Αναζητώντας το κάδρο...

Αναζητώντας το κάδρο...

Μάρτιος 07, 2017 - 12:01
0 σχόλια

Αισθάνομαι, πολλές φορές, ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι φτάνουν στο γραφείο του διαιτολόγου νιώθοντας ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, κινδυνεύουν να «πεθάνουν». Προφανώς, δεν εννοώ το φυσικό θάνατο, αλλά μια συναισθηματική και πνευματική ανυπαρξία η οποία καταλαμβάνει πολλούς ανθρώπους που δε δύνανται να διαχειριστούν το βάρος τους όντας επικίνδυνα παχύσαρκοι ή λιπόσαρκοι.. Σε αυτό το σημείο ακριβώς νιώθω:

Α) πόσο σημαντική είναι η καθοδήγηση αυτών των ανθρώπων, που αφορούν στο να δώσουν ορισμένες άμεσες απαντήσεις σε αυτή την αγωνία ανυπαρξίας και απαισιοδοξίας,

Β) πόσο σημαντική είναι η ερμηνεία εσφαλμένων ή δυσλειτουργικών παραδοχών που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι (και ιδιαίτερα οι ενήλικες),

Γ) εν τέλει πόσο σημαντική είναι η μάθηση, χωρίς να είναι ντε και καλά προσθήκη νέων γνώσεων, αλλά ο μετασχηματισμός μιας υπάρχουσας κατάστασης, ώστε να επιτευχθεί μια νέα οπτική σχετικά με τη διαχείριση του βάρους..

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΜΟΝΟ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΓΝΩΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ..ΚΟΡΝΙΖΟΠΟΙΪΑΣ

Ο πασίγνωστος ζωγράφος Ρέμπραντ (Rembrandt) είχε πει ότι σε όλη του την πορεία, πιο δύσκολα έβρισκε το κατάλληλο κάδρο, παρά το να ζωγραφίσει τον πίνακα. Θεωρούσε ότι το να βρει κανείς το κάδρο που θα αναδείξει τη δυναμική της εικόνας είναι τέχνη που λίγοι την κατέχουν. Αυτήν την ιδέα θεωρούν πολύ σπουδαία οι Peter Szabo και Daniel Meier (ιδρυτές της Solutionsurfers, της μεγαλύτερης σχολής coaching της Ελβετίας) στο μικρό αλλά χρήσιμο βιβλίο «Το coaching ξεκάθαρα και απλά». Θεωρούν τέχνη το coaching (=καθοδήγηση) των πελατών τους, καθώς όπως η δεξιοτεχνία της κορνιζοποιίας, έτσι και οι coaches (=καθοδηγητές), βοηθούν στη δημιουργία πλαισίου (σκέψης), που αναδεικνύει στόχους, τις λύσεις και τα πρώτα σημαντικά βήματα των πελατών τους.

Αναγωγικά αυτό ισχύει και για τους διαιτολόγους. Όχι δεν είναι αρκετό μόνον το γνωστικό πεδίο το οποίο αφορά θερμίδες, μερίδες, θρεπτικά συστατικά, κατάργηση διατροφικών μύθων και εξουδετέρωση από τις πλάνες, για να ανοιχθεί το παράθυρο της προσωπικής βελτίωσης που πρέπει να επιφέρει ο διαιτολόγος στον ασθενή του.

Ο διαιτολόγος οφείλει να επιφέρει την ΑΛΛΑΓΗ. Να ανακαλύψει μαζί με τον ασθενή:

-τι μπορεί να βελτιώσει,

-με ποιον τρόπο οφείλει να βελτιώσει το διατροφικό του είναι,

-πώς μπορεί να διατηρήσει την επιδιωκόμενη αλλαγή.

Οι ιδέες του coaching βρίσκουν εφαρμογή λοιπόν και στη διαχείριση βάρους, ιδέες όπως:

1.Πρόκληση της επίγνωσης.

Δηλαδή διεύρυνση όψεων της πραγματικότητας, με δυνατότητα περιγραφής και δημιουργίας εναλλακτικών.

2. Αύξηση των επιλογών.

Μαζί με το διαιτολόγο βρίσκονται οι απαραίτητες εναλλακτικές (επίγνωση επιπλέον επιλογών).

3. Ενίσχυση αυτοπεποίθησης.

Δημιουργία πλέγματος εμπιστοσύνης και ικανότητας χειρισμού δύσκολων περιστάσεων, αυτοπεποίθηση για μικρά έστω, αλλά μόνιμα αποφασιστικά βήματα προόδου.

Ο διαιτολόγος λοιπόν, μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από coach, αρκεί να αποκτήσει τέτοιου είδους δεξιότητες. Έτσι, δε διασφαλίζει μόνο το κατάλληλο πλαίσιο, αλλά δημιουργεί μαζί με τον ασθενή του την κατάλληλη «μεγάλη εικόνα»..

 

*Βιβλίο: «Το coaching ξεκάθαρα και απλά»

Συγγραφείς: Peter Szabo και Daniel Meier

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.