Αναβρασμός στην Ειδομένη

Αναβρασμός στην Ειδομένη

Μάρτιος 23, 2016 - 10:19
0 σχόλια

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι εκρηκτική. Μάλιστα, την Τρίτη το βράδυ οι περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες του καταυλισμού έμειναν μόνοι τους, καθώς τα μέλη των ΜΚΟ δεν ένιωθαν ασφαλή και αποχώρησαν προσωρινά από τον καταυλισμό.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Υπάρχει ένταση, ο κόσμος είναι εξουθενωμένος. Έρχονται στα ιατρεία μας και φωνάζουν, θέλουν να είναι πρώτοι στη σειρά, δεν μπορούν να περιμένουν», λέει στο «Βήμα» από την Ειδομένη ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, περιγράφοντας μια κατάσταση όπου τα νεύρα είναι τόσο τεντωμένα που «το απόγευμα της Τρίτης πήραμε την απόφαση να φύγουμε. Τα μέλη μας δεν αισθάνονταν ασφάλεια».

Ο κ. Ρήγας λέει ότι πρόσφυγες και μετανάστες δεν άφησαν τις ΜΚΟ να μοιράσουν φαγητό: «Μας είπαν να μην μοιράσουμε φαγητό. Δεν επέτρεψαν στα φορτηγά μας να περάσουν. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που φωνάζουν "Δεν θέλουμε φαγητό! Θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα!" Περιμένουμε να ηρεμήσουν τα πράγματα για να δούμε τι θα κάνουμε. Βρισκόμαστε όλοι στα όρια».   

Στον άτυπο καταυλισμό δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου η παρουσία του ελληνικού κράτους περιορίζεται σε λίγες δεκάδες αστυνομικούς, ζουν κυρίως οικογένειες Σύριων, Ιρακινών, Κούρδων και άλλων και τα παιδιά υπολογίζονται γύρω στις 4.000. Στο βενζινάδικο, στον έτερο άτυπο καταυλισμό 25 χλμ. μακριά από τα σύνορα, ζουν άλλα 3.000 άτομα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «αναγκάζονται να καίνε πλαστικά και σκουπίδια για να ζεσταθούν», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ακόμη και η Ύπατη Αρμοστία αποχώρησε από την Ειδομένη την Τρίτη το βράδυ, ενώ ο εκπρόσωπός της Μπαμπάρ Μπαλός δήλωσε: «Μερικές φορές η κατάσταση γίνεται εκρηκτική και επικίνδυνη. Αν δεν ηρεμήσουν τα πνεύματα, μπορεί να συμβεί κάτι κακό. Ο κόσμος χάνει την υπομονή του. Οι γονείς έχουν τεντωμένα νεύρα επειδή τα παιδιά τους είναι άρρωστα. Είναι δύσκολα».

Σημειωτέον ότι, όπως λένε μέλη των ΜΚΟ, η Αστυνομία μοιράζει φυλλάδια στους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από την Ειδομένη, ωστόσο δεν τους διευκρινίζουν πού να πάνε, καθώς τα στρατόπεδα στα Διαβατά και στο Χέρσο είναι γεμάτα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας σε συνέντευξή του στον Σκάι δήλωσε: «Οι συνθήκες βίας και χάους δεν δημιουργούνται έτσι ξαφνικά, έχουμε κι εμείς τη πληροφόρησή μας. Έχουν δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάποιες εντάσεις. Υπάρχουν ΜΚΟ οι οποίες φοβούνται γιατί βλέπουν ότι υπάρχει κάποια ένταση. Πράγματι, υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να δημιουργηθούν παρεμβάσεις αστυνομικές σε περιορισμένη κλίμακα (...) Βίαιες παρεμβάσεις που υπονοήσατε, που κάποιοι προτείνουν δεν μπορεί να γίνουν. Μπορεί να γίνουν περιορισμένες, μπορεί να γίνει να χρησιμοποιηθεί η πειθώ  για να αποτραβηχτούν αυτοί οι άνθρωποι στα κέντρα φιλοξενίας και αυτός είναι ο τρόπος που εφαρμόσαμε εξάλλου και άλλη φορά, με μεγάλο αριθμό προσφύγων στη περιοχή όπου δεν άνοιξε μύτη και το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο».

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.