Ανακοινώσεις της Λαικής συσπείρωσης Νότιας Κυνουρίας

Ανακοινώσεις της Λαικής συσπείρωσης Νότιας Κυνουρίας

Οκτώβριος 05, 2010 - 17:10

Εκκολαπτόμενος τρομοκράτης

Ανακοίνωση 1

Το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος έστειλε επιστολές σε διάφορα άτομα, κυρίως νεαράς ηλικίας, που τα καλεί να περάσουν από το δημαρχείο και να δώσουν εξηγήσεις για την κριτική που έκαναν, σε δημόσιο χώρο, προς τη δημοτική αρχή. Επιπλέον ο δήμαρχος απειλεί, τα άτομα αυτά, με δικαστικές διώξεις αν δεν συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις του.

Είναι φανερό ότι ο δήμαρχος, παρά την εμπειρία του, έχασε την ψυχραιμία του και χρησιμοποιεί μεθόδους άλλων εποχών για εκφοβισμό όσων διανοούνται να του κάνουν κριτική για πράξεις και παραλείψεις της δημοτικής αρχής.
Αντί να στέλνει επιστολές ο δήμαρχος στη γενιά των 500 Ευρώ, θα ήταν προτιμότερο να καλέσει τα άτομα αυτά στο δημαρχείο για φιλική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Η κριτική σε δημόσιους οργανισμούς, σε κυβερνήσεις και σε κόμματα, είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και επιβάλλεται διότι συμβάλλει στη βελτίωσή μας σαν κοινωνία, αρκεί η κριτική να μην είναι κακόπιστη και χυδαία.
Αν η πολιτεία ακολουθούσε την πρακτική του δήμαρχου, απειλώντας με δικαστικές διώξεις όσων κάνουν δημόσια κριτική, θα ήταν σήμερα τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες στη φυλακή.
Κάθε εξουσία, έτσι και ο δήμαρχος, έχει τους πληροφοριοδότες του, που τον ενημερώνουν. Τις περισσότερες φορές του μεταφέρουν ανακριβείς πληροφορίες για ίδιο όφελος, συμβουλεύουμε το δήμαρχο να απαλλαγεί από τους κόλακες που τον παρασύρουν σε πράξεις που τον υποτιμούν.
Σε εποχή κρίσης, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδήγησαν την ανεργία της νεολαίας σε υψηλά ποσοστά, οι εργασιακές σχέσεις χειροτερεύουν, η μερική απασχόληση και η ανασφάλιστη εργασία γίνονται ο κανόνας. Αυτό που μας έλειπε ήταν οι απειλητικές επιστολές.
Θέλουμε τη νεολαία ενεργή και δραστήρια, να ασχολείται με τα κοινά, να διεκδικεί τα δικαιώματά της και όχι να την οδηγούμε στο περιθώριο.
Ο δήμαρχος έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα προβλήματα, όπως η αποπεράτωση της φάμπρικας, γνωστή και ως πρώην ηλεκτρική, που έχει στοιχειώσει και δεν τελειώνει, μας θυμίζει το γεφύρι της Άρτας. Η φάμπρικα προορίζεται για πολιτιστικό κέντρο και δημαρχείο.
Ο δήμαρχος δεν κατόρθωσε να κάνει δημαρχείο στα 28 χρόνια που υπηρετεί τον τόπο, επίσης το ένα τμήμα του παραποτάμιου χρειάστηκε 20 χρόνια για να γίνει.
Ας ελπίσουμε ότι, ο νέος δήμαρχος που θα εκλεγεί το Νοέμβρη, θα χρειαστεί λιγότερο από 20 χρόνια για να τελειώσει και το δεύτερο τμήμα του παραποτάμιου που θα φτάσει μέχρι τα πρώην σφαγεία. Όσο για τα νέα σφαγεία και τις περιπέτειες του κληροδοτήματος Μόττη, είναι άλλες πικρές ιστορίες, με πρωταγωνιστή το δήμαρχο. Με αυτά όμως θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανακοίνωσή μας.

Λεωνίδιο, 26 Αυγούστου 2010

Ανακοίνωση 2

Το κλιμάκιο πυροσβεστικής στο Λεωνίδιο

Έχουν συγκεντρωθεί περίπου τρεις χιλιάδες (3000) υπογραφές με αίτημα να μη φύγει το κλιμάκιο πυροσβεστικής από το Λεωνίδιο. Ζητήσαμε πληροφορίες από τη γραμματεία του κλιμακίου στην πόλη μας και μας είπαν: «Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, ούτε έχουμε λάβει έγγραφο από την υπηρεσία που να αναφέρεται σ’ αυτό το θέμα».
Μήπως γίνεται πολύς θόρυβος χωρίς να υπάρχει θέμα; Να στηριχτούμε στις πληροφορίες που μας δίνουν τα επίσημα όργανα; ή αυτό είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου μέχρι να φύγει το κλιμάκιο χωρίς να το καταλάβουμε; Έτσι έγινε και όταν έφυγε το δασαρχείο και ο ΟΤΕ.
Το κλιμάκιο εγκαταστάθηκε στο Λεωνίδιο το 1999 και είχε 13 άτομα, τώρα υπηρετούν 9 άτομα, που δεν επαρκούν. Υπάρχουν επίσης 4 εποχιακοί υπάλληλοι (1 Απριλίου-15 Οκτωβρίου) με μηνιαίο μισθό 750 Ευρώ και δύο πυροφύλακες στον Κοσμά, υπάρχουν επίσης μερικοί εθελοντές πυροσβέστες.
Το κλιμάκιο είναι υπεύθυνο για τεν περιοχή που περιέχει το Μαρί, τον Κοσμά και τα άλλα χωριά και φτάνει μέχρι το Κρυονέρι (μετά τον Τυρό).
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι:
(α) Έφυγε ο προϊστάμενος ανθυποπυραγός και δεν αντικαταστάθηκε. (β) Ο υπαξιωματικός φεύγει 15 Οκτωβρίου και ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί. (γ) Ένας πυροσβέστης έχει αποσπαστεί στην Τρίπολη (υπηρεσιακή ανάγκη ή ευνοϊκή μεταχείριση;)
Επομένως να συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών και οι άλλες ενέργειες προς τα αρμόδια όργανα, αυτά όμως δεν είναι αρκετά, χρειάζεται να δράσουμε οργανωμένα, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να φύγει το κλιμάκιο της πυροσβεστικής από το Λεωνίδιο.
Η πρόληψη και η καταστολή των πυρκαγιών και η προστασία των δασών πρέπει να ανήκει στη δασική υπηρεσία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1998, μετέφερε στην πυροσβεστική υπηρεσία την καταστολή με αποτέλεσμα το 1999 να καούν 2 εκατομμύρια στρέμματα.
Η δασική υπηρεσία, με αρμοδιότητα την προστασία , διαχείριση και ανάπτυξη των δασών , την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία. Μόνο το 2009, μετά τις πυρκαγιές και τις μεγάλες καταστροφές το 2007 σε Ηλεία, Αχαΐα, Εύβοια, Μεσσηνία, διορίστηκαν 2000 πυροσβέστες.
Η κυβέρνηση μέσω του νόμου «Καλλικράτης» για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση στοχεύει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων, αφαιρεί κάθε δυνατότητα ελέγχου από τη δασική υπηρεσία.
(1) Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας
(2) Διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης (υδατοδεξαμενές, κρουνοί ανεφοδιασμού, καθαρισμός δασών και κτημάτων)
(3) Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων και τον εφοδιασμό τους με σύγχρονο εξοπλισμό. Άμεση πλήρωση με μόνιμο προσωπικό των κενών θέσεων σε πυροσβεστική και δασική υπηρεσία,
Η πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μας κυβέρνησαν τα τελευταία 36 χρόνια, φέρουν την κύρια ευθύνη που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ένα μήνυμα ελπίδας και τιμωρία αυτής της αδιέξοδης πολιτικής.

Λεωνίδιο, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση 3

Σφαγείο αιγοπροβάτων στο Λεωνίδιο (Μια πικρή ιστορία)

Με το θέμα των σφαγείων είχε ασχοληθεί ο δημοτικός μας συνδυασμός από το 1990, με ανακοινώσεις μας που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Κυνουρία» σε τρεις συνέχειες, Απρίλιο-Μάιο και Ιούνιο-Ιούλιο 2000.
Από το 1990 έχει απαγορευθεί, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η σφαγή αιγοπροβάτων, χοίρων, μοσχαριών στα παλαιά σφαγεία ή σε στέγαστρα, ή σε υπαίθριους χώρους. Τα παλαιά σφαγεία λειτούργησαν λίγες φορές με παράνομες άδειες της νομαρχίας.
Τότε υπήρχε μόνο ένα σύγχρονο σφαγείο στην Αρκαδία (Μπουζάλας Ο.Ε.) και δεν υπήρχε σύγχρονο σφαγείο στη Λακωνία. Τώρα, που στη Λακωνία λειτουργούν ήδη 4 σφαγεία (Σπάρτη, Μολάοι, Άγιος Δημήτρης, Νεάπολη), αποφάσισε ο δήμαρχος να κατασκευάσει σφαγείο στο Λεωνίδιο.
Δεν έχουμε δει την οικονομο-τεχνική μελέτη, αλλά για να είναι βιώσιμο το σφαγείο πρέπει να σφάζονται, ανά έτος, τουλάχιστον 25.000 αιγοπρόβατα. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι τους χειμερινούς μήνες μεταφέρουν τα ζώα τους στη Λακωνία, και η δυνατότητα για το δικό μας σφαγείο είναι το πολύ 12.000 ζώα, επομένως κατ’ εκτίμηση το σφαγείο θα είναι ζημιογόνο.
Το κόστος κατασκευής του σφαγείου είναι 750.000 Ευρώ και έχουν ξοδευτεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον 400.000 Ε. Είναι επίσης υποχρεωτικό να υπάρχει στο σφαγείο και σύγχρονη εγκατάσταση για βιολογικό καθαρισμό(100.000-150.000 Ε).
Το 2006 είχε εγκριθεί, από το υπουργείο Γεωργίας, να χρηματοδοτηθεί το έργο κατά 50%, δηλαδή με 375.000 Ε, με την προϋπόθεση ότι το έργο θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2008.
Το 2009, με κυβέρνηση της Ν.Δ., αν και είχε περάσει η προθεσμία περάτωσης του έργου, ο δήμος πήρε παράνομα την πρώτη δόση που ήταν 115.000 Ευρώ. Όμως η τελευταία απόφαση των αρμοδίων είναι ότι ο δήμος όχι μόνο έχασε το δικαίωμα της χρηματοδότησης (375.000 Ε) αλλά θα επιστρέψει και την πρώτη δόση (115.000 Ε), που έχει πάρει παράνομα , επειδή το έργο έχει απενταχθει από το πρόγραμμα.
Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος: (α) Για την απόφαση να κατασκευαστεί μη βιώσιμο σφαγείο, (β) Καθυστέρησε 15 χρόνια στην κατασκευή του, όταν ήδη υπάρχουν 4 σφαγεία στη Λακωνία, (γ) Με τις παλινωδίες του έχασε την επιδότηση (375.000 Ε) και τώρα ζητά να πάρει δάνειο ο δήμος 300.000 Ε για την αποπεράτωση του σφαγείου. (δ) Άρχισε τις οικοδομικές εργασίες του σφαγείου χωρίς να έχει την άδεια από την πολεοδομία, του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 Ε.
Για να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία ο κτηνίατρος πρέπει να παρευρίσκεται σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της σφαγής, δηλαδή από την ώρα που ανοίγει το σφαγείο ως την ώρα που κλείνει. Όμως η κτηνιατρική υπηρεσία έφυγε από το Λεωνίδιο, όπως έφυγε και το δασαρχείο. Πως θα λειτουργήσει το σφαγείο χωρίς τη μόνιμη παρουσία κτηνίατρου;
Τώρα με το σχέδιο «Καλλικράτης» θα είναι ακόμη χειρότερα διότι, σε επόμενη φάση, για «λόγους οικονομίας», θα συρρικνωθούν οι υπηρεσίες, θα απολυθούν οι συμβασιούχοι, θα ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πρόνοιας, θα μπουν πρόσθετοι φόροι.
Ο Δαφνώνας:
Δήμαρχε ο Δαφνώνας δεν είναι σκουπιδότοπος ούτε χώρος αποθήκευσης υλικών, επίσης στο Δαφνώνα απαγορεύεται η αμμοληψία. Αν δεν μπορείς δήμαρχε να εφαρμόσεις τους νόμους, θα έλθουν άλλοι που θα τους εφαρμόσουν. Ο Δαφνώνας έχει χαρακτηριστεί περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης (ΦΕΚ 353/6-9-2010).

Τσιμεντόστρωση τμήματος παραλίας στο Λάκο
Η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση, ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λεωνιδίου, ψήφισαν να γίνει τσιμεντόστρωση συγκεκριμένου τμήματος της παραλίας στο Λάκο, μήκους 160 μ, πλάτους 6 μ. και ύψους 1,15 μ., που αυθαίρετα βάφτισαν με αλχημείες άκουσον-άκουσον δημοτικό δρόμο!
Άλλο ένα περιβαλλοντικό εξάμβλωμα ,τυφλό, χωρίς καν να έχει γίνει οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας. Ισοδύναμο των παρανομιών και αθλιοτήτων που έχουν διαχρονικά γίνει στις παραλίες της Αθήνας , της Αττικής και ανά την επικράτεια .
Μάλιστα το «έργο» αυτό δημοπρατήθηκε για να ξεκινήσει προεκλογικά. Ο συνδυασμός μας έκανε τις κατά νόμο παραστάσεις και ενέργειες στις συναρμόδιες υπηρεσίες της ΤΥΔΚ , της πολεοδομίας , της κτηματικής υπηρεσίας της περιφέρειας και παρακολουθεί την εξέλιξη.
Αντικειμενικές αξίες
Πληροφορούμαστε από τον τύπο ότι κατά τόπο και κατά το νόμο συνεδριάζουν οι σχετικές επιτροπές για αύξηση των αξιών γης. Δεν έχουμε καμία σχετική ενημέρωση από τον Δήμο και αυτό μας προβληματίζει.
Σας γνωρίζουμε όμως ότι θεωρούμε το Δ.Σ., στο σύνολο του, υπεύθυνο τόσο για τις κατευθύνσεις και τον έλεγχο της επιτροπής διαπραγμάτευσης που έχει οριστεί ή θα οριστεί, όσο και για τυχόν αποδοχή οποιασδήποτε αύξησης.
Ήδη οι αξίες γης σε περιοχές του Λεωνιδίου και Τυρού είναι από αυξημένες ως και υπερβολικές. Παραπέρα δε αύξηση τους θεωρείται απαράδεκτη και θα συμπαρασύρει σε αυξήσεις και άλλες φορολογίες. Η αντίδραση του Δήμαρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι άμεση και δυναμική σε οποιαδήποτε μεθόδευση αύξησης επιχειρηθεί.
Επίλογος
Στις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι δημότες έχουν ένα αθόρυβο όπλο, την ψήφο τους. Προτείνουμε να μετέχουμε όλοι στις εκλογές και να ψηφίσουμε, τοπικά και στην περιφέρεια, τη Λαϊκή Συσπείρωση, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στο λαό.
Η αποχή από τις εκλογές βοηθά τα κόμματα εξουσίας, φοβούνται τα σκάγια της λαϊκής οργής, χρησιμοποίησε το όπλο που έχεις, μην το πετάς στα σκουπίδια.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που μας κυβέρνησαν τα τελευταία 35 χρόνια έχουν την κύρια ευθύνη, που έφτασε η χώρα μας στα όρια της χρεοκοπίας. Το ΠΑΣΟΚ μας λέει τώρα ότι για τα χάλια μας φταίει ο λαός, δηλαδή φταίμε όλοι μας, συνεχώς εξαπατούν το λαό.
Οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες που γίνονται είναι χρήσιμες αλλά δεν είναι αρκετές, μόνο αν μειωθούν, στις εκλογές που έρχονται, σημαντικά τα εκλογικά ποσοστά, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα αισθανθούν στο σβέρκο τους το χνότο της λαϊκής αγανάκτησης.
Τότε μόνο μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες για τη νεολαία και το λαό.

29 Σεπτεμβρίου 2010

Πηγή: www.leonidion.gr

Προηγούμενο άρθρο
Pacman