Αναμένονται εξελίξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την περιφέρεια Πελοποννήσου

Αναμένονται εξελίξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την περιφέρεια Πελοποννήσου

Ιανουάριος 16, 2015 - 20:13
2 σχόλια

Συνεδρίασε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη. Λίγα λεπτά προτού ο πρόεδρος ανακοινώσει τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα, με πρώτη την Εκκλησία να λαμβάνει κομμάτι. Έπειτα, ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Το 3ο θέμα ημερήσιας διάταξης είχε τίτλο «Ενημέρωση επί των εξελίξεων στο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων» το οποίο και εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης κυρία Νικολάκου η οποία ανέφερε ότι η περιφερειακή αρχή είναι στην ευχάριστη θέση να ζει την απόλυτη πολιτική επιβεβαίωση μέσα από το μεγάλο έργο που πολλοί έλεγαν ότι δεν θα γίνει πραγματικότητα.

Η Τετάρτη είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

«Όταν προκηρύξαμε τον διεθνή διαγωνισμό, ξεκινήσαμε ένα πρωτόγνωρο και μοναδικό για τη χώρα έργο. Τον Ιούλιο του 2013 ανακοινώσαμε τον προσωρινό ανάδοχο του διεθνούς διαγωνισμού. Περιμέναμε αρκετούς μήνες, περάσαμε από πολλούς ελέγχους, όπου και υπογράφηκε η ΑΕΠΟ. Πριν από 15 μέρες είχαμε μια πολύ καλή εξέλιξη. Εμείς εδώ αποδείξαμε ότι είμαστε η μοναδική περιφέρεια όπου εντάχθηκαν 67 εκατ. ευρώ, ποσό που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση», επεσήμανε η κυρία Νικολάκου και εξακολούθησε: «Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι το έργο αυτό δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα προχωρήσει. Ξέρετε ότι ο περιφερειάρχης σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς κήρυξε την Τρίπολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτά τα δύσκολα θέματα χρειάζεται συνεργασία, να μην κάνουμε λαϊκισμό, πρέπει να ετοιμάσουμε τους φακέλους και να καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σηματοδοτείται μια νέα εποχή. Θα τηρηθούν οι ημερομηνίες θα γίνουν οι απαραίτητες υποδομές και να πάμε σε ολοκληρωμένη διαχείριση και να βγούμε από αυτό τον βραχνά των απορριμμάτων που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζω στο επόμενο συμβούλιο να ανακοινώσουμε την ανακήρυξη του αναδόχου και όλα τα επόμενα βήματα, σε πολύ λίγες μέρες».

Ο κ. Πατσαρίνος, περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, είπε: «Είναι λυπητερό που έφυγε ο περιφερειάρχης». «Το έργο αυτό βρίσκεται στον αέρα», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος. «Δεν περπατά η ένταξη γιατί είναι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα», κατέληξε.

«Δεν γίνεται να λέει ψέματα τέτοιες μέρες επικίνδυνες», δήλωσε η κυρία Νικολάκου.

«Ακροβατεί η χρηματοδότηση», είπε ο κ. Πατσαρίνος, συνεχίζοντας: «Καλά θα κάνει η Περιφέρεια να σοβαρευτεί για το συγκεκριμένο έργο. Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται. Θεωρούμε ότι θεσμικά έχετε κάνει χοντρά λάθη. Να μας δοθούν οι απαντήσεις που έχουμε ζητήσει, δώστε μας τα στοιχεία», απαίτησε κλείνοντας.

Ακολούθως, ο κ. Δέδες, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, δήλωσε: «Έχουμε ξεφύγει από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η διαδικασία που μας ανακοίνωσε η κυρία Νικολάκου, όπως την Τετάρτη στην Οικονομική Επιτροπή, σημαίνει μια διαδικασία μηνών. Το ζήτημα της μεταβατικής περιόδου είναι αυτό που εδώ και τώρα θα πρέπει να απασχολήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ΦΟΣΔΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μέχρι την τελική λύση έχουμε πολύ χρόνο, άρα θα πρέπει ως Πελοποννήσιοι να δούμε ξανά το θεμα της προσωρινής διαχείρισης».

Στη συνέχεια, ο κ. Γούργαρης, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε: «Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της παράδοσης στην ΤΕΡΝΑ. Απομένουν κάποια διαδικαστικά ζητήματα. Όμως ήδη βρισκόμαστε στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης, χρειάζονται χώροι προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, και οι δήμοι πρέπει να πληρώσουν αρκετά εκατομμύρια για αυτά τα έργα τα οποία θα εξυπηρετήσουν την ΤΕΡΝΑ».

Ο κ. Κάτσαρης, επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Μοριά», λαμβάνοντας τον λόγο, επεσήμανε: «Σύμφωνα σε όλα όσα ειπώθηκαν από την αντιπολίτευση, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές έρχεται να μας πει ότι λύθηκε το πρόβλημα. Αυτή η ανακοίνωση είναι για να ωφεληθεί η περιφερειακή αρχή. Εμείς ποτέ δεν χαϊδέψαμε αφτιά και αναλάβαμε το πολιτικό κόστος».

Τέλος, η κυρία Λυμπεροπούλου μίλησε για τα μεγάλα πρόστιμα τα οποία έρχονται. «Η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να διαχειρίζονται τα απορρίμματα σε μικρές μονάδες για να μην υπάρχει μεγάλη απόσταση προκειμένου να εξυπηρετείται η μεταφορά. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι τα σκουπίδια είναι χρήμα. Με την ανακύκληση και την κομποστοποίηση θα λυθούν τα προβλήματα».


2 Σχόλια

Ας βγει καποιος μεχρι την τεταρτη να μαζεψει τα σκουπιδια της Ευης απο τις αυλες μας και τους δρομους.Δεν μας εφταναν οι τονοι σε ολο το δημο,εχουμε και τα φειβολαν της Ευης.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

Αφού η ΤΕΡΝΑ δεν έχει ακόμη αγοράσει τα χωράφια και μάλιστα 100 στρέμματα από τα 300 ανήκουν σε ανθρώπους που δεν θέλουν να πουλήσουν, πώς ακριβώς θα ξεκινήσει το έργο; Θα πάνε για απαλλοτροιώσεις; Μα ο διαγωνισμός έλεγε οτι η εταιρεία έπρεπε να φέρει τις δικές της εκτάσεις. Κι η ίδια η διαδικασία των απαλλοτροιώσεων θα διαρκέσει μήνες και θα φέρει νέο σκάνδαλο (απαλλοτροιώσεις για ιδιώτη που είπε ψέμματα οτι έχει αγοράσει τις εκτάσεις των σχεδίων του;). Δε ξέρω τι σκοπιομότητες προεκλογικές εξυπηρετούν οι φανφάρες αλλά το έργο αυτό δε θα γίνει και όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει ο κόσμος οτι τον κοροιδεύουν τόσο το καλύτερο για να προχωρήσουμε σε καλύτερες μορφές διαχείρισης τοπικές και καθαρές.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.