Αναβάλλονται οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Αναβάλλονται οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Φεβρουάριος 08, 2019 - 17:01
0 σχόλια

Αναστολή της περικοπής των νέων συντάξεων χηρείας για όλους τους δικαιούχους που δεν πληρούν το όριο των 55 ετών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Το καινούργιο σύστηµα µε το όριο των 55 ετών αφορά µόνο νέες συντάξεις για θανάτους από τον Μάιο του 2016 και µετά. Η ρύθµιση για τις νέες συντάξεις χηρείας η οποία θα διασώζει χήρες και χήρους που λαµβάνουν σύνταξη και ήταν κάτω από 55 ετών τη στιγµή του θανάτου δεν αποκλείεται να οδηγεί στην αναβολή του δυσµενούς µέτρου µέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από ένα συγκεκριµένο ποσοστό (π.χ. κάτω από 10%).

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος είπε πως «θα νοµοθετήσουµε την αναβολή της έναρξης του µέτρου».

Δυνητικά το µέτρο θα αφορά δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους που ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές. Υπενθυµίζεται πως τα 55 χρόνια που έθεσε ο νόµος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισµένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγµή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη διά βίου.

Όσοι ήταν κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται να λαµβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για µια 3ετία τουλάχιστον. Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά-σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας για µια 3ετία. Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Το ίδιο σύστηµα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 τη στιγµή του θανάτου, αλλά θα έχουν συµπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Και αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη διά βίου όταν γίνουν 67.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.