Αντιγριπικά εμβόλια: Αυξημένη ζήτηση στα φαρμακεία της Αρκαδίας - Πότε αναμένονται τα νέα εμβόλια

Αντιγριπικά εμβόλια: Αυξημένη ζήτηση στα φαρμακεία της Αρκαδίας - Πότε αναμένονται τα νέα εμβόλια

Νοέμβριος 13, 2019 - 11:22
0 σχόλια

Με αυξημένο ρυθμό συνεχίζεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός στους πολίτες της Αρκαδίας, αφού, όπως οι επιστήμονες αναφέρουν, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Οι εμβολιασθέντες έχουν αυξηθεί 25% σε σχέση με πέρυσι.

Η  ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη γεγονός που ίσως και να οφείλετε στους 154 θανάτους που καταγράφηκαν στην Ελλάδα από επιβεβαιωμένη γρίπη την προηγούμενη χρονιά. Να υπενθυμίσουμε ότι μόνο τα 26 (19,4%) από τα 154 προαναφερθέντα κρούσµατα είχαν εμβολιαστεί έναντι της εποχικής γρίπης, ενώ τα 134 (87,0%) ανήκαν σε οµάδες για τις οποίες συνιστάται κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός, σύμφωνα µε τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Στη χώρα μας ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου που άρχισε ο αντιγριπικός εμβολιασμός, μέχρι σήμερα η πρώτη παρτίδα των εμβολίων έχει εξαντληθεί. Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες, καθώς η επόμενη παρτίδα αναμένεται να βρίσκεται στα φαρμακεία στο τέλος της εβδομάδας.

Σε δηλώσεις της στο ArcadiaPortal.gr η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας Φράγκου Βασιλική ανέφερε ότι φέτος υπάρχει πολύ καλή ενημέρωση και το μήνυμα έχει περάσει, αλλά δεν πρέπει να γίνονται και υπερβολές.

Εμβολιάζονται ομάδες υψηλού κινδύνου

Ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι:

 1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:  Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

·  Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

·  Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

·  Μεταμόσχευση οργάνων

· 3  Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

·  Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

·  Χρόνια νεφροπάθεια

·  Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες

5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m 2 ) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ

6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

8. Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

 9. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις, επισημαίνει η κυρία Φράγκου, τονίζοντας ότι για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού του νομού αναμένεται να φτάσει στα τέλη της εβδομάδας και πιθανότατα την Παρασκευή στα φαρμακεία της Τρίπολης το εμβόλιο.

Όσοι το επαναλαμβάνουν σταθερά κάθε χρόνο έχουν ήδη γραφτεί στις λίστες για να το προμηθευτούν ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη, σε ότι αφορά στους γονείς που ζητούν το εμβόλιο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, ακόμα και τα ενήλικα

Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν και να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν εμβόλιο. Προλαβαίνουν να εμβολιαστούν, καθώς η εμβολιαστική περίοδος διαρκεί ως το τέλος Νοεμβρίου. Σημειωτέον το εμβόλιο, χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κυρία Φράγκου, ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2019-2020 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη.

«Το εμβόλιο δεν είναι ένα κοινό φάρμακο αλλά κάθε χρόνο έχει διαφορετικά στελέχη, έτσι οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει να φτιάχνουν το εμβόλιο για την επόμενη χρονιά»

Αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μας 500.000 εμβόλια τις επόμενες ημέρες

Τέλος, η κυρία Φράγκου θέλησε να τονίσει ότι οι πολίτες που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, πρέπει να έρθουν πρώτα σε επαφή με τον ιατρό τους και σε συνέχεια με τον φαρμακοποιό τους.

Σε ερώτησή μας, για το αν προβλέπεται να υπάρξει νέα έλλειψη, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας είπε ότι αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υψηλού κινδύνου και δεν ξεφύγουμε από αυτό, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν λίγη υπομονή και να μην ανησυχούν αφού η γρίπη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.