Ανησυχία για το καμπαναριό της Αγίας Κυριακής στο Λεωνίδιο (pics,vid)

Ανησυχία για το καμπαναριό της Αγίας Κυριακής στο Λεωνίδιο (pics,vid)

Απρίλιος 21, 2017 - 11:39
0 σχόλια

Του Φιλίππου Β. Μπεκύρου.

«Στήκετε, καὶ κρατεῖτε τὰς παραδόσεις ἃς ἐδιδάχθητε εἴτε διὰ λόγου εἴτε δὶ’ ἐπιστολῆς ἠμῶν» (Β΄ Θεσσαλ. β΄ 15).
 
Πριν από μερικά χρόνια έκλεισε η σημαντικότερη και πιο αρχαία εκκλησία του Λεωνιδίου, η έδρα του επισκόπου Ρέοντος και Πραστού Αγία Κυριακή. Τότε έγινε μια  προσπάθεια να λειτουργήσει έστω και την Μεγάλη Εβδομάδα όπως θέλανε οι ευλαβείς ενορίτες της. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε λόγω έλλειψης διαθεσίμου ιερέα.
 
Σύμφωνα με τις εντοιχισμένες πλάκες αριστερά της εισόδου του ναού φαίνεται ότι η Αγία Κυριακή τέλειωσε την 7 Ιανουαρίου του 1714, κτήτορας ο Μανουήλ Μανολάκης εκ Χώρας Πραστού. Ο ναός ανακαινίστηκε επί Αρχιερέως Θεοδώρητου επισκόπου Ρέοντος και Πραστού με εργολάβο τον Θεόδωρο Σκαρμπούνη και επιστασία Εμμανουήλ Τροχάνη το 1795. Ο θεμέλιος λίθος της επισκοπικής κατοικίας, ετέθη βέβαια, πολύ μεταγενέστερα από τον επίσκοπο Διονύσιο Παρδαλό.
 
Μέχρι τότε ο επίσκοπος έμενε στην αντίστοιχη κατοικία στον ορεινό Πραστό. Στον Πραστό ο επισκοπικός ναός ήταν πάλι η Αγία Κυριακή. Ο ερευνητής Τάσος Γριτσόπουλος το περιγράφει το επισκοπείο του Πραστού «ὡς κτίσμα ἀπὸ ἀργοὺς λίθους…ὁλόκληρο οἰκοδομικὸ τετράγωνο…πλησίον του ἔκειτο ναός…εἶχε εὐρύχωρη αὐλὴ καὶ φρέαρ…»
 
Δυστυχώς στον Πραστό σήμερα υπάρχουν μόνο τα ερείπια των παλαιών ναών, εκτός από τρεις και από την Αγία Κυριακή και επισκοπείο δεν υπάρχουν ούτε ερείπια. 
 
Οι πρόγονοί μας ως διπλοκάτοικοι έκτισαν στην χειμερινή τους έδρα τους αντίστοιχους ναούς που είχαν και στον Πραστό. Σημασία έχει πως η Αγία Κυριακή και στις δύο έδρες των Πραστιωτών ήταν ο επισκοπικός ναός τους. Αυτή ακριβώς η εκκλησία πριν από μερικά χρόνια έκλεισε διασκορπίζοντας με θλίψη τους ενορίτες της στις γειτονικές ενορίες.
 
Φέτος η Αγία Κυριακή άνοιξε και θα την λειτουργεί ο εφημέριος των Αγίων Αναργύρων Κοσμά, αιδεσιμ. Γεώργιος Κυρίος.
 
Έτσι δεν πήγα στην αγαπημένη μου ενορία της Αγίας Αικατερίνης αλλά στην Αγία Κυριακή όπου εκεί διαπίστωσα πως το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι Λεωνιδιώτες θέλοντας να εκφράσουν την χαρά τους που ο αρχαίος Χριστιανικός μας Οίκος λειτούργησε πάλι. 
 
Δυστυχώς ένα κτήριο που δεν συντηρείται παρουσιάζει πολλές φθορές με κυριότερη το καμπαναριό. 
 
Το καμπαναριό αυτό είναι έργο του διαπρεπούς Τηνίου λιθοξόου Πέτρου Κασάρχου, ενώ το αντίστοιχο της Μητρόπολης είναι του Ιωάννη Κασάρχου και των Ταξιαρχών του Ι. Θεοτίκου. (πληροφορίες από Μαρία Σάλτα Τέχνες και Αρχαιολογία τεύχος 66 Μάρτιος 1998). 
 
Τα καμπαναριά αυτά κτίστηκαν της μεν Παναγίας το 1865, των δε Ταξιαρχών το 1868, και κάπου στην δεκαετία αυτή πρέπει να έγινε και της Αγίας Κυριακής. Επίσης στην αγιογράφηση της έχει πάρει μέρος και ο αγιογράφος Γεώργιος ο Κρης (Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος στο τέμπλο).
Αν παρατηρήστε προσεκτικά τις φωτογραφίες μου που πάρθηκαν ανήμερα το Πάσχα θα δείτε μετατοπίσεις μαρμάρων και οξειδώσεις. Φαίνεται πως ο σίδηρος που στηρίζει τις καμπάνες οξειδώθηκε και διέσπασε τα μάρμαρα και σίγουρα ο χρόνος και οι σεισμοί.
 
Όλα αυτά καθιστούν επικίνδυνο το καμπαναριό που μπορεί με έναν μικρό σεισμό ή κεραυνό (δεν γνωρίζω αν έχει θωράκιση) να καταρρεύσει και να θρηνήσουμε και θύματα και να χάσουμε ένα τέτοιο αριστούργημα. Θυμηθείτε την περίπτωση της έλλειψης κιγκλιδώματος στην μεσαία γέφυρα και την επακόλουθη απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
 
Συνεπώς η Δημοτική Αρχή Λεωνιδίου μαζί με την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας οφείλουν να δράσουν αμέσως για να λυθεί το πρόβλημα, εκτός και αν το έχουν κάνει ήδη και δεν το γνωρίζω. 
 
Πάντως αυτό που έχει σημασία είναι πως όλοι οι Λεωνιδιώτες και πιστεύω και οι Πραστιώτες θα συνδράμουν το έργο της διάσωσης του καμπαναριού του επισκοπικού ναού του Πραστού - Λεωνιδίου, και να σταθούν πλάι στον νέον ιερέα του ναού Γεώργιο Κυρίο, ώστε να ευοδωθούν όλα αυτά.
 

Η Αγία Κυριακή πρέπει να κηρυχθεί τιμητικά ενορία όλου του Λεωνιδίου, γιατί όταν κτίστηκε ήταν η πρώτη μας Μητέρα.

Από το leonidion.gr

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.