Άναψαν φωτιές τα επικίνδυνα απόβλητα στην Πελοπόννησο

Άναψαν φωτιές τα επικίνδυνα απόβλητα στην Πελοπόννησο

Σεπτέμβριος 15, 2016 - 11:23
0 σχόλια

Μετά  τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη περί δρομολόγησης διαδικασιών χωροθέτησης χώρων υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή της Μεγαλόπολης οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο Δήμος Μεγαλόπολης σήμαναν κόκκινο συναγερμό καθώς το ζήτημα αυτό έρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας ανησυχία για τον μέλλον του τόπου αλλά και για την υγεία των κατοίκων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης καταδίκασε για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ΧΥΤΕΑ στην περιβαλλοντικά επιβαρυμένη Μεγαλόπολη και ζήτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να τους στηρίξει

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης και Γιώργος Μαρκολιάς βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και μίλησαν για την ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Τσιρώνη ο οποίος έκανε λόγο για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Ο κ. Τσιρώνης έδειξε την πρόθεσή του να γίνει χώρος ΧΥΤΕΑ και να σχεδιαστεί η αποτέφρωση επικίνδυνων απόβλητα στα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Ο Δήμος Μεγαλόπολης, το ΔΣ και οι κάτοικοι «είναι στα κάγκελα» γιατί δεν μπορούν να δημιουργηθεί τέτοια κατάσταση, τόνισε ο κ. Τσιριγώτης.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι ούτε εδάφη στα ορυχεία της ΔΕΗ για την εναπόθεση επικινδύνων αποβλήτων

Ο κ. Τσιριγώτης επεσήμανε όλους τους λόγους οι οποίοι δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου, καθώς η Μεγαλόπολη και οι πολίτες έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τα εργοστάσια παράγωγης ηλεκτρισμού και δεν αντέχουν άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μίλησε για τα έργα τα οποία έχουν γίνει προς όφελος των πολιτών, αλλά και τα μείζονος αρχαιολογικής σημασίας ευρήματα τα οποία δεν επιτρέπουν μια νέα επιβάρυνση.

Με τις αναγγελίες αυτές του υπουργού Περιβάλλοντος υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε όλους τους πολίτες και επανέρχεται στην επικαιρότητα το σοβαρό θέμα της ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή της Μεγαλόπολης. 
Ο Δήμος καλεί όλους τους βουλευτές, την ΠΕΔ, τον ΦΟΔΣΑ τους όμορους Δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να τους στηρίζουν στα δίκαια αιτήματά τους και σε όλες τις προσφυγές που θα κάνουν στα ανώτατα δικαστήρια.

Τέλος, κάλεσε το ΠεΣυ να γνωμοδοτήσει αρνητικά σε αυτό το έγκλημα που θέλουν να γίνει στη Μεγαλόπολη.

Η κυρία Ντίνα Νικολάκου υπήρξε ιδιαίτερα καυστική: «Η Μεγαλόπολη για την Περιφέρεια δεν ενδείκνυται, είναι η χειρότερη λύση αυτή που προτείνει ο υπουργός».

Συνεχίζοντας και σε συνέχεια της απόφασης του ΔΣ Μεγαλόπολης, είπε ότι το ΠεΣυ επίσης δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στην Μεγαλόπολης, όπως περιγράφεται στον Εθνικό Σχεδιασμό.

Στη Μεγαλόπολη δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί χώρος γιατί η περιοχή είναι κορεσμένη από την επιβάρυνση περιβάλλοντος

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Πατσαρίνος ανέφερε, απευθυνόμενος στην περιφερειακή αρχή: «Ένα τέτοιο θέμα δεν το φέρνετε με τον σωστό τρόπο και δεν το προσεγγίζετε σωστά».

«Δυστυχώς το θέμα έρχεται από παλιά με τις παλαιότερες κυβέρνησης να μην έχουν δώσει λύση, εγκαλώντας την περιφερειακή αρχή για την μη επίλυση του προβλήματος της διαχείριση των απορριμμάτων».

Σέβομαι την απόφαση του Δήμου Μεγαλόπολης, όμως πρέπει να είναι πιο τεκμηριωμένη, με τα στοιχεία της διοίκηση της ΔΕΗ και του Δήμου

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του μίλησε αρχικά για την ξεκάθαρα αντίθετη άποψη του δήμαρχου Μεγαλόπολης για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ.
«Ο υπουργός θέλει να κρατήσει για τον εαυτό του μια κεντρική διοίκηση των μονάδων αυτών», είπε ευθέως ο κ. Τατούλης δίνοντας νέα τροπή στα πράγματα και σε όλες τις διαδικασίες που έχουν σχέση με τα απορρίμματα.
Εγκάλεσε τον κ. Πατσαρίνο για τη λάσπη που έχει ρίξει στο έργο της διαχείριση των απορριμμάτων που της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μη έχοντας καμία γνώση για το θέμα, όπως είπε.
Θα έρθει ο δικαστικός κόλαφος για το θέμα της διαχείρισης, είπε απευθυνόμενος στον κ. Πατσαρίνο και στον υπουργό του κ. Τσιρώνη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι κάθετα αρνητικό στις σκέψεις του Εθνικού Σχεδιασμού όπως σχεδιάστηκε, και του υπουργού, καθώς θα δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική κοινωνία

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικινδύνων αποβλήτων στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Έφη Καστραντά
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.