Αναδρομικά πέντε μηνών στις συντάξεις χηρείας τον Νοέμβριο

Αναδρομικά πέντε μηνών στις συντάξεις χηρείας τον Νοέμβριο

Αύγουστος 27, 2019 - 14:34
0 σχόλια

Από 561 ευρώ ως 2.800 ευρώ αναμένεται να πάρουν οι 89.818 δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας με την σύνταξη Νοεμβρίου που θα καταβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες των Dikaiologitika News το υπουργείο Εργασίας θα δώσει τα αναδρομικά 5 μηνών από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο με τις συντάξεις Νοεμβρίου

Οι καθυστερήσεις στις συντάξεις χηρείας οφείλονται στο γεγονός ότι μετά τον νόμο με τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας (Ν. 4611/2019), που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου 2019, δεν έγινε καμία ενέργεια από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη.

Επίσης οι συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί υπολογίστηκαν με το 50% της επανυπολογισμένης και σύνταξης του θανόντος και με τον νέο νόμο πρέπει να επανεκδοθεί καινούργια απόφαση με αύξηση του ποσοστού στο 70% για τη χήρα και στο 30% σωρευτικά για τα τέκνα εφόσον είναι δικαιούχοι και δεν έχουν κλείσει το 24ο έτος.

Παράλληλα απαιτούνται δύο υπολογισμοί, καθώς ο νόμος λέει ότι η χήρα θα λαμβάνει το 70% είτε της αρχικής σύνταξης του θανόντος είτε της επανυπολογισμένης, εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό μέσω του επανυπολογισμού.

Δικαιούχοι της αύξησης είναι:
* Όσοι παίρνουν ήδη οριστική σύνταξη. Από 13/5/2016 και μετά έχουν εκδοθεί 57.522 οριστικές συντάξεις χηρείας και θα έχουν αναπροσαρμογή του ποσοστού σύνταξης από το 50% στο 70% και επί του συμφερότερου ποσού που είναι η αρχική και όχι η επανυπολογισμένη σύνταξη του θανόντος.

* Πάνω από 32.296 συνταξιούχοι χηρείας που παίρνουν προσωρινή σύνταξη καθώς και όσες άλλες περιπτώσεις είναι σε εκκρεμότητα χωρίς καθόλου (ούτε προσωρινή) σύνταξη.

* Όσοι είχαν κάνει αίτηση και απορρίφθηκε, καθώς μπορούν να επανακατεθέσουν αιτήσεις.

* Όσοι κριθούν δικαιούχοι σύνταξης χηρείας από τις 17/5/2019 και μετά.

Σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων η αποκατάσταση των ποσών δεν θα ανατρέξει πριν αλλά μετά τις 17 Μαΐου 2019 που ισχύει ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που έκανε αίτηση για σύνταξη χηρείας το 2018 και δεν έχει βγει οριστική απόφαση, θα πάρει το παλιό ποσοστό (του νόμου Κατρούγκαλου) δηλαδή το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος από την ημερομηνία της αίτησης ως και τον Μάιο του 2019, ενώ από τη σύνταξη Ιουνίου 2019 η σύνταξη θα αυξηθεί με το 70% που δίνει ο νέος νόμος (4611/2019).

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.