Αναρτήσεις για χάζι

Αναρτήσεις για χάζι

Μάρτιος 20, 2019 - 11:50
0 σχόλια

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η πολιτική τοποθέτηση και η πολιτική αντιπαράθεση «αναρτώνται». Η μόδα ξεκίνησε από τα εξωτερικά και εξαπλώθηκε γρήγορα στα δικά μας εσωτερικά, στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στις μικρότερες τοπικές πολιτικές σκηνές.

Ιδίως σε αυτή τη χρονική συγκυρία, λίγο πριν από τις εκλογές, οι λογαριασμοί στα social media έχουν πάρει φωτιά.

Η αμεσότητα και η ταχύτητα διάδοσης της σκέψης, συνήθως αφιλτράριστης, ενός πολιτικού προσώπου μέσα από 140 χαρακτήρες ή μέσα από μεγαλύτερες αναρτήσεις, ασύντακτες, ανορθόγραφες -και στα όρια της ευπρέπειας τις περισσότερες φορές- προκρίνονται ως πλεονεκτήματα σε σχέση με την σαφή και ουσιαστική τοποθέτηση ενός συνταγμένου δελτίου Τύπου, μιας συνέντευξης ή ακόμα και μιας πολιτικής αντιπαράθεσης στο πλαίσιο ενός πολιτισμένου διαλόγου ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που διαφωνούν.

Εκεί που πίνει ο Τριπολίτης τον καφέ του και χαζεύει στο Facebook, να σου μπροστά του η κόντρα προσώπων, παρατάξεων και υποψηφίων εν είδει αναρτήσεων.

Να σου, ακόμα χειρότερα, οι κόντρες ανάμεσα σε συλλόγους και δημοτικούς άρχοντες.

Να σου σε προσωπικούς λογαριασμούς υποψηφίων και γενικώς παρατρεχάμενων οι ανακοινώσεις για έργα, παρεμβάσεις, δημοπρασίες, αναπλάσεις, αναστηλώσεις και ασφαλτοστρώσεις, αποκαταστάσεις και επιδιορθώσεις άνευ λεπτομερειών ασφαλώς και χωρίς χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Το χρήμα να φαίνεται ότι ρέει και βλέπουμε... Και αυτό φαίνεται στους χρήστες: το χρήμα που ρέει. Δίχως να έχει την ευκαιρία να ρωτήσει κάποιος: και για πότε το βλέπετε να γίνονται όλα αυτά τα θαυμαστά που αραδιάζετε τέτοιες προεκλογικές ημέρες;..

Τι μένει στο τέλος; Όπως έχουμε δει να συμβαίνει άπειρες φορές, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων τρολάρουν τις «ατυχείς» συνήθως αναρτήσεις που οδηγούν σε μηνύσεις, καθώς οι διάφορες βιαστικές τοποθετήσεις των θερμοκέφαλων της ελληνικής πολιτικής σκηνής προκαλούν ξεκατίνιασμα, κατά το κοινώς λεγόμενο, και δεν προσφέρουν τίποτα στον δημόσιο διάλογο. Μένει και η αίσθηση ότι η ανάπτυξη έρχεται για τον Δήμο μας, για τη χώρα, για τον γαλαξία μας ακόμα. Αιωρούνται πληροφορίες και διαδίδονται. Και επί της ουσίας...

... επί της ουσίας, οι αναρτήσεις δεν είναι δημόσιος διάλογος. Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν επαρκώς ένα καλογραμμένο δελτίο Τύπου. Η ανάρτηση είναι πληροφόρηση, δεν είναι γνώση. Είναι ευκολία, διότι δεν περνά από τη βάσανο ενός δημοσιογράφου, από το φιλτράρισμα ενός τρίτου, αμερόληπτου, που έχει υποχρέωση, στο κάτω-κάτω, να κάνει τις δύσκολες ερωτήσεις. Το είπε υπέροχα ο Τσαγκαρουσιάνος στη LIFO: «Η επέλαση των social media επέτεινε την αμορφωσιά, καθώς υποκατέστησε τη γνώση με την πληροφορία. Τέλος, ήρθε το Facebook και η Google που κιμαδοποίησαν τη δημοσιογραφία, υποκαθιστώντας την έρευνα, το χάρισμα και το καλό γράψιμο με τα κλειδιά ενός ομογενοποιητικού, κρετίνικου αλγορίθμου (...)».

Ο διαρκής υποβιβασμός του πολιτικού διαλόγου στο επίπεδο των αναρτήσεων δεν προσφέρει τίποτε στους πολίτες παρά χάζι.

Από χάζι, χορτάσαμε.

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.