο το μαντάτο: ότι τάχα οι ίδιοι οι Γερμανοί μιλούσαν για το γρήγορο φευγιό τους.

2.9. Το μαντάτο βγήκε σωστό...

6.9 Στο δρόμο προς την Καλαμάτα λουλούδιαζαν τα σκυλλοκρέμυδα και οι Γερμανοί φεύγαν... Πάνω απ' τη Μεσσήνη ανέμιζαν τα μπαϊράκια της λευτεριάς και αχολογούσαν οι καμπάνες...

9.9 Ο Άξελ πήρε άδεια απ' τον Παπαδόγγονα να μοιράσουμε ρούχα στο Λεβίδι και Βλαχέρνα... Στο γυρισμό μας, ακριβώς μπροστά στα κρασάδικα, είδαμε τους αντάρτες να μπλοκάρουν στενά τον τόπο, ήταν πολύ ήρεμοι και φιλικοί μαζί μας... Άμα μπήκαμε στην Τρίπολη είχαν φύγει και οι τελευταίοι Γερμανοί, εξόν από 6 παρατηρητές που τους έταξαν κάτω απ' τις διαταγές του Παπαδόγγονα. Αυτοί θα κρατούσαν και την ασυρματική επαφή του Τάγματος με τους Γερμανούς που υποχωρούσαν...

10.9 Η πόλη σημαιοστολίστηκε αλλά δίχως κανένα ενθουσιασμό. Γέλασε όμως και το παρδαλό κατσίκι όταν παρέλασαν οι Ταγματασφαλίτες στην πλατεία με τα γερμανικά κανόνια και μιά δυό εγγλέζικες σημαίες. Είχαν κοτσάρει κι άλλες κάμποσες στον πλάτανο και τούτη την επιγραφή αποκάτω:

«Οι Εγγλέζοι και οι Αμερικάνοι στέκονται στο πλευρό μας»... Το γιοφύρι στον Αχλαδόκαμπο το τίναξαν την άλλη μέρα.

12.9 ... Κατά τις 5 η ώρα αν και ακούσαμε ότι οι μάχες κόρωσαν στο Ζευγολατιό, πήρα το Χρήστο (Μητρόπουλο, οδηγό του ΔΕΣ) και τραβήξαμε προς τον Αχλαδόκαμπο. Καταμπροστά στην Τρίπολη είδαμε ταγματασφαλίτικα αποσπάσματα σε κίνηση. Ανοίγονταν ύστερα ένας τόπος άδειος και λεύτερος σχεδόν ίσαμε το Στενό αποκεί άρχισαν να μας μπαταριάζουν οι αντάρτες με τα μυδράλια... Πάνω  που γίνονταν αυτά τινάχτηκε μια κραυγή κοντά μας: «Ερυθρός Σταυρός! Ερυθρός Σταυρός!» Έτσι σταμάτησαν οι μπαταριές. Αρχίσαμε τις χαιρετούρες με τους αντάρτες, ανέβηκαν δυό στα μπροστινά φτερά και πατήσαμε για το Στενό. Προτού προκάνουμε καλά - καλά να ξεμακρυθούμε μας πλάκωσε ο Παπαδόγκονας με τα κανόνια. Χωθήκαμε όμως σ' ένα γερό καταφύγι, στη γαλαρία που βρίσκεται κάτω απ' τη δημοσιά, κοντά στο γιοφύρι.

Σύγκαιρα, δίναν και παίρναν οι μάχες στο Νεοχώρι και πέρα απ' τα περίχωρα της Τεγέας. Ακούγονταν που προκτάλιζαν τα πολυβόλα, οι όλμοι και τα κανόνια.

13.9 Χαράματα, γυρίσαμε δίχως περιπέτειες...

Αφού κολατσίσαμε έφυγα με τον Άξελ για το Κακούρι...

... Βούιζαν τα αμπέλια γύρω μας απ' το ανταρτολόι. Στο Κακούρι φάγαμε λίγες ώρες στο τηλεφωνικό κέντρο... Ο Καλατζής κατατόπισε τον καπετάν Τσικλητήρα γύρω από τον ερχομό μας. δεν πέτυχε όμως να βρεί τους Εγγλέζους .

Συνταγματάρχης Τσικλητήρας Σπύρος, Διοικητής Ταγμάτων Ασφαλείας  Διοικητής ΕΛΑΣ Πελοποννήσου

Ο Άξελ είχε μαζί του ένα γράμμα του Ταβουλάρη διαβασμένο από τον Παπαδόγγονα, με το οποίο ζητούσαν ανακωχή αλλά δεν το 'χαν υπογράψει... Τότε η αντάμωση κλείστηκε για το ερχόμενο πρωινό, ώρα 10, στο Πρώτο Σαμποτάρισμα (στο δρόμο Τρίπολης - Συλίμνας)... Το γιοματάκι παρουσιάσαμε αρχικά την πρόταση στον Ταβουλάρη. Δεν έδειξε απροθυμιά αλλά καθώς μας είπε, αυτό θα κανονίζονταν απ' τον Παπαδόγγονα. Κι όταν αργότερα ήρθε ο Παπαδόγγονας απαγόρεψε κατηγορηματικά σε όλους τους Ρωμιούς, ακόμα και στο δεσπότη, να νταραβεριστούν με τους αντάρτες.

14.9 Ο Τσικλητήρας μας καρτερούσε ορθός. Είχε κοντά του τον υπασπιστή του Μίγα, τον Αργυρόπουλο, τον Παρασκευά Δημόπουλο και το Λεωνίδα... Στο αναμεταξύ ο Παπαδόγγονας απαίτησε να μεσιτέψουν οι σύμμαχοι αξιωματικοί με άμεση διαταγή τους και όπως μάθαμε ένα γράμμα του «Αμερικάνου» Άνθονυ βρισκόταν στο δρόμο...

15.9 Ο Άξελ έφυγε για το Πρώτο Σαμποτάρισμα που τον καρτερούσαν όλα τα πολιτικά πρόσωπα της περασμένης μέρας... Το γράμμα είχε έρθει και παράδοση του πρωτοκολλήθηκε. Φαίνονταν ότι ήταν απ' τον καθηγητή της Οξφόρδης Άντριους... Ο Τσικλητήρας επεξεργάστηκε τους όρους για το ειρηνικό λύσιμο της διαμάχης κι έταξε προθεσμία, για το ρίξιμο των αρμάτων, μέχρι την άλλη μέρα στις 17 η ώρα.

Το γιοματάκι έφαγε κανα δίωρο ο Άξελ στα Δικαστήρια - στρατηγείο των Ταγματασφαλιτών - καρτερώντας τον Παπαδόγγονα που κάποτες εδέησε να φανεί. Αρχικά το τσίνησε για τη γνησιότητα της γραφής του Άντριους.

Ύστερα καταξέσκισε την πρόταση του Τσικλητήρα και την πέταξε όξω απ' το παράθυρο ουρλιάζοντας: Από αύριο το πρωί και πέρα, απαγορεύεται η κάθε κίνηση από και προς την πόλη κι όλοι δρόμοι θα ναρκοθετηθούν!

16.9 Η προθεσμία έληξε στις 17 η ώρα με πλέρια ηρεμία.

17.9 ... Από καιρό σε καιρό οι Ταγματασφαλίτες χτυπούσαν τα βουνά με τα κανόνια. Οι αντάρτες σώπαιναν...

19.9 ... Το απόγευμα οι Ταγματασφαλίτες μπούκαραν στα σπίτια μιας σειράς υπαλλήλων μας και τα ερεύνησαν...

... Ο Ντύκχοφ (επικεφαλής των Γερμανών) πρόβαλε στον Άξελ να πέψει στο Σάστρεμ, με το γερμανικό ασύρματο μέσω του στρατηγού Φέλμυ και Γκρεβενιτς, μια αναφορά για την κατάσταση, με σκοπό να μεταδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση της Νεάπολης...

Τη νύχτα μεταδόθηκε απ' το ραδιοσταθμό της Λόντρας ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει τον Κανελλόπουλο στο Μοριά.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος τ. Πρωθυπουργός.

20.9 Οι έρευνες στα σπίτια συνεχίζονται... Ώρα 1.30 το απομεσήμερο απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και άρχισαν να πέφτουν μπαταριές στους δρόμους. Πιάστηκαν κάπου 400 νοματαίοι και ρίχτηκαν στα σίδερα. Ο Ντύκχοφ με το Γιάνσεν μας επισκέφθηκαν το απόγιομα. Συζητήθηκε η γραφή που αναφέραμε παραπάνω, διορθώθηκε και υπογράφτηκε.

21.9 Το ανθρωποκυνηγητό δίνει και παίρνει.

22.9 ... Ο Ντύκχοφ και ο Γιάνσεν ασυρματόπεμψαν τη γραφή...

Το βράδυ ακούσαμε τη ραδιοανακοίνωση της Κυβέρνησης προς τον Παπαδόγγονα που τον αποκήρυχνε ως εθνοπροδότη αν δεν έριχν' ευτύς τ' άρματα...

23. Ένας άνθρωπος με διπλό πνευμονοθώρακα ανέβηκε στο Γραφείο, κρατώντας μια συνταγή για «φενομπάρ» - αυτό ήταν το προσυφωνημένο σύνθημα που είχαμε με τον Καλατζή... και μας άφησε ένα γράμμα απ' το μητροπολίτη Αντώνιο. Παρόμοιο γράμμα είχε δοθεί στο δήμαρχο και στο νομάρχη όπως ένα για το Λαό της πόλης που τον ορμήνευε να ξεσηκωθεί... Στοχαστήκαμε να ζητήσουμε άδεια, ως διπλωμάτες να βγούμε απ' την απειλούμενη πόλη.

24.9 Κυριακή. Κάτι άρχισε να αναδεύεται. Ήρθε ο Τάσος (Γαλιώτος Αναστάσιος, υπάλληλος του ΔΕΣ) τα χαράματα και μας μολόγησε ότι τη νύχτα οι αντάρτες έκραζαν με χωνιά και παρακαλούσαν τον κύριο Πέρσον να βγει ν' ανταμωθεί με τους Εγγλέζους που κατάφθασαν. Λίγο, αργότερα, συμπλήρωσε ο Τάσος, όρμησαν δυό γυναίκες με δάκρυα στα μάτια, απ' τη μεριά της Συλίμνας και μπήκαν στην αποκλεισμένη πόλη.

Μαζί τους είχαν ένα γράμμα για τον Άξελ και ένα για τον Παπαδόγγονα...

... κατά τις 11.30 ήρθε κάποιος υπασπιστής με το γράμμα...

... Ο Άξελ ξαφανίστηκε την υπόλοιπη μέρα. Πήρε το δρόμο προς τα Δικαστήρια κι ανέβηκε στο σπίτι του Ντύκχοφ. Εκεί βρήκε τον Παπαδόγγονα, τον Ταβουλάρη και το Μανιατάκη.

Το γράμμα του Άξελ μεταφράστηκε και διαβάστηκε στον Παπαδόγγονα. Ήταν υπογραμμένο από τον Γκίμπσον και τον παρακαλούσε ν' ανταμωθούν στο Πρώτο Σαμποτάρισμα...

Ο Άξελ τους ξήγησε ότι ήταν έτοιμος να βγει απ' την πόλη και ο Παπαδόγγονας μολόγησε ότι δεν μπορούσε να τον σταματήσει.  Ο Άξελ ζήτησε να πάρει μαζί του τις δύο γυναίκες που φέραν τα γράμματα...

Στο πρώτο Σαμποτάρισμα σταμάτησε ο Άξελ και κάποιος τηλεφώνησε στη Συλίμνα. Σε λίγο κατάφτασε καλπάζοντας ο Εγγλέζος λοχαγός Γκίμπσον μαζί με τον Τζών Φατσέας του αμερικάνικου στρατού. Λίγο αργότερα μαζί με τον Τσικλητήρα και τον Ακρίτα, παρουσιάστηκαν οι δύο μητροπολίτες Αντώνιος της Ηλείας και Χρυσόστομος του Γυθείου Ύστερα από κοντό συναγροίκημα... τράβηξαν για την Τρίπολη. Το αυτοκίνητο λαγάρισε κάποτε στα Δικαστήρια... Εντός πέρασαν στα παζαρέματα, για το ρίξιμο των αρμάτων, διαλογίζονταν γύρω απ' τους όρους και τις εγγυήσεις μη λάχει και ρισκάρουν οι Ταγματασφαλίτες τα κεφαλιά τους...

25.9... Ύστερα από συζήτηση μιας ώρας ανάμεσα Γκίμπσον και Ντύκχοφ αποφασίστηκε: Ο Ντύκχοφ μαζί με τους πέντε γερμανούς συντρόφους και με τους δύο γερμανοντυμένους Ρωμιούς (σ.σ. ποιοί άραγε;) να παραδοθούν σαν αιχμάλωτοι πολέμου στους Εγγλέζους...

Στις 9 η ώρα ο Γκίμπσον, ο Τζών, ο Ταβουλάρης κι ο Λύρας ξεκίνησαν με το αμάξι μας για το Πρώτο Σαμποτάρισμα κι αντάμωσαν τον Τσικλητήρα, τον Ακρίτα και κάμποσους άλλους αξιωματικούς του ΕΛΑΣ. Συνακούστηκαν μέχρι τις 12 και μετά η τριπολιτσιώτικη Επιτροπή ματαγύρισε. Η ανακωχή είχε αποφασιστεί μέχρις τότες θα κατάφταναν οι εγγλέζικες δυνάμεις στην Τρίπολη, πολύ πιθανό να πρόφταινε κι ο Κανελλόπουλος... Ευτύς, μετά τις 2 η φάλαγγα με έξι αυτοκίνητα ( του Δ.Ε.Σ.) ξεκίνησε από τα Δικαστήρια (για Καλαμάτα). Κοντά στη Μάκρη σταθμεύσαμε καταμεσίς στη δημοσιά και το προσωπικό μας ανάσαινε το λεύτερο αγέρα... Με το λιόγερμα κατανοτιά της Μεγαλόπολης πέσαμε απάνω στην αντάρτικη καβαλαρία της Ρούμελης. Παραϋστερα, σιμά στο Ντερβένι, συντύχαμε τον ίδιο τον Άρη με την κορακωτή του γενάδα...

27.9... Ο Άρης κατάφτασε στη πόλη (Καλαμάτα) με το λυκόφωτο...

Αρης Βελουχιώτης Καπετάνιος του ΕΛΑΣ.

 28.9... Όλο το πρωινό πήγε (ο Άξελ) στη σύσκεψη Κανελλοπούλου, Άρη και Εγγλέζων. Γύρω στις 3 η ώρα κίνησαν τα Βόλβο μας για την Τρίπολη με 40 πρασινοσκούφηδες Σκωτσέζους πεζοναύτες.

1.10... Το βράδυ μαθεύτηκε ότι οι αντάρτες μπήκαν στην Τρίπολη, κι ότι ο Παπαδόγγονας απομακρύθηκε τη περασμένη μέρα.

2.10... στοχαστήκαμε να γυρίσουμε στη λευτερωμένη Τρίπολη... Γυρίσαμε μέσα στα χειροκροτήματα μιας κατάφωτης Τρίπολης. Αφού δειπνήσαμε με το ταγματάρχη Κάμερον που ανέβηκε σύγκαιρα με μας, πήρε τον Καλατζή για δραγουμάνο κι έφυγε για τους Μύλους. Θα σύντρεχε τη μεταφορά των Ταγματασφαλιτών της Τρίπολης στις Σπέτσες.

3.10 Παρακολουθήσαμε την παρέλαση των πρώην φυλακισμένων...».

Στο ημερολόγιο της κ. Έλσας Σέγκερνταλ - Πέρσον απουσιάζουν οι τελευταίες μέρες και η απελευθέρωση της Τρίπολης, στοιχεία που δίνονται μόνο πληροφοριακά, αφού είχε μεταβεί στη Καλαμάτα.

Η πρώτη του Οκτώβρη είναι μια σημαντική ημερομηνία για την μαρτυρική Τρίπολη. Είναι κρίμα να μη γίνεται μιά απλή έστω τελετή από το Δήμο που να θυμίζει τη προσφορά και τις θυσίες του Λαού της στον αντιφασιστικό αγώνα.

Δεν είναι αργά να ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η Τρίπολη να μπει στο δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων και χωριών αφού περισσότεροι από 400 έχουν εκτελεσθεί στα όρια της πόλης και πάνω από 600 από τις φυλακές της Τρίπολης εκτελέσθηκαν σε χώρους γύρω απ' αυτή (Μονοδέντρι, Παλιόχουνη, Ανδρίτσα, Αλέα, Αλεποχώρι, Ψηλή Βρύση κ.α.).

Τέλος το χρέος της πολιτείας, συνολικά, είναι να συντηρηθούν τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου (φυλακές στη Κατοχή και τον Εμφύλιο) και να αναδειχθούν σε σημαντικό μνημείο της πόλης.

Του Παν. Βέμμου

Τρίπολη Οκτώβρης 2017 


19 Σχόλια

"Το γεγονός αυτό έχει εξήγηση, αφού οι συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής έγιναν βασικός παράγοντας της μεταπολεμικής εξουσίας και οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης διώχθηκαν ανηλεώς". ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ? Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ αιματοκύλισε την χώρα επειδή ο Στάλιν ήθελε ένα αγκάθι στα πλευρά της Δύσης στο παιχνίδι διαμοιρασμού του κόσμου. Αφορμές και δικαιολογίες πολλές για την έναρξη ενός εμφυλίου , αλλά η αριστερή προπαγάνδα δεν περνάει πια...........................

Διαβάσαμε προχθές σε ένα σχόλιο ότι Αριστεροί και Δεξιοί έχουν τον ίδιο εργοδότη,αληθεύει;

Γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου για να τιμήσουμε τον ηρωικο ελληνικο στρατο και τις επιτυχιες του. Οι περισοτεροι λαοι της ευρωπης δεν αντισταθηκαν γι αυτο γιορταζουν την απελευθέρωση. Αλλα αν θελεις κωστα να ασχοληθεις με ιστορια να μας εξηγήσεις ποιοι ηταν οι συνεργατες των γερμανων κατα το συμφωνο μη επιθεσεις ριμπεντροπ μολότοφ και με ποιος χωρισαν την πολονια στα δυο

Μηπως εορταζουμε το οχι δηλαδη την αρνηση του ελληνικου λαου, δια μεσου του ηγετη του ιωαννου μεταξα, στην παραδωση της χωρας απεναντι στους εισβολείς ; ισως θα έπρεπε να εορταζουμε την ληξη του συμμοριτοπολεμου και την αποχώρηση των πολιτικων σας προγόνων...

Πρωτη διόρθωση παναγιωτη κ οχι κωστα. Δευτερη διόρθωση Πολωνία και οχι πολονια.. Ο δαιμων του πληκτρολογιου

Ο δαίμων του πληκτρολογίου δεν κρύβει την ψυχροπολεμική σκέψη και τον τρόμο σας από την οκτωβριανή επανάσταση.

Το κλάμα των κομμουνιστών για την ήττα τους είναι γραφικό εδώ και πολλά χρόνια. Αναφέρομαι στο φτύσιμο που έχουν υποστεί από τον λαό και την ιστορία. Οι σύμμαχοι, οι δεξιοί και οι κεντρώοι έσωσαν την πατρίδα από ένα ηλίθιο πολιτικό σύστημα. Πλέον έχουν καταντήσει γραφικοί.

ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΣΠΥΡΟΣ Πράκτορες και Κομμουνιστές στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας. Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την «Κοινοπραξία» Ιντέλιτζενς Σέρβις-ΚΚΕ.Πως οι χρυσές λίρες δημιούργησαν το «Ισχυρό ΚΚΕ», στην Κατοχή, όπως ακριβώς η Cia δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος.

Τα περιβόητα «Τάγματα Ασφαλείας» δημιουργήθηκαν από Βενιζελικούς αξιωματικούς επηρεασμένους από το κίνημα του Mussolini και Γερμανόφιλες δυνάμεις τον Ιούνιο του ’43 ως αντίπαλο δέος στην αυξανόμενη προκλητική δράση του ΕΛΑΣ αλλά και ως αντίβαρο στην μελλοντική επιστροφή του Γεωργίου Β’. Δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα ένας συνασπισμός ετερόκλητων ιδεολογικών κινήσεων απέναντι στην αντιλαϊκή παρουσία του κομμουνιστικού ΕΛΑΣ αφού σε πολλές περιοχές η παράδοση στις πατριωτικές ιδέες προκαλούσε το μίσος των μπολσεβίκων και συνεχείς επιθέσεις ενάντια σε αντικομμουνιστές.

Πολλά έχουν λεχθεί για τις μονάδες αυτές οι οποίες έφτασαν τον σημαντικό αριθμό των 25.000 ατόμων και σίγουρα η παραπληροφόρηση της αριστεράς και η μεταπολιτευτική λαίλαπα συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη ιστορική σύγχυση. Είναι σαφές ότι η συμπαράταξη των κομμουνιστών με τις επιταγές της Μόσχας οδήγησε πολλούς - ακόμη και μη εθνικιστές - στην απόφαση να πάρουν τα όπλα όχι τόσο για την υπεράσπιση των Εθνικοσοσιαλιστικών Δυνάμεων στην Ελλάδα αλλά κυρίως για την αυτοπροστασία τους αφού για τους «κόκκινους»

Αγαπητέ δεν ειναι τρομος για την οκτωβριανη επανασταση. Ειναι μίσος. Αλλα νομιζω οτι πρεπει να απαντήσεις σε αλλα ερωτήματα..

Είσαστε τόσο βλάκες και τόσο κολλημένοι ιδεολογικά ώστε να θεωρείτε την διαπίστωση σαν λήψη θέσης υπέρ του υπαρκτού. Τόσο βλάκες. Αλλά τι να κάνουμε, έχετε τεράστια σημασία εν τω συγχρόνω βίω. Εσύ Παύλο γύρνα στο κρεβάτι, εφιάλτης ήταν, δεν θα σου πάρουμε την κατσίκα (αν θες, ανόητε, σοβαρή συζήτηση, κόψε τους χαρακτηρισμούς α λα Μουρούτη και Άδωνη, γιατί το φτύσιμο ανέκαθεν το τρώει η δεξιά).

Μεγάλη πλάκα το προσυνεδριακό ερωτηματολόγιο της νουδούλας για την αγορά εργασίας Παυλάκο μου.

@Οra et labora - Έχεις σοβαρά θέματα που χρειάζεται να λύσεις πριν θελήσεις να κάνεις σοβαρό διάλογο. Το ΚΚΕ παίρνει 6-8% και ο υπαρκτός σοσιαλισμός ξεφτιλίστηκε σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι "φτύσιμο" αυτό; Η δεξιά είναι επιλογή των πολιτών σε όλο των δυτικό κόσμο εδώ και πολλές δεκαετίες και θα συνεχίσει να είναι. Προσφέρει πρόοδο, ελευθερία, δημοκρατία. Για αυτό την επιλέγουν οι πολίτες. Μπορεί να μην σου αρέσει η πραγματικότητα αλλά αυτή είναι. Ευτυχώς για τους υπόλοιπους.

Ανάθεμα αν έχω ψηφίσει ποτέ ΚΚΕ αλλά εσύ το έχεις σίγουρο. Για τις ανάγκες της δουλειάς, ξέρω. "Η δεξιά είναι επιλογή των πολιτών σε όλο των δυτικό κόσμο εδώ και πολλές δεκαετίες και θα συνεχίσει να είναι. Προσφέρει πρόοδο, ελευθερία, δημοκρατία." Ψέμα. Η δεξιά, συνώνυμο της συντήρησης, κυριαρχεί στον πλανήτη από αιώνες, έχει στην πλάτη της αναρίθμητα θύματα, η δημοκρατία και η ελευθερία τής είναι άγνωστες λέξεις, στηρίχτηκε στη βία και τώρα στη χειραγώγηση, οδηγεί την ανθρωπότητα στο γκρεμό και όλα αυτά για τα φράγκα. Οι κόμποι φτάνουν στο χτένι και λύση δεν δίνετε. Ο Κούλης θα μας σώσει;

ΕΤΩΝ 22 η κατανόηση της ιστορία μας δεν είναι και το πιο δυνατό σου σημείο ε; Απλά να σου θυμίσω π.χ. πως το 40-44 Γερμανοί και Ιταλοί ήσαν αυτοί που βομβάρδιζαν τη χώρα μας. Από το 45 και μετά οι βομβαρδισμοί εργολαβικά συνεχίστηκαν από Άγγλους και Αμερικάνους. Βλέπεις, ειδικά οι ΗΠΑ, έχουν μια άνεση στο να εξάγουν τη “Δημοκρατία τους” βομβαρδίζοντας για δεκαετίες όποια χώρα γουστάρουν. Οι Ρώσοι λοιπόν εσένα πότε σε βομβάρδισαν; Και αν για σένα το ΚΚΕ αιματοκύλησε την χώρα, οι Συνεργάτες των Γερμανών και μετέπειτα των ΑγγλοΑμερικάνων τι έκαναν; Παίζανε βόλους;

πρόβα

Οι Βρετανοί, Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί κ.λ.π. πότε έδειξαν φιλελληνική στάση; Οι Κομμουνιστές Ρώσοι (για να μαθαίνεις και τίποτα) είναι οι μόνοι που μας χάρισαν δάνεια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.