Αντιμισθία σε όλους τους αντιδημάρχους και αποζημίωση σε όλους τους αιρετούς σχεδιάζει το ΥΠΕΣ

Αντιμισθία σε όλους τους αντιδημάρχους και αποζημίωση σε όλους τους αιρετούς σχεδιάζει το ΥΠΕΣ

Μάρτιος 03, 2017 - 11:36
2 σχόλια

Με το σκεπτικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί οι αποδοχές των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την επέκταση της αντιμισθίας με το πολυνομοσχέδιο σε περισσότερους, και με την ψήφιση του νέου «Καλλικράτη» σε όλους τους αντιδημάρχους αλλά και, άμεσα, την επέκταση της αποζημίωσης σε όλους τους αιρετούς για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και των λοιπών συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης, «πρόθεσή μας είναι να επαναφέρουμε την αποζημίωση στα Δημοτικά Συμβούλια. Διερευνούμε τη δυνατότητα επέκτασης – σε αριθμό –  των αμειβόμενων αντιδημάρχων». Παράλληλα, στο Τελικό Πόρισμα της Επιτροπής για τον «Καλλικράτη», τονίζεται  ότι «οι αποδοχές των αιρετών της αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί πλήγμα, ακολουθώντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας», (Κεφάλαιο για την Καταστατική Θέση Αιρετών) και προτείνεται:

1ον

Η καθιέρωση αντιμισθίας για όλους τους Αντιδημάρχους, η οποία θα καταβάλλεται από το Δήμο, σύμφωνα με τα ανωτέρω, προκειμένου η επιλογή στελεχών στις θέσεις αυτές να γίνεται με αξιοκρατικά και πολιτικά κριτήρια και όχι με γνώμονα τη διάκριση μεταξύ ελευθεροεπαγγελματιών και υπαλλήλων. Το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από το μέτρο αυτό, θα μπορούσε να εξισορροπηθεί με εξορθολογισμό του αριθμού τους.

2ον

Η επαναφορά της αποζημίωσης των αιρετών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και των λοιπών συλλογικών οργάνων των Ο.Τ.Α. Η αποζημίωση αυτή δεν θα πρέπει να υπολογίζεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, αλλά με βάση την απόσταση του τόπου κατοικίας του αιρετού (εντός πάντοτε των ορίων του Δήμου) από την έδρα αυτού ή βάσει συνδυασμού των δύο κριτηρίων (χιλιομετρικό-πληθυσμιακό).

3ον

Η σύνδεση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου με τις περιπτώσεις λήψης της υποχρεωτικής ειδικής άδειας, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των περιπτώσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή και αντίστοιχη αύξηση των σχετικών αντιμισθιών

4ον

Η κωδικοποίηση των περιπτώσεων και των προϋποθέσεων χορήγησης της ειδικής άδειας. Δεν κρίνεται σκόπιμη η διαρκής εισαγωγή κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεων για ειδικές επαγγελματικές ομάδες (λ.χ. ιατροί ΕΣΥ), καθώς έτσι δημιουργείται πολυδιάσπαση που – τουλάχιστον από τη σκοπιά των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών – δεν δικαιολογείται. Τυχόν δε εξαιρέσεις που υπαγορεύονται από τις ανάγκες σε προσωπικό συγκεκριμένων τομέων (όπως είναι, πράγματι, τα Νοσοκομεία), θα πρέπει να δίδονται με τη μορφή προσωρινής αναστολής ισχύος των περί ειδικής άδειας ρυθμίσεων.

5ον

Η σαφής οριοθέτηση των κατηγοριών εργαζομένων που εμπίπτουν στις περί ειδικής άδειας ρυθμίσεις, ώστε να περιλαμβάνεται ρητά σε αυτές και ο ιδιωτικός τομέας και την αναζήτηση τρόπων αποτελεσματικής εφαρμογής της πρόβλεψης αυτής στην πράξη.

Στον πίνακα, οι αντιμισθίες που λαμβάνουν σήμερα οι αιρετοί:

(Πληροφορίες: aftodioikisi.gr)


2 Σχόλια

Έτσι βρε παιδιά, να αποδοθεί λίγη δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα. Σιγά μην τα δίνουμε στην παιδεία και την υγεία! Ησύχασα!

ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ....ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.