Απαλλοτριώνονται οι εκτάσεις στην Παλαιόχουνη (vid)

Απαλλοτριώνονται οι εκτάσεις στην Παλαιόχουνη (vid)

Σεπτέμβριος 25, 2018 - 10:32
3 σχόλια

Τατούλης: Η ΣΔΙΤ θα ολοκληρωθεί

Τον Ιούνιο, ύστερα από καθυστέρηση ετών, υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της κυβέρνησης και της ΤΕΡΝΑ η σύμπραξη για την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας. Στη συνεδρίαση του ΠεΣυ της 24ης Σεπτεμβρίου για ακόμα μία φορά οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι περιφερειακοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν σε τμήματα της ταραχώδους ιστορίας αυτού του έργου. Τελευταία «περιπέτεια», η μάχη των ιδιοκτησιών στην Παλαιόχουνη, για την οποία η κυβέρνηση -στην αρχή ορκισμένος εχθρός της ΣΔΙΤ και στην πορεία σύμμαχός της-  έδωσε τη λύση: η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση της έκτασηη, η οποία προβλέπεται από τη σύμβαση. Πριν από λίγες ημέρες, αποφασίστηκε από την Επιτροπή Μεγάλων Eργων η ενεργοποίηση της νέας νομοθεσίας για τις απαλλοτριώσεις. Μόλις το ΥΠΕΝ κηρύξει την περιοχή υπό απαλλοτρίωση η γη θα είναι δυνατόν να επιταχθεί.

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 7ου θέματος εντός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της 24ης Σεπτεμβρίου, για την «Έγκριση της υποβολής πρότασης για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο: ‘’Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ’’ συνολικής δημόσιας δαπάνης 69.600.000,00 ευρώ σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 99/17.1.2018 Πρόσκλησης, με Κωδικό: ΤΣ4/4/0, όπως ισχύει, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 14 ‘’Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ), του Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’’, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής».

Την εισήγηση του θέματος έκανε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία εξήγησε σε αδρές γραμμές πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα. Όπως είπε:

  • 64 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις υποδομές (μονάδες επεξεργασίας, ΧΥΤΥ, σταθμοί μεταφόρτωσης)
  • 2 εκατ. ευρώ για δοθούν για τη γη
  • 1,5 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι τεχνικοί σύμβουλοι
  • 2 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ευαισθητοποίηση του κοινού, τη δημοσιότητα του έργου.

Ζητάμε να έχει χρηματοδότηση κοινοτικών πόρων και θα διατεθούν περίπου άλλα τόσα ιδιωτικά κεφάλαια. Ζητάμε να υποβληθεί η πρόταση, να εντάξουμε την υλοποίηση στο 2014 – 2020. Η πρόσκληση αναφέρει 58 εκατ. ευρώ, τα 69,6 εκατ. ευρώ προκύπτουν από το δικαίωμα του συν 20% overbooking βάσει Νόμου.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Νίκος Πατσαρίνος κατά την τοποθέτησή του διαμαρτυρήθηκε επειδή η περιφερειακή αρχή για ακόμη μία φορά αιφνιδίασε το Σώμα με αυτή την εισήγηση και αναφέρθηκε στην απόφαση της τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων, υπογραμμίζοντας: «Συγκρατούμαι και δεν παρεμβαίνω, στα περί ανεξαρτησίας, αφού είστε ανεξάρτητοι, γιατί λέτε ψέματα; Θυμηθήκατε ότι πρέπει να περάσουν οι κάμερες στην Περιφέρεια. Παλεύουμε να βελτιωθεί ένας κανονισμός λειτουργίας σωστός, να μην υπάρχει μονόπλευρη παρέμβαση, πόσες φορές έχετε δεσμευθεί ότι θα δώσετε στη Μεσσηνία ένα γραφείο για τις μειοψηφίες. Είμαστε απρεπείς και ανήθικοι, επιδεικνύουμε πολιτική αλητεία, μας χαρακτηρίσατε γυμνά στρατιωτάκια.

Μας αναφέρετε στοιχεία στο ‘’παρά πέντε’’, χωρίς τον ελάχιστο σεβασμό. Να εξηγήσετε γραπτά, γιατί ζητάτε το μέγιστο της αύξησης του 20%. Με αξιόπιστο διάλογο, και όχι με αιφνιδιασμό, όπως κάνετε πάντα για τη ΣΔΙΤ.

«Εσείς σέρνετε το έργο με τους χειρισμούς σας. Δεν έχετε κανέναν δημόσιο έλεγχο, δεν θα φτάναμε στο σημείο σήμερα το 50% των ιδιοκτησιών να αμφισβητούνται. Το έργο το παρακολουθεί μόνο η ΤΕΡΝΑ.»

Σε αυτό το σημείο η κυρία Νικολάκου ζήτησε από τον κ. Πατσαρίνο να ανακαλέσει, ενώ υπήρξε ένταση η οποία εκτονώθηκε.

Ακολούθως, ο κ. Πατσαρίνος χαρακτήρισε το έργο φαραωνικό και ξεπερασμένο: «Από σήμερα ως το 2045 η ΤΕΡΝΑ θα κάνει ό,τι θέλει, καθώς το έργο περιιλαμβάνει στατικά στοιχεία και όχι δυναμικά, δηλαδή δεν θα μπορεί να επέμβει κανείς. Δεν είναι έργο περιβαλλοντικό, βελτιώνει τα χάλια τα σημερινά, αλλά δεν μπορεί να δεσμεύει την κοινωνία. Θα έπρεπε να είχαν τη σύμφωνη γνώμη όλης της αντιπολίτευσης, αλλά εσείς καταφέρατε να έχετε τους Δήμους απέναντι».

Από την πλευρά του, ο κ. Αλευράς επεσήμανε ότι το θέμα έχει χιλιοσυζητηθεί, και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη ίσως, πρόκειται για τεράστια σπατάλη, αλλά με ευθύνη τεράστια των Δήμων. Δείτε: δίπλα στην αποκατάσταση των χωματερών λειτουργούν νέες χωματερές».

Είμαι σταθερά αντίθετος σε αυτή τη διαχείριση. Υπάρχουν και Δήμοι μπαλαντέρ, οι ίδιοι οι δήμαρχοι σήμερα είναι υπέρ αυτού που κατηγορούσαν χθες. Βγήκαν τώρα κάποιοι άλλοι που σήμερα είναι κατά. Αυτή είναι η κατάντια που κάνουν διαχειρίσεις ανάλογα με την πολιτική κατάσταση.

Ο κ. Γόντικας υπογράμμισε: «Συνεχίζετε στο ίδιο βιολί, να κρύβετε δεδομένα από τον λαό της Πελοποννήσου. Δεσμεύτηκε η Νικολάκου ότι θα φέρει τα υποέργα. Στην πρόσκληση που υπογράφει ο κ. Τατούλης, που αμφιβάλλω αν την έχουν διαβάσει, δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση και τεχνικού συμβούλου και δημοσιότητα. Πού είναι η επαρκής αιτιολόγηση; Πού είναι τα έγγραφα που αποδεικνύουν την κυριότητα στη γη;».

Κουμάντο στον τόπο και στη χώρα κάνουν συγκεκριμένα καπιταλιστικά συμφέροντα. Δεν έχουμε αυταπάτες, το αδιέξοδο είναι μεθοδευμένο. Πού πάνε τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο; Πληρώνονται να τα πάνε εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τα πετάμε πιο δίπλα;

Ο κ. Τζαμουράνης έκανε λόγο για το όραμα της παράταξής του, που είναι «μια κοινωνία χωρίς σκουπίδια, με αγώνα και πάλη του λαού. Τα βήματα με τη ΣΔΙΤ οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πιστεύουμε στην επανάχρηση, να μην γίνεται σπατάλη για το καπιταλιστικό κέρδος. Η ΣΔΙΤ πριμοδοτεί τη μη ανακύκλωση». Πάντως ως προς τα χρήματα που θα δοθούν για τη δημοσιότητα του έργου, ο κ. Τζαμουράνης είπε ότι το ποσό είναι μικρό, αν η Περιφέρεια θέλει πραγματικά να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Η Περιφέρεια θα παραχωρήσει μια τεράστια χωματερή στην Παλαιόχουνη.

Η κυρία Λυμπεροπούλου χαρακτήρισε τη ΣΔΙΤ «παράδειγμα προς αποφυγή, ήττα για την κοινωνία και για την αυτοδιοίκηση» και εξακολούθησε λέγοντας: «Υπογράψαμε μνημόνιο, φυσικός αυτουργός η περιφερειακή αρχή, αλλά κυρίως η πλειοψηφία των Δήμων της Πελοποννήσου που νομιμοποίησαν αυτό το μνημόνιο. Η διαχείριση που έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας είναι μια φούσκα που έσκασε και με θόρυβο. Σε μια Ευρώπη που μιλάει για την κυκλική οικονομία, επιμένετε σε ξεπερασμένη διαχείριση».

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης απάντησε: «Πολύ προσεκτικά άκουσα όλους αυτούς που δεν καταλαβαίνουν και δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό. Το έργο το έχετε χάσει, το έργο είναι δικό μας, το έργο θα υλοποιηθεί έτσι όπως το σχεδιάσαμε, ως μοντέλο υλοποιείται ήδη σε όλη τη χώρα».

Όταν σας μίλησα για κυκλική οικονομία δεν την ξέρατε ως όρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Τατούλης ήταν ιδιαίτερα σκληρός και ζήτησε από τον κ. Πατσαρίνο να παραιτηθεί: «Ο κ. Πατσαρίνος έχει υπαρξιακό πρόβλημα. Θέλει να φύγει, δεν μπορεί, δεν τον αφήνουν. Εάν η κυβέρνησή του εγκρίνει αυτό το έργο, θα παραιτηθεί. Παραιτήσου τώρα, αν έχεις ελάχιστο δείγμα εντιμότητας, δεν έχεις τσίπα επάνω σου, έπρεπε ήδη να είχες παραιτηθεί. Η κυβέρνησή σου το καθυστερούσε. Ο κ. Αλευράς, ασφαλώς δεν έχει την ίδια αντίληψη με εσάς. Το θέμα δεν είναι να συζητήσουμε σήμερα το έργο μας, αυτό έχει κριθεί σε αλλεπάλληλα περιφερειακά συμβούλια, έχει ξεπεράσει όλες τις αντιξοότητες, έχει τελειώσει. Άκουσα και το εξωγήινο, μία από τις καινοτομίες, η ιδιωτική χωροθέτηση. Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πλέον με το αρμόδιο επισπεύδον υπουργείο για να ξεκινήσει η απαλλοτρίωση. Η καθαρότητα των οικοπέδων δεν είναι δική μας ευθύνη, αλλά της αναδόχου εταιρίας. Με αυτή τη διαδικασία, θα προκριθούν και ενδιαφέροντα στοιχεία για το έργο».

Είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο και πειθαρχεί στις προβλέψεις της ΕΕ. Η κυβέρνηση μιλούσε με την ΤΕΡΝΑ, εμείς δεν δεχτήκαμε να μιλήσουμε ποτέ με καμία εταιρία.

Ως προς τη δημοσιότητα του έργου, ο κ. Τατούλης υπογράμμισε: «Η ζωή δικαιώνει την αρχική μας πρόβλεψη, ότι δηλαδή υπάρχει προβλεπόμενο ποσοστό για να χρηματοδοτηθεί η δημοσιότητα. Και στενοχωριέμαι για το κατάντημα πρώην αντιπεριφερειάρχη, που ερχόταν στο γραφείο μου για να μου πει ότι ο τάδε ιδιοκτήτης ΜΜΕ ήθελε επιπλέον χρήμα. Ντροπή σας! Δεν έχουμε ανάγκη τα ΜΜΕ, δεν μπαίνουμε σε ρότα εκβιασμού και ανθρωποφάγου κριτικής».

Πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι νομίζουν ότι μπορούν να τα βάλουν μαζί μας.

Γαλανιάδη Εύα

Video: 

ArcadiaPortal.gr Σφοδρή αντιπαράθεση στο ΠεΣυ για την ΣΔΙΤ


3 Σχόλια

Προσπαθείτε να φιμώσετε τους Περιφ.Συμβούλους, που ζητανε απεγνωσμένα ενημέρωση και δεν την έχουν,στους οποίους οι πολίτες έχουν δώσει εντολή να συμμετέχουν, να ελεγχουν και να εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους? Αυτό το "πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι νομίζουν ότι μπορούν να τα βάλουν μαζί σας" να μην το ξαναακουσουμε. Δεν σας έχουν δώσει καμια εντολή οι πολίτες να κάνετε ότι θέλετε χωρίς να δίνετε λογαριασμό σε κανενα.

Αν η καθαρότητα των οικοπέδων και η παροχη οποιονδηπιτε στοιχειων και διευκρινησεων γαι το εργο είναι ευθύνη της εταιρειας, οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο, η κυβερνηση και όχι εσεις μίλησε για το έργο με την εταιρια, εσείς τι κάνατε και ποιες είναι οι ευθύνες σας, μονο να διαχειριστείτε την διάθεσή όλων αυτών των κοινοτικων και εθνινων εκατομμυρίων που θα πάρουν τον δρομο για την εταιρία? Πώς μας τα λες ρε μεγάλε?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.