Αναγκαία η συμβολαιακή γεωργία για προϊόντα χωρίς μεσάζοντες (video)

Αναγκαία η συμβολαιακή γεωργία για προϊόντα χωρίς μεσάζοντες (video)

Ιούνιος 21, 2012 - 22:54

Ημερίδα για τη νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα και κυρίως για την συμβολαιακή γεωργία και τις νέες καλλιέργειες  πραγματοποιήθηκε σήμερα, αργά το απόγευμα, στο χώρο εκδηλώσεων του Αρκαδικού Πανοράματος, στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.

Ο καθηγητής γενετικής και βελτίωσης φυτών του ΤΕΙ Καλαμάτας Γιάννης Ξυνιάς μίλησε στο www.arcadiaportal.gr και εξήγησε γιατί πρέπει να προωθηθεί η συμβολαιακή γεωργία, δηλαδή μεταξύ του αγρότη και κάποιου φορέα ή εταιρείας να υπάρχει ένα συμβόλαιο, που θα διασφαλίζει για τον παραγωγό μία καλή τιμή και μία βέβαιη διάθεση για το προϊόν του με αναγκαία όμως την συγκεκριμένη ποσότητα και κυρίως την ποιότητα του προϊόντος.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυνιά, αυτό βοηθά, στο να περιοριστεί ο ρόλος του μεσάζοντα. Όμως όπως ανέφερε το αρνητικό στην Ελλάδα είναι ότι η γεωργία δεν εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχει μία κεντρική μελέτη ούτε για τις νέες καλλιέργειες και τη συμπεριφορά τους στα εδώ εδάφη, αλλά ούτε και για τις παλιές καλλιέργειες που θα μπορούσαν να επανέλθουν.

Η συμβολαιακή γεωργία δεν είναι κάτι καινούριο στη χώρα, αφού έχει ήδη εφαρμοστεί και λειτουργήσει στην περίπτωση του ζαχαρότευτλου, του κριθαριού για την παραγωγή μπύρας και του σπαραγγιού και σε άλλα ακόμα προϊόντα.

Ο κ. Ξυνιάς τόνισε πως ο σημαντικότερος ρόλος είναι στο Κράτος, ενώ όλοι ελπίζουν να αλλάξει κάτι με την ανάληψη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων από τον γεωπόνο Αθανάσιο Τσαφτσάρη.

Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Ξυνιά στο βίντεο...

Ελένη Τράκα

Video: 

youtube://v/kMjDAKwedm8