Άνω - κάτω η Παιδεία: Ίδρυση τμημάτων κατά παραγγελία βουλευτών και προχειρότητα

Άνω - κάτω η Παιδεία: Ίδρυση τμημάτων κατά παραγγελία βουλευτών και προχειρότητα

Απρίλιος 23, 2019 - 10:33
4 σχόλια

Πρωτοφανή είναι αυτά που γίνονται στη Βουλή. Δεν έχει προηγούμενο η ίδρυση τμημάτων κατά παραγγελία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η κυβέρνηση δρομολογεί την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων μέσω βουλευτικών τροπολογιών και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη.

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτές δύο εκπρόθεσμες βουλευτικές τροπολογίες οι οποίες ζητούν την ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας και Αγροτικής οικονομίας.

Ειδικότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας ζήτησε την ίδρυση τμήματος Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Άργος.

Επίσης οι βουλευτές της πλειοψηφίας Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σηφάκης ζήτησαν την ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Το νομοσχέδιο, όπως όλα δείχνουν, θα ψηφιστεί σήμερα, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλει σοβαρά προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία και την αποστολή των δημοσίων ΑΕΙ που δημιουργεί η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
«Στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν η εμπειρία και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Σύγκλητος επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στη στρατηγική των συνεργειών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, ιδίως σε ό,τι αφορά την ίδρυση πολλών νέων Τμημάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων, χωρίς να υπάρχει ορατή πρόνοια για τις αντίστοιχες υποδομές και το προσωπικό.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθ. Κατσής δήλωσε «ο υπουργός Παιδείας μας είπε "ή δέχεστε το σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Πελοποννήσου ως έχει ή το Πανεπιστήμιο μένει ως έχει"».

Πρόκειται για μία «τεχνητή» πανεπιστημιοποίηση με απλή «ονοματοδοσία», που παραβιάζει τις βασικές ακαδημαϊκές αρχές και οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση όλων των Πανεπιστημιακών διπλωμάτων του μηχανικού δηλώνει ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας τονίζοντας «δεν μπορεί όλα τα Πολυτεχνεία να έχουν άδικο και ο υπουργός να έχει δίκιο». Ο κ. Γκόλιας κάνει λόγο για ψηφοθηρία σε προεκλογικό φόντο που δημιουργεί «συνολικά 36 νέα πανεπιστημιακά Τμήματα μηχανικών (24 με το νέο νομοσχέδιο) ανεβάζοντάς τα συνολικά σε 80.
 

Κώστας Βλάσης: «Ακαδημαϊκό πραξικόπημα το νομοσχέδιο»

Ο βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Βλάσης στην ομιλία του χθες το βράδυ στη Βουλή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ακαδημαϊκό πραξικόπημα», καταφέρθηκε συνολικά εναντίον του νομοσχεδίου και μίλησε αναλυτικά για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και για τις ανάγκες της κοινωνίας της περιφέρειας.

Γιώργος Παπαηλιού: «Ινστιτούτο μελισσοκομίας στο Μαίναλο»

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας κ. Γιώργος Παπαηλιού αναφέρθηκε στις προοπτικές του νομοσχεδίου, και δήλωσε ότι προτείνεται η ίδρυση Ινστιτούτου Μελισσοκομίας στη Βυττίνα, καθώς το Μαίναλο είναι πρώτο σε παραγωγή μελιού.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής απείχε από τη συζήτηση, όπως και όλο το κόμμα.
 


4 Σχόλια

Όταν ο βουλευτής του συριζα Αργολίδας έδινε μάχη και την κέρδισε με την ίδρυση τμήματος στο Αργος, ο βουλευτης Παπαηλιού προσπαθούσε πείσει τους αρκάδες πως αν ιδρύθει το ερευνητικό κέντρο με έδρα την Καλαμάτα, αναβαθμίζεται η τρίπολη.!!!!!! Δεν χρειάζεται νομίζω κανένα σχόλιο..

Όταν ο βουλευτής του Συριζα Αρκαδίας έλεγε πως η ίδρυση του ερευνητικού κέντρου με Έδρα την Καλαμάτα θα ενισχύσει την Τρίπολη, δηλαδή για να έχει τέτοιο θράσος να λέει τέτοια ψέματα, γνωρίζει πως η Αρκαδία κοιμάται του 'καλού καιρου'

Δυστυχώς η Τρίπολη από ότι φαίνεται δεν είχε ισχυρούς ανθρώπους για να αποτρέψουν την καταστροφή όπως έγινε με άλλα ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πλέον θα εκτείνεται σε 7 πόλεις. Αλήθεια ποια θα κόψουν πρώτη; Μήπως την Πάτρα; Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα ζητούσαν να μειωθούν οι 5 πόλεις. Πιστεύετε η επόμενη κυβέρνηση θα αφήσει και τις 7;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.