Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία

Σεπτέμβριος 24, 2017 - 09:34
0 σχόλια

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 61 εκατ. Γερμανοί για να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνησή τους.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ διατηρεί άνετο προβάδισμα επί του βασικού του αντιπάλου του Σοσιαλιστικού κόμματος με υποψήφιο τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Επιπροσθέτως, τρόμο προκαλεί στη Γερμανία -αλλά και στην Ευρώπη- η δημοσκοπική άνοδος του ξενοφοβικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) που σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις όχι μόνο πετυχαίνει την είσοδό του στη γερμανική Βουλή (σ.σ. για πρώτη φορά μετά το '60 ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στη Bundestag) αλλά καταλαμβάνει και την τρίτη θέση.

Πολλά πάντως θα κριθούν από τους αναποφάσιστους και τη λεγόμενη «κρυφή ψήφο» που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αφορούν περίπου το 1/3 του εκλογικού σώματος. Γι' αυτό τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σουλτς απηύθυναν έκκληση το βράδυ του Σαββάτου για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη σημερινή εκλογική διαδικασία.

Τα περίπου 88.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Σε μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Σαββάτου για λογαριασμό της Bild το κόμμα της Μέρκελ συγκέντρωνε ποσοστό 34% (χάνοντας δύο μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση) ενώ οι Σοσιαλιστές συγκέντρωναν 21% (μια μονάδα η απώλειά τους). Αντίθετα το AfD σημείωσε άνοδο δύο μονάδων, φτάνοντας στο 13%.

Ειδικά για την Άνγκελα Μέρκελ τυχόν επικράτησή της θα σημαίνει ότι θα σταθεί δίπλα στον Χέλμουτ Κολ και τον Κόρναντ Αντενάουερ στο κλειστό κλαμπ των Καγκελάριων που κέρδισαν τέσσερις εκλογικές διαδικασίες.

(Με πληροφορίες από το «Πρώτο Θέμα»)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.