Αντιδρά το Επιμελητήριο Αρκαδίας για τις υψηλές χρεώσεις στις συναλλαγές με POS

Αντιδρά το Επιμελητήριο Αρκαδίας για τις υψηλές χρεώσεις στις συναλλαγές με POS

Ιανουάριος 19, 2018 - 16:00
1 σχόλια

Παρέμβαση για τις υπερβολικές χρεώσεις που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες για τη χρήση των POS κάνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας προς στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σημειώνεται πως η παρέμβαση κοινοποιήθηκε και στην Υφυπουργό Οικονομικών κα. Αικατερίνη Παπανάτσιου.

 

Αξιότιμοι,

Με την παρούσα επιστολή θέτουμε υπόψη σας ένα θέμα που έχει αναδειχθεί επανειλημμένως από όλους τους φορείς που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα, αλλά και από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων για τη χρήση POS από τις επιχειρήσεις συζητείται εδώ και πολύ καιρό και παρόλα αυτά δεν υπάρχει από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών μέχρι σήμερα η δέουσα ανταπόκριση.

Παρά το γεγονός ότι από τις 9/12/2015 έχει καταστεί υποχρεωτικός ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, που ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα, οι ελληνικές τράπεζες επιμένουν να διατηρούν τις υπερβολικές κάθε είδους χρεώσεις που ξεπερνάνε κατά πολύ αυτές τις τιμές. Για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων μάλιστα (όπως π.χ. τα πρατήρια καυσίμων και τα περίπτερα) οι χρεώσεις αυτές καθίστανται εξοντωτικές.

Δεδομένης της υποχρεωτικής χρήσης POS από τις επιχειρήσεις και της ευρείας πλέον χρήσης των καρτών από τους καταναλωτές για τις καθημερινές αγορές τους, ακόμα και στις πιο μικρές συναλλαγές, το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πλέον άμεσα. Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες το τραπεζικό σύστημα οφείλει να στηρίζει, οι υψηλές χρεώσεις στις συναλλαγές με POS δεν θα έπρεπε να είναι άλλο ένα «χτύπημα» στην προσπάθεια επιβίωσής τους.

Το θέμα έχει αναδειχθεί εδώ και πολύ καιρό και η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να αναβάλεται άλλο. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση αυτή, γεγονός που θα είναι ωφέλιμο τόσο για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

 

Με εκτίμηση,

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.