Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια καφεΐνης

Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια καφεΐνης

Ιανουάριος 21, 2015 - 15:41
0 σχόλια

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την επιστημονική γνωμοδότηση, σχετικά με την ασφάλεια καφεΐνης.

Η EFSA έχει θέσει προς δημόσια διαβούλευση, σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης σχετικά με την ασφάλεια καφεΐνης.  Το έγγραφο αυτό, εξετάζει τις ανησυχίες που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί από εθνικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς σε σχέση με την κατανάλωση καφεΐνης στις ακόλουθες περιπτώσεις και ηλικιακές ομάδες:

α. την κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και τις δυσμενείς επιπτώσεις της καφεΐνης στην υγεία του εμβρύου,
β. τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα (π.χ. ύπνος, άγχος, διαταραχές της συμπεριφοράς) σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά,
γ. τις μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις από την κατανάλωση καφεΐνης στο καρδιαγγειακό σύστημα σε ενήλικες,
δ. τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της κατανάλωσης καφεΐνης από "ενεργειακά" ποτά και τον κίνδυνο των αρνητικών επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε εφήβους και ενήλικες, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε υψηλές δόσεις, και σε συνδυασμό με αλκοόλ ή / και έντονη σωματική δραστηριότητα,
ε. τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της καφεΐνης σε συνδυασμό με τη συνεφρίνη στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ενδεικτικά, μερικά από τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο γνωμοδότησης είναι τα κάτωθι:
 Μια συνολική ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης μέχρι 400mg από όλες τις πηγές, δεν φαίνεται να εγείρει ανησυχίες ασφάλειας για τους ενήλικες, εκτός από τις έγκυες γυναίκες.
 Για τις εγκύους, προσλήψεις καφεΐνης μέχρι 200mg ημερησίως, δεν φαίνεται να εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβρύου, αν και σημειώνεται στο κείμενο ότι δεδομένα κατανάλωσης καφεΐνης για αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα είναι ελάχιστα.
 Μεμονωμένες δόσεις καφεΐνης μέχρι 200mg δεν φαίνεται να εγείρουν ανησυχίες ασφάλειας για τους ενήλικες (18-65 ετών), ακόμη και όταν αυτή καταναλώνεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ωρών πριν από έντονη σωματική δραστηριότητα, κάτω από κανονικές συνθήκες.
Για τα παιδιά (3-10 ετών) και τους εφήβους (10-18 ετών), οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να τεθεί ασφαλές επίπεδο πρόσληψης καφεΐνης. Η EFSA όμως θεωρεί ότι μια ημερήσια πρόσληψη 3mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, θεωρείται ασφαλής.

Μεμονωμένες δόσεις καφεΐνης των 100mg μπορούν να αυξήσουν το χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί (sleep latency) αλλά και να μικρύνουν τη διάρκεια ύπνου σε ορισμένα άτομα.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλλουν εγγράφως τα σχόλιά τους μέχρι τις 15 Μαρτίου 2015, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα και κάνοντας αναφορά στη σελίδα και τη γραμμή του προς διαβούλευση κειμένου. Η EFSA δε θα κάνει δεκτά σχόλια που έχουν υποβληθεί με άλλο μέσο, είναι σε διαφορετική μορφή ή έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα, καθώς και σχόλια που δεν αφορούν στο περιεχόμενο του προς διαβούλευση κειμένου, περιέχουν καταγγελίες έναντι οργανισμών ή προσώπων, περιέχουν άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό, ή αφορούν σε θέματα πολιτικής ή διαχείρισης της επικινδυνότητας που, ως τέτοια, είναι εκτός του πεδίου δραστηριότητας της EFSA.

Η EFSA θα εξετάσει όλα τα σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη που θα υποβληθούν σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια. Τα συναφή με το αντικείμενο σχόλια θα ληφθούν υπόψη από την Επιστημονική Ομάδα της EFSA.
 
Όλα τα σχόλια που θα υποβληθούν θα δημοσιευτούν. Όσα σχόλια υποβληθούν από φυσικά πρόσωπα δρώντας ως τέτοια, θα δημοσιευτούν ανώνυμα. Τα σχόλια που θα υποβληθούν επίσημα εκ μέρους οργανισμών θα δημοσιευτούν με το όνομα του οργανισμού που τα υπέβαλε.
 
Η EFSA επίσης σχεδιάζει να οργανώσει μια συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2015 για να εξηγήσει και να συζητήσει το σχέδιο γνωμοδότησης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα της EFSA.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που αφορά στην ασφάλεια καφεΐνης, μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:
http://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/150115.htm

Δελτίο Τύπου

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.