Αναβίωσε το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα στην Τρίπολη (pics,vid)

Αναβίωσε το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα στην Τρίπολη (pics,vid)

Απρίλιος 16, 2017 - 23:38
3 σχόλια

Για ακόμα μία χρονιά φέτος το «κάψιμο του Ιούδα» αναβίωσε στην πόλη της Τρίπολης ολοκληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο μία σειρά εκδηλώσεων για το Πάσχα στην αρκαδική πρωτεύουσα.

Tα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα είναι διαφορετικά από τόπο σε τόπο και αξίζει ξεχωριστή μνεία σε κάθε πόλη,  καθώς από το πιο μικρό χωριό έως τη μεγαλύτερη κωμόπολη οι λαογραφικές εκδηλώσεις συνθέτουν το πλουσιότερο μωσαϊκό του ελληνικού πολιτισμού για τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης.

Το κάψιμο του Ιούδα αποτελεί ένα ξεχωριστό έθιμο το οποίο αναβιώνει σε περιοχές της Ελλάδας κάθε Κυριακή του Πάσχα, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που θέλει να θαυμάσει την τιμωρία του φιλάργυρου προδότη. Η διατήρηση του εθίμου έως σήμερα μπορεί να εκφράζει την έντονη ανάγκη για αποτίναξη κάθε είδους προδοσίας.

Την Κυριακή 16 Απριλίου το βράδυ ο Σύλλογος Φιλικών «Η Πανπροσφυγική Ένωση Αρκαδίας» σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης συνέχισαν το γλέντι όπως προτάσσει η μέρα με ψησταριές και παραδοσιακά τραγούδια.

Πολύς ήταν ο κόσμος που συνέρρεε από κάθε γωνιά της Τρίπολης για να διασκεδάσει και χορέψει και να τσουγκρίσει τα κόκκινα αβγά.

Η μαγική ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε με την παράδοση του ομοιώματος του Ιούδα στις φλόγες, που σηματοδοτεί παράλληλα το τέλος της κάθαρσης της Μεγάλης Εβδομάδας. Το έθιμο του Ιούδα είναι ίσως, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας και η μορφή που παραδίδεται στις φλόγες κάθε Κυριακή του Πάσχα, μας κάνει να πιστεύουμε ότι παρασύρει στην πυρά οποιαδήποτε μορφή προδοσίας.

Έφη Καστραντά
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Το κάψιμο του Ιούδα στην Τρίπολη 2017


3 Σχόλια

Στο Λεβίδι χωρίς την παραμικρή βοήθεια απο τον Δήμο μάζεψαν τριπλάσιο κόσμο. Ίσως γιατί εκεί δεν το κάνουν για να μοιράσουν χαιρετούρες!

3 και ο κουνουπας!!! Ωραία εκδήλωση δήμαρχε με πολύ κέφι και πολύ κόσμο!!! Α ρε που σπαταλάτε τα χρήματα!!!!! Να δώ ποιος δήμαρχος θα καταλάβει οτι και τα χωριά έχουν δικαίωμα για κάτι.......

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.