Ανοιχτή επιστολή Περί Δημαρχείου

Ανοιχτή επιστολή Περί Δημαρχείου

Μάιος 09, 2012 - 09:46
3 σχόλια

του Νικόλαου Μπαλάση

Για το Δήμαρχο και Δημ. Συμβούλιο

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Οι δημότες της Τρίπολης, με αφορμή την πληγή  των σκουπιδιών,  και ας μην ξεχνάμε ότι έρχεται και καλοκαίρι, σε όλες τις συζητήσεις τους, μιλούν και σχολιάζουν, τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στο κτίριο των οδών Λαγοπάτη και Αταλάντης.

Τα σχόλια, κυρίες και κύριοι του Δήμου, δεν είναι καθόλου κολακευτικά. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, νιώθοντας στο πετσί τους την κρίση που βιώνουμε, μιλούν για προειλημμένες  συμφωνίες και αποφάσεις, για μεγάλες μίζες κλπ, κλπ.  (θέλω να πιστεύω και εύχομαι να είναι όλα κακόβουλες φήμες). Μιλούν ότι τα στοιχεία  που δώσατε δεν είναι αληθινά, δεν ήταν 16.000 – 16.500 €  τα ενοίκια που (θα) πλήρωνε ο Δήμος, αλλά πολύ  λιγότερο διότι οι ιδιοκτήτες είχαν προσφερθεί να μειώσουν τα ενοίκια (π.χ. Μανιάτης  μείον 20%) και άρα τα ενοίκια θα ήταν της τάξης των 12.00 – 13.000€. Αληθεύει αυτό;  Αν αληθεύει τότε η παραπανίσια  διαφορά δεν είναι στις 11.000€ περίπου το μήνα, αλλά πολύ περισσότερο. Ακούστηκε ότι νοίκιασε και κάποιες αίθουσες ακόμα ο Δήμος, στο κτίριο της Λαγοπάτη, αληθεύει; Δεν μπορούσε η Οικονομική Επιτροπή ή και το Δημοτικό  Συμβούλιο να καταψηφίσει την προσφορά των 27.500€ ως ασύμφορη; Δε φαντάζομαι να σας ήταν πολύ δύσκολο αυτό κ. Δήμαρχε.  Σίγουρα θα πετυχαίνατε σημαντική μείωση και αυτή τη διαφορά χρημάτων την έχει πολύ ανάγκη ο Δήμος μας. Όσον αφορά τους «περισσότερους» υπαλλήλους, το πού θα χώραγαν, το ισόγειο του κτιρίου Μανιάτη ήταν ήδη άδειο. Και δε χρειαζόταν μεταστέγαση.
Έχετε σκεφτεί ότι το ποσό των 320.00€ (ή και περισσότερο) ετησίως, είναι ένα υπέρογκο ποσό για το Δήμο;  Οι συμπολίτες μας θυμούνται και «στολίζουν», όπως της πρέπει, και την πλειοψηφία του Δ.Σ. επί Δημοσθένη, για το έγκλημα της αποδέσμευσης των γνωστών οικοπέδων Ντούμα-Μαυρόγιαννη.
Δεν ξέρω γιατί συνεχίζουμε τα λάθη σ’  αυτήν την πόλη. Μας δίναμε κάποτε τα ΤΕΙ και δεν τα θέλαμε και «κουτσάναμε» την Καλαμάτα, με 4.000 περίπου φοιτητές. Μας δίνανε τις φυλακές, στις οποίες θα δούλευαν 400 συμπολίτες μας και πολλά μαγαζιά της πόλης μας και δεν θέλαμε «φυλακισμένους και ναρκομανείς», λες και δεν υπάρχουν φυλακές μέσα στην πόλη μας και τώρα βάζουμε μέσον και μαλώνουμε με τη Μεσσηνία να τις πάρουμε. Ας μην συνεχίσουμε άλλο.
Εγώ κυρίες και κύριοι του Δήμου θα επανέρθω σε μια πρόταση,  η οποία είναι πρόταση και πολλών συμπολιτών μας, για να μην πω της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας σήμερα. Ξέρω ότι κάποιοι θα με χλευάσουν και θα με λοιδορήσουν  γι’ αυτήν την πρόταση. Η πρόταση είναι η κατασκευή Δημαρχείου στην Κάτω Αγορά, το σημερινό «πάρκιν». Ας ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος «περί φορτώματος του Κέντρου» με κτίρια ή κατασκευή πάρκου εκεί κλπ. Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και μπορεί να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο ωραίο κτίριο, που  θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και θα απαλλάξει το Δήμο από 320.000€ ή αρκετά παραπάνω, ετησίως,  τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να γίνουν 2 υπόγεια σύγχρονα, ηλεκτρονικά λειτουργούντα και ελεγχόμενα, γκαράζ, με είσοδο από τη Δημητρακοπούλου και έξοδο στη Δεληγιάννη, με αντίστοιχη πεζοδρόμηση του χώρου από Δημητρακοπούλου έως Δαρειώτου και διασταύρωση Δεληγιάννη-Σπετσεροπούλου. Έτσι, ο ακάλυπτος χώρος που θα μείνει μαζί με τους πεζοδρομημένους γύρω δρόμους θα γίνει μια ωραιότατη πλατεία (Πλατεία Δημαρχείου ας ονομαστεί). Μπορούν να «μεταφερθούν» τα καταστήματα της Δεληγιάννη και Τάσου Σεχιώτη, στο ισόγειο του νέου Δημαρχείο, με πολύ μικρότερο ενοίκιο, από τα 2.000 -2.500 και 3.000€,  που πληρώνουν σήμερα οι καταστηματάρχες. Δεν πειράζει αν στενοχωρηθούν 5 – 10 ιδιοκτήτες, αρκετά έχουν οικονομήσει μέχρι σήμερα, γιατί όλοι ξέρουμε ότι όσο πιο ακριβό ενοίκια πληρώνει ο καταστηματάρχης τόσο αυξάνει την τιμή των  προϊόντων  του, για να ανταπεξέλθει.  Ας πιούμε  με 1.80 και  2.00 € καφέ και όχι με 3.00 και 3.50 €. Στον ημιώροφο  να γίνει αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. να μπορούν πολλοί συμπολίτες  μας να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις.  Επειδή κάποιες φωνές μιλούσαν για αυτοτελή πλατεία, μην ξεχνάμε ότι σε ευθεία απόσταση, από 60 έως 300μ, υπάρχουν οι πλατείες Άρεως, Πετρινού, Αγίου Βασιλείου και Εθν. Μακαρίου. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι σε μερικές πλατείες της πόλης μας δεν υπάρχει ούτε ένα παγκάκι, ούτε μπορεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στη λεγόμενη πλατεία, π.χ.  Εθν Μακαρίου, Κολοκοτρώνη, Αγίου Δημητρίου.
Όσο για το κόστος του έργου αυτού, αν και πολλά πιστεύω μπορούν να τα κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου, μπορεί να γίνει με δάνειο, για λίγα χρόνια, μέρος του οποίου θα βγει από τα γκαράζ και τα καταστήματα του ισογείου, αλλά θα πείτε ότι για 5 -10 χρόνια εξακολουθείτε να πληρώνετε το ενοίκιο του κτιρίου της Λαγοπάτη. Δε γνωρίζω το κόστος, ίσως εσύ κ. Δήμαρχε, λόγω επαγγέλματος, το  γνωρίζετε καλύτερα. Ρωτώ όμως, είναι τα ενοίκια της Λαγοπάτη για 5, 8, 10 χρόνια; Αλλά ως εκεί όμως, τελειώνεις κάποια στιγμή και γλιτώνεις από τη γάγγραινα των ενοικίων και τα χρήματα αυτά πηγαίνουν για κάτι άλλο στην πόλη μας. Ως πότε θα πληρώνει ενοίκια ο Δήμος;
Κουβεντιάζοντας με φίλους αυτήν την πρόταση, μου είπαν ότι τα «συμφέροντα, οι δεσμεύσεις και οι διαπλοκές» δε θα αφήσουν να γίνει τίποτα....Διαψεύστε τους κ. Δήμαρχε. Συνδέστε το όνομά σας με τη θεμελίωση  και ανέγερση ενός σύγχρονου Δημαρχείου.

Με εκτίμηση
Μπαλάσης Νικόλαος
Δάσκαλος


3 Σχόλια

<p> Σωστά τα λες Δάσκαλε, αλλά ο Γιάννης, έχει έτοιμο το 2ο μέρος του σχεδίου ΄΄****ς΄΄ με επέκταση του συμβολαίου και ενοικίαση ακόμα ενός ορόφου.... Δεν έχει βγει στη φόρα το σχέδιο ακόμα, γιατί πρέπει να συμμαζέψει τα σχολιανά του, που τα ακούει από παντού για όλα όσα έχει κάνει. Επίσης είναι γνωστή και παλιά η μέθοδος να πλουτίζουν διευθυντάδες υπηρεσιών (όπως η ΔΕΗ) από εργολαβίες κατασκευής κτηρίων. Παλιό το κόλπο και αποδοτικό. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε εμείς οι πολίτες. Όχι μόνο την ώρα της κάλπης που πάμε σαν τα ζωντανά, όπου μας πει ο κομματικός μηχανισμός, αλλά και την κάθε μέρα. Καθόμαστε και τους παρακολουθούμε, σαν ταινία στο σινεμά. Που να χτίσει κτήριο και μάλιστα χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του Δήμου; Αυτοί εκεί μέσα το έχουν καφενείο και ΟΛΟΙ τους (οι τεχνικοί) είναι σε δεύτερες δουλειές ιδιωτικές. Σιγά μη βάλουν πενιά για δημοτικό έργο. Κατάληψη του Δημαρχείου θέλει ο Γιάννης από κάμποσους τρελούς σαν κι εμάς και επανάσταση ενδοδημοτική, γιατί άμα τον αφήσουμε ξεσάλωτο, θα μας πουλήσει στους εργολάβους ακόμα και την πόλη την ίδια.</p>

Παιδιά, έχει ξεφύγει το πράγμα.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ενώ κάποτε, για παράδειγμα,παινευόμαστε ότι έχουμε φτηνή ύδρευση, φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε χρυσό το νεράκι και κυρίως τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΤ ενώ σε όλη την Πελοπόννησο αλλά κυρίως στην Αθήνα, που φημιζόταν για την ακριβή ύδρευσή της, οι τιμές έχουν μειωθεί κατακόρυφα...

H ΔΕΥΑΤ ενώ είναι μονοπωλιακή επιχείρηση και δεν έχει ανταγωνισμό, εντούτοις διαφημίζεται για να μπορεί να δίνει "χορηγίες" σε ημετέρους. Κάντε κάποια έρευνα γιατί παντού υπάρχουν διαφημίσεις της και πόσο κοστολογούνται.