Αναγόρευση του Χρήστου Κλαίρη σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΠαΠελ

Αναγόρευση του Χρήστου Κλαίρη σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΠαΠελ

Νοέμβριος 21, 2017 - 16:02
0 σχόλια

Στις 29 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του Χρήστου Κλαίρη, Ομότιμου Καθηγητού Γενικής Γλωσσολογίας στη Σορβόννη, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών & Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Χρήστος Κλαίρης γεννήθηκε το 1941 στην Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνώνκαι γενική γλωσσολογία στη Σορβόνη, δίπλα στον θεμελιωτή της λειτουργικής γλωσσολογίας AndréMartinet. Είναι ομότιμος καθηγητής γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόνη (Πανεπιστήμιο René Descartes) όπου διδάσκει από το 1978. Διευθυντής (1987-2009) του Εργαστηρίου ΓλωσσολογικήςΘεωρίας και Περιγραφής (THEDEL) του ιδίου Πανεπιστημίου, είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF).

Δίδαξε ελληνική γλώσσα και γενική γλωσσολογία στη Χιλή (1970-1976). Οι έρευνές του πάνω στις γλώσσες της Παταγονίας και της Γης του Πυρός τον οδήγησαν το 1972 στην ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Ιθαγενών Γλωσσώνστο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Valparaíso το οποίο και διηύθυνε μέχρι το κλείσιμό του από τις Αρχές. Τις έρευνές του για τις γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν θα τις συνεχίσει από τη Γαλλία, σε συνεργασία με το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και με πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής.

Το 1987 δημοσιεύει την πρώτη πλήρη περιγραφή της αμερινδιάνικης γλώσσας καγουάσκαρ (Elqawasqar. Lingüísticafueguina. theoríaydescripción, Valdivia, EstudiosFilológicos). Ωςδιευθυντήςτου

(THEDEL)διηύθυνε τη σειρά Travaux du Séminaire d eLinguistique Fonctionnelle (1992-2002).Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του πραγματεύονται κυρίως θέματα θεωρητικής γλωσσολογίας, περιγραφής γλωσσών και εθνογλωσσολογίας.

Οι μελέτες του γύρω από την σύγχρονη ελληνική γλώσσα είχαν ως αποτέλεσμα να εκδώσει, με τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τη Γραμματική της νέας ελληνικής. Δομολειτουργική-επικοινωνιακή (Ελληνικά Γράμματα, 2005, νέα έκδοση Κέντρο Λεξικολογίας, 2011). Στην Ελληνική κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Λειτουργική γλωσσολογία (2007, Ελληνικά Γράμματα, 2012· Νεφέλη, νέα έκδοση με Παράρτημα) και Θέματα γενικής γλωσσολογίας (Νεφέλη, 1990). Μεταξύ των πιο πρόσφατων έργων που έχουν κυκλοφορήσει στη γαλλική βιβλιογραφία υπό την διεύθυνσή του είναι τα έργα TravauxduSéminairedeLinguistiqueFonctionnelle (L’ Harmattan, 2005) και Typologiedelasyntaxeconnective (PressesUniversitairesdeRennes, 2005).

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.