Ανακαλύψτε τα μυστικά της όμορφης Νεστάνης (pics)

Ανακαλύψτε τα μυστικά της όμορφης Νεστάνης (pics)

Οκτώβριος 11, 2016 - 12:01
0 σχόλια

Αν επιθυμείτε να ζήσετε τη χειμερινή πλευρά της Πελοποννήσου, τότε έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις εκπληκτικές ομορφιές της σε μοναδικά μέρη που καλύπτουν όλα τα γούστα και δίνουν ζεστασιά στο φθινόπωρο ή στον χειμώνα.

Ο πλούτος της Αρκαδίας και οι εναλλαγές των τοπίων κερδίζουν ολοένα περισσότερους επισκέπτες οι οποίοι ανακαλύπτουν αγαπημένους φθινοπωρινούς  προορισμούς που συνδυάζουν καταπράσινα τοπία, μοναδική ατμόσφαιρα, παραδοσιακούς οικισμούς και εξαιρετικό φαγητό. Και όλα αυτά, σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

Η Αρκαδία είναι ένα αγαπημένος προορισμός εδώ και χρόνια με τα χωριά της Γορτυνίας, με τη Βυτίνα, τη Δημητσάνα , τα Λαγκάδια, τη Στεμνίτσα και όλα τα χωριά του Δήμου να προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες.
Μία νέα πρόταση έρχεται να προστεθεί στους πολύ καλά ψαγμένους τόπους της Αρκαδίας η οποία μπορεί να προσφέρει χαλάρωση, όμορφα τοπία και θρησκευτική κατάνυξη σε λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Η Νεστάνη είναι κωμόπολη της Αρκαδίας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Αρτεμισίου όρους και απέχει μόλις 15 χλμ. από την Τρίπολη και είναι κοντά στη νέα Εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως.


Ίσως το όνομα να προέρχεται από τη λέξη νόστος (που σημαίνει «επιστροφή στην πατρίδα»), ίσως και να προέρχεται από το βυζαντινό τοπωνύμιο Κηπιανά, που εξελίχθηκε σε Τσιπιανά, που ήταν και το όνομα του χωριού ως τη μετονομασία, το 1927, σε Νεστάνη. 

Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας στη Νεστάνη χτίστηκε το 1840 από τον καλύτερο αρχιτέκτονα της εποχής, τον Λάππα, που λίγο αργότερα έκτισε και τη Μητρόπολη των Αθηνών. Έδρα του Λάππα ήταν το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Σε μικρή απόσταση από τη σημερινή Νεστάνη βρίσκονται και τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Νεστάνης.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει υπολείμματα πελασγικού τείχους και τμήμα ενός πύργου. Ο περίβολος του τείχους είχε είχε κατά διαστήματα πύργους και περιέκλειε έκταση έξι στρεμμάτων. Διακρίνεται η πύλη της ακρόπολης της κώμης. Στην κορυφή του λόφου υπάρχουν πέντε ογκόλιθοι οι οποίοι εικάζεται ότι ήταν βάσεις ανακτόρου. Η κώμη ήκμασε από τον 5ο μέχρι τον 3ο αι. π. Χ. 
Τα λείψανα του τείχους στην πύλη χρονολογούνται στο 465 π.Χ.


Στα δυτικά του χωριού, στην κορυφή του δενδροφυτευμένου λόφου Πανηγυρίστρα, σώζονται τα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Νεστάνης. Η επιβλητική οχύρωση περιλαμβάνει δύο ημικυκλικούς πύργους και μία πύλη.

Στο πανέμορφο λόφο της Πανηγυρίστρας ,στέκει Ιερό Ναό της Αναλήψεως  ο οποίος έχει ανεγέρθει το 1930  εις μνήμη της Βακούλας ( Βασιλικής) Ξυνογαλά   από τους γονείς της Ιωάννας & Συμεών κατόπιν επιθυμίας της ίδιας όταν ένιωσε τον πρόωρο θάνατός της το 1928. Άυτό αναφέρεται και στη μαρμάρινη επιγραφή πάνω από την είσοδο του Ναού.

Εδώ θα πρέπει να βρισκόταν και το βυζαντινό πόλισμα Κηπιανά, το οποίο οχυρώθηκε τον 13ο αιώνα και ήταν ορμητήριο των Φράγκων. Ένας ερειπωμένος πύργος, ένα μικρό ανακαινισμένο εκκλησάκι και ερείπια βυζαντινού μικρού ναού της Ανάληψης είναι ό,τι έχει απομείνει από τον μεσαιωνικό αυτόν οχυρωμένο οικισμό.

Υπάρχει μία πέτρινη κρήνη που βρίσκεται στην άκρη του λόφου της αρχαίας ακρόπολης, η «Πέρα Βρύση», όπως την αποκαλούν, με μια αρχαία απελευθερωτική επιγραφή, του 1ου μ.Χ. αιώνα. Η κρήνη αυτή μαρτυρεί την επιβίωση της λαϊκής παράδοσης, αφού αποκαλείται «Φιλίππειος κρήνη». Ο Παυσανίας γράφει πως ο Φίλιππος Β’ μετά τη μάχη στη Χαιρώνεια (338 π.Χ.) στρατοπέδευσε κοντά στη Νεστάνη και οι Αρκάδες ονόμασαν μία πηγή εκεί κοντά «Φιλίππειο».

Λίγο έξω από το χωριό, κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο Γουλά και σε πευκόφυτη πλαγιά, σκαρφαλωμένο στο τέλος μιας λιθόστρωτης σκάλας, βρίσκεται το μοναστήρι  της Παναγίας Γοργοεπηκόου το οποίο έχει πλέον μετατραπεί σε αντρικό  με τους πατέρες να φιλοξενούν την εναπομείνασα γερόντισσα μοναχή Αντωνία Βρανά.

Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα αλλά το καθολικό σήμερα ανήκει στον 16ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση, η εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι είναι του ευαγγελιστή Λουκά και η θέα από το μοναστήρι προς το οροπέδιο της Μαντίνειας είναι ανεπανάληπτη.

Στην πεδιάδα κάτω από τη Νεστάνη, το «Άργον πεδίον» των αρχαίων, και στην ευρύτερη περιοχή ανθούσε από παλιά η αμπελουργία και τα τοπικά κρασιά ήταν και παραμένουν ονομαστά.

Η Νεστάνη βρίσκεται κοντά και στη σπουδαία αρκαδική πόλη Μαντίνεια, που ονομάστηκε έτσι από τον γιο του Λυκάονα Μαντινέα. Από τη σημαντική αυτή κατά τα κλασικά χρόνια πόλη σώζονται σήμερα λίγα λείψανα από τον μεγάλο οχυρωματικό περίβολο, ερείπια από το βουλευτήριο, δημόσια κτίρια, ιερά, στοές, καθώς και το αρχαίο θέατρο. Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας υψώνεται και η εντυπωσιακή και παράδοξη εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, κτίσμα του 1970, που συγχωνεύει αρχαίους, μεσαιωνικούς και σύγχρονους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς.

Η Νεστάνη είναι μια κωμόπολη με πλούσια ιστορία και μοναδικό φυσικό πλούτο. Ανακαλύψτε την αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται για να περιηγηθείτε, να ξεκουραστείτε στα γραφικά καφενεία με τα πετρόχτιστα σπίτια ολόγυρα, κάτω από τα μεγάλα πλατάνια και χαρείτε μικρές αποδράσεις σε κοντινή απόσταση από τα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου.

Τέλος αν σας ενδιαφέρει να γνωρίσετε ένα διαφορετικό τρόπο διαμονής επισκεφθείτε το Hondos Classic Hotel & Spa το οποίο είναι ένα πέτρινο συγκρότημα 4 αστέρων και  αποτελεί μια όαση ξεκούρασης και ηρεμίας για όσους ονειρεύονται ένα διάλειμμα μακριά από την ρουτίνα και το άγχος της πόλης. Σκοπός του ξενοδοχείου είναι να σας προσφέρει την αξέχαστη εμπειρία μιας ιδιαίτερα ποιοτικής διαμονής.

Έφη Καστραντά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.