Aναδρομή στην ιστορία και στους ανθρώπους της Καστάνιτσας (pics,vid)

Aναδρομή στην ιστορία και στους ανθρώπους της Καστάνιτσας (pics,vid)

Ιούλιος 27, 2017 - 10:44
0 σχόλια

Στα ορεινά Κυνουριακά χωριά του Πάρνωνα συγκαταλέγονται μερικοί από τους ομορφότερους διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου. Ένα από τα αρχαιότερα Τσακωνοχώρια, την Καστάνιτσα, εξερευνήσαμε ένα απόγευμα του Ιουλίου.

Η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός του θα είχε «ξεθωριάσει» στον χρόνο, αν δεν υπήρχαν οι δραστήριοι κάτοικοι, που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του χωριού.

Σεργιανίζοντας το χωριό ανάμεσα από τα  πετρόκτιστα δίπατα σπίτια που είναι βαμμένα λευκά με ασβέστη, με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου του Μαλεβού, και λουλουδιασμένες αυλές φτάσαμε στο Κέντρο  Ενημέρωσης Πάρνωνα Μουστού όπου βρήκαμε τον Σωτήρη Πεφάνη πρόεδρο του Συλλόγου των απανταχού Καστανιτσιωτών.

Ο κ. Πεφάνης είναι γιος του Θεόδωρου Πεφάνη προέδρου του χωριού, ο οποίος με μία ομάδα φίλων και συντοπιτών κρατά ζωντανό το χωριό διοργανώνοντας δρώμενα και εκδηλώσεις  τα οποία κρατούν σε εγρήγορση τους κατοίκους, αλλά διατηρούν τις παραδόσεις του χωριού.

Το κτίριο που μας υποδέχθηκε, ήταν από το 1870 το Δημοτικό Σχολείο και διαμορφώθηκε το 2008 σε Κέντρο Ενημέρωσης Καστάνιτσας με χρηματοδότηση από τα ειδικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Το κτίριο αναπλάσθηκε συνολικά, προστέθηκαν οι αναγκαίες υποδομές και σε δύο αίθουσες του ισογείου δημιουργήθηκε μια σημαντική έκθεση  με φωτογραφική απεικόνιση  και παράθεση κειμένων για την σημαντική και μοναδική χλωρίδα και πανίδα  του Πάρνωνα, για την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα της Καστάνιτσας αλλά και των γύρω χωριών του Πάρνωνα, για  τα μονοπάτια  και τα φαράγγια της περιοχής, για το  μοναδικό καστανόδασος που αγκαλιάζει την Καστάνιτσα αλλά και για  τον Πάρνωνα, το πανέμορφο βουνό που απλώνεται από τον Αργολικό μέχρι την Μονεμβάσια.

Ο δραστήριος Συλλόγος των Απανταχού Καστανιστιωτών έχει διαμορφώσει την τρίτη αίθουσα του ισογείου σε μια διαχρονική ιστορική αναδρομή για την Καστάνιτσα και τους ανθρώπους της, ενώ για το υπόγειο έχει δημιουργηθεί ένα ιδιατερο Λαογραφικό Μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Η Καστάνιτσα έχει  έναν  δυναμικό Πολιτιστικό Σύλλογο  με αξιόλογη προσφορά στον εξωραϊσμό της αλλά και στην πολιτιστική της ζωή. Τα λαϊκά πανηγύρια, που για αιώνες στάθηκαν σημεία αναφοράς και κοινωνικής και πολιτιστικής δημιουργίας των προγόνων, διατηρούνται και σήμερα με σημαντικότερο αυτό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 5 και 6 Αυγούστου.

Σημαντικές ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι και η Γιορτή το Δάσους και  η Γιορτή του Κάστανου που διοργανώνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το στολίδι της Καστάνιτσας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του χωριού Θ. Πεφάνης, το οποίο οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε όταν φθάσετε στο χωριό.

Δείτε ένα ακόμα αφιέρωμα για την  ωραία του Πάρνωνα την Καστάνιτσα (ΕΔΩ)

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Aναδρομή στην Καστάνιτσα και στους ανθρώπους της


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.