Ανακαλύψτε την μαγεία που κρύβει το Παράλιο Άστρος (pics)

Ανακαλύψτε την μαγεία που κρύβει το Παράλιο Άστρος (pics)

Ιούλιος 05, 2016 - 11:41
2 σχόλια

Παράλιο Άστρος, ένας μοναδικός προορισμός για όλους

Κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουλίου η ίδια πάντα ερώτηση.

Πού θα πάμε φέτος διακοπές;  Νησάκι ή κάπου κοντά με το αυτοκίνητο; Οι προορισμοί αμέτρητοι, το ίδιο και οι επιλογές.

Δυστυχώς, όμως δεν αρκεί πάντοτε να έχεις μεγάλο αριθμό επιλογών. Το βασικότερο, σε κάθε περίπτωση, ειδικά την εποχή της κρίσης που διανύουμε τα τελευταία αρκετά πλέον χρόνια είναι να έχεις μπάτζετ. Αυτός είναι συνήθως ο λόγος που θα μας περιορίσει ή τελοσπάντων θα κατευθύνει την όποια επιλογή μας, ενώ καθοριστικής επίσης σημασίας είναι η ηλικία μας και οι υποχρεώσεις.

Σύμφωνα και με την τελευταία έρευνα του ΙΝΚΑ μόλις 2 στους 10 έλληνες θα κάνουν φέτος διακοπές.

Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 77 %, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 13%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Το μέρος καταγωγής και σπίτια φίλων κερδίζει έδαφος και ζωντάνια αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.

Οι Έλληνες θα επιλέξουν για την διαμονή τους ένα φιλικό ιδιόκτητο σπίτι σε ποσοστό 42%, ένα συγγενικό-φιλικό σπίτι 36%, ενώ την επιλογή του ξενοδοχείου και των  ενοικιαζόμενων σπιτιών ή δωματίων μόλις το 22%.

Το Παράλιο Άστρος είναι ένας κοντινός προορισμός για τους Αθηναίους αλλά και όλους τους Πελοποννήσιους πολίτες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποκτήσει ένα σπίτι στο παράλιο Άστρος, αποδεικνύοντας ότι το μέρος αυτό σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή και δεν σε αφήνει εύκολα να το αφήσεις και αν μην επιστρέψει ξανά.

Δεν είναι τυχαίο ότι γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της κοντινής απόστασης από τα αστικά κέντρα. Απέχει 165 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 49 από την Τρίπολη. Διαθέτει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές για κάθε προτίμηση,  παραλίες χιλιομέτρων με πεντακάθαρα νερά και τη δυνατότητα θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Περιοχή επισκέψιμη όλο το χρόνο, ιδανική για Σαββατοκύριακο και τριήμερα.

Στην πόλη του Παραλίου Άστρους υπάρχουν πολλά καταλύματα, παραδοσιακά και σύγχρονα, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, κρεπερί ζαχαροπλαστεία, μπαράκια εμπορικά καταστήματα, παιδότοποι και όλα όσα χρειάζεται για να περάσει ποιοτικό χρόνο κάποιος χωρίς να τους λείψει τίποτα.

Πιάνοντας την κατηγορία «οικογένεια», το Άστρος είναι μία πολύ καλή πρόταση για τις οικογένειες που θέλουν ένα όμορφο, ήσυχο και κοντινό προορισμό για να ξεφύγει από την ρουτίνα της πόλης και τις καθημερινότητας. Οι διακοπές είναι μία περίοδος στην ζωή του ανθρώπου που αναζητά χαλάρωση ξεκούραση και στιγμές ηρεμίας και γαλήνης προκειμένου να γεμίσει τις μπαταρίες του για τον χειμώνα.

Για τους επισκέπτες  η Κυνουρία διαθέτει πλήθος  δραστηριοτήτων ανάλογα με τη  διάθεση και … τις φυσικές  αντοχές! Φυσικά το καλοκαίρι  οι παραλίες της περιοχής σφύζουν από ζωή και καλούν τον επισκέπτη να τις απολαύσει. Πόρτες, Ατσίγγανος, Ανάβαλος, Ξηροπήγαδο, Χερονήσι, Αρκαδικό χωριό είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που προτείνουμε! Όποιοι επιθυμούν να εξερευνήσουν τα πανέμορφα νερά της περιοχής, μπορούν να κάνουν καταδύσεις στο Αρκαδικό χωριό, το Ξηροπήγαδο και το Παράλιο Άστρος.

Η ευρύτερη περιοχή του Παραλίου Άστρους Αρκαδίας είναι ένας πανέμορφος τόπος που, αν και τα τελευταία χρόνια έχει οικοδομηθεί με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς, διατηρεί ακόμη την ιδιαίτερη γοητεία του, καθώς συνδυάζει ιδανικά αυτό που συνηθίζουμε να αναφέρουμε «βουνό και θάλασσα».

Ο αμφιθεατρικά χτισμένος παραθαλάσσιος οικισμός της Αρκαδίας, με τα γραφικά σοκάκια και τα παραδοσιακά κεραμιδόσπιτα, τα ταβερνάκια και τα μπαράκια πάνω στη θάλασσα, τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, και πλέον όχι μόνο από τους κοντινές περιοχές της Πελοποννήσου, όπως είναι οι Τριπολιτσιώτες, αρκετοί εκ των οποίων διαθέτουν εξοχικό στην περιοχή.

Το μεγάλο προτέρημα του Παραλίου Άστρους είναι οι απλωτές αμμουδιές Ατσίγγανος και Πόρτες, από τις ομορφότερες της Πελοποννήσου. Η πρώτη απλώνεται βόρεια από το Νησί και είναι μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη ακτή, καθώς κινείται πλάι της ο παραλιακός δρόμος. Είναι στρωμένη με ψιλή ξανθιά άμμο, ενώ τα νερά της είναι ρηχά και ζεστά. Σε μικρή απόσταση υπάρχουν συγκροτήματα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και ταβέρνες.

Αμέσως μετά το νέο λιμάνι βρίσκεται το θεατράκι, το οποίο το καλοκαίρι φιλοξενεί ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακολουθώντας τα σκαλοπάτια θα βρεθείτε στον φάρο (κτίσμα του  1893) και στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, ένα από τα πιο ευχάριστα και ήσυχα σημεία για ν’ απολαύσετε τη θέα στον Αργολικό Κόλπο.

Ο Προφήτης Ηλίας, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο ναΐσκος στο Παράλιο Άστρος, που κάνει συντροφιά στον Φάρο πάνω από τον Κότρωνα όπου σήμερα βρίσκεται το ανοιχτό θέατρο του Παραλίου Άστρους, αναλήφθηκε στους ουρανούς μέσα σε πύρινες φλόγες λόγω της θερμής πίστης του στον Θεό, λέει η εκκλησιαστική παράδοση.

Ο ναός βρίσκεται κοντά στον Φάρο, πάνω σε έναν πραγματικά πανέμορφο λόφο. Πεύκα τον σκεπάζουν δημιουργώντας ένα αλσύλλιο με πυκνή και δροσερή σκιά. Ξύλινοι πάγκοι, παγκάκια -το καλύτερο από όλα είναι εκείνο στην άκρη στον βράχο- και τοιχία ξεκουράζουν τον πεζοπόρο που θέλει να επισκεφθεί το μέρος αυτό και να ξεκουραστεί για λίγο στον δρόμο για το κάστρο. Η θέα του προς τον Αργολικό κόλπο είναι μαγευτική. Ακόμη, ο τόπος αυτός έχει μια ιδιαιτερότητα: ανεβαίνοντας εκεί, και ενώ οι κατοικίες και το πολύβουο κέντρο του Παραλίου απέχουν ελάχιστα, το μόνο που ακούει ο επισκέπτης είναι ο αέρας -φυσάει πάντα εκεί πάνω- και τα καΐκια που τα απογεύματα αφήνονται στα κύματα της θάλασσας.

 Τόπος αναψυχής και ησυχίας για κάθε ταξιδιώτη, συνήθως δεν καταλαβαίνει κανείς πώς περνάει η ώρα εκεί πάνω.

Ακόμα πιο πάνω  στη νότια κορυφή του λόφου, στο λεγόμενο και Νησί από τους ντόπιους, δεσπόζει το κάστρο από τα χρόνια της φραγκοκρατίας. Συχνά αναφέρεται και σαν Κάστρο ή Πύργος των Ζαφειρόπουλων.

Το κάστρο του Παραλίου Άστρους είναι κτισμένο στη νότια κορυφή του λόφου «Νησί». Η πρώτη οικοδομική φάση του ανάγεται στη μεσαιωνική εποχή. Στα μεταγενέστερα χρόνια διαμορφώνεται σε ισχυρό αμυντικό συγκρότημα. Τον 18ο αιώνα οι τρεις αδελφοί Ζαφειρόπουλοι, έμποροι στο εξωτερικό, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να αγωνιστούν, οικοδόμησαν στο χώρο του κάστρου τρεις κατοικίες.

Από μια άλλη οπτική γωνία, το Παράλιο Άστρος φαντάζει ως ένας μυστηριακός, γεμάτος εκπλήξεις προορισμός. Για τους περισσότερους Αρκάδες, η περιοχή του Άστρους είναι ένας παραθεριστικός προορισμός, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν τις δυνατότητες που έχει ο τόπος και τις προοπτικές ανάδειξής τους και κατάταξής του στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου.

Ξεκινώντας από το λιμάνι του Άστρους, αφήνοντας πίσω το θεατράκι και το Κάστρο απολαμβάνουμε τις πεντακάθαρες παραλίες με τα πράσινα νερά και το νησιώτικο χρώμα τα οποία μας οδηγούν στις σπηλιές.

Μία από τι μεγαλύτερες σπηλιές ονομάζεται Περιστεροφωλιά, ένα χαρακτηριστικό σημείο του Νησιού. Ο λόφος στο παράλιο Άστρος ονομάζεται Νησί επειδή παλαιότερα βρεχόταν από τη θάλασσα από όλα τα μέρη, ενώ τώρα από τρία μέρη.

Το Παράλιο Άστρος μπορεί να συνδυάσει βουνό και θάλασσα , μπορεί να συνδυάσει στιγμές χαλάρωσης και όχι μόνο. Το σίγουρο είναι ότι η Βόρεια Κυνουρία κρύβει πολλές ομορφιές τις οποίες μπορεί κάποιος να τις ανακαλύψει κάνοντας μία βόλτα και ξεκινώντας από την παραλία Πόρτες , στο λιμάνι ,κάνοντας μία στάση στον φάρο για ξεκούραση. Ύστερα μία μικρή ανηφορική πορεία έως το Κάστρο για να τραβήξει πανοραμικές φωτογραφίες και να δει το σούρουπο και τέλος να κατηφορίσει στο λιμάνι για φαγητό και ποτό.

Επισκεφθείτε το Παράλιο Άστρος και σίγουρα δεν θα μείνετε απογοητευμένοι.

Έφη Καστραντά


2 Σχόλια

Όλοι οι ξένοι λατρεύουν το Άστρος, οι Αστρινοί αλήθεια το αγαπούν ή το εκμεταλλεύονται;

με την μεσσηνια να ειναι αρκετά οικονομική μόνο με καλες τιμες μπορεις να κρατήσεις κοσμο στο αστρος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.