Άλλος για την Τεχεράνη;

Άλλος για την Τεχεράνη;

Μάιος 05, 2015 - 21:31
1 σχόλια

Το σχόλιο του Σωκράτη

Διαβάζοντας κάποιος το χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters σκέφτεται πως ήρθαν τα ύστερα του κόσμου: αμερικανική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα στο Ιράν προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες για επενδύσεις στον τομέα των πετρελαίων. Βέβαια, η ουσία είναι ότι στον κόσμο έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Το Ιράν παύει να είναι ο απόλυτος εχθρός για τη Δύση και εν όψει της επικείμενης συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα και την άρση του διεθνούς εμπάργκο, μεταμορφώνεται σε ένα νέο Ελντοράντο.

Αυτή την εποχή, εταιρίες από διάφορες χώρες του κόσμου συνωστίζονται στην ουρά για να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την πίττα: Μια χώρα με 78,4 εκατομμύρια πληθυσμό, τέταρτη στον κόσμο σε κοιτάσματα πετρελαίου, δεύτερη σε αποθέματα φυσικού αερίου και με υποδομές σε πολύ μεγάλο βαθμό απαρχαιωμένες εξαιτίας του εμπάργκο. Χαράς ευαγγέλια δηλαδή για τους απανταχού επί γης επενδυτές. Καιρό τώρα, πριν ακόμα από την «εαρινή προκαταρκτική συμφωνία», διάφορα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ από το CNN μέχρι τον Economist κι από το Bloomberg μέχρι τους Financial Times έγραφαν για τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές που θα ανοίξουν μετά τη λήξη του εμπάργκο κατά του Ιράν, καθώς και για την πληθώρα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών που αναμένουν πως και πώς να επενδύσουν στους τομείς της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροναυπηγικής ή της παροχής υπηρεσιών, μεταξύ πολλών άλλων.

Μια μικρή αναδρομή στα δικά μας τώρα: τον περασμένο Μάρτιο είχε ταξιδέψει στην Τεχεράνη ο Γιώργος Τσίπρας, τότε σύμβουλος του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και νυν γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων στο ίδιο υπουργείο. Το ταξίδι, το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, έλαβε στη συνέχεια αρνητική δημοσιότητα από μερίδα του ελληνικού τύπου, πρωτοστατούντος του αρθογράφου των Νέων Γιώργου Παπαχρήστου.  Ο κ. Παπαχρήστος, γνωστός για τα εξυπνακίστικα σχόλιά του, έγραφε μεταξύ άλλων ότι «ο Κοτζιάς έστειλε τον Τσίπρα στο Ιράν να ζητιανέψει λεφτά για το χρέος, «γύρισε με άδεια χέρια από τους μουλάδες» και άλλα τέτοια συναφή. Λίγες μέρες αργότερα, αφού έγινε γνωστή η προκαταρκτική συμφωνία της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν, κάθε κοινός νους μπορούσε να καταλάβει τι νόημα είχε το ταξίδι στην Τεχεράνη: Να προλειάνει το έδαφος για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων ενόψει της εξόδου του Ιράν από τη διεθνή απομόνωση. Αλλά, όχι. Φαίνεται πως στα μυαλά κάποιων η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει Ψωροκώσταινα. Χωρίς πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, χωρίς οικονομικές και εμπορικές εναλλακτικές, χωρίς τίποτα.

Παραδόξως, οι ίδιοι κύκλοι που καυτηρίασαν το ταξίδι του τότε συμβούλου του ΥΠΕΞ στο Ιράν, δεν αντιμετώπισαν με καθόλου ειρωνικά σχόλια την επίσκεψη του πρώην ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου στην ίδια χώρα πέρυσι τον Μάρτιο. Μήπως, άραγε, επειδή ο Βενιζέλος ήταν ο «δικός τους άνθρωπος», υπεράνω πάσας κριτικής; Ακόμα και όταν έσπευδε να βομβαρδίσει τη Συρία πριν από τους Αμερικανούς οι οποίοι τελικά άλλαξαν γνώμη;

Φυσικά, δεν χωρούσαν ειρωνίες σχετικά με το ταξίδι του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράν μέσα στον Απρίλιο. Αλλά, ούτε και ιδιαίτερες ερμηνείες: τοπική δύναμη η Τουρκία, φροντίζει να τα έχει καλά με τους γείτονές της. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πόσοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών από χώρες της Δύσης και όχι μόνο επισκέφθηκαν το Ιράν μέσα στους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να ρίξουν γέφυρες συνεργασίας για το μέλλον.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Βέσνα Πούσιτς, αναπληρώτρια πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της Κροατίας, μιας μικρής βαλκανικής χώρας που γεννήθηκε μέσα από τις φλόγες του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, ταξίδεψε στην Τεχεράνη όπου είχε συνάντηση με τον ιρανό ομόλογό της Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ. Τον ίδια μήνα, η Γαλλία «έσπαγε» το εμπάργκο της Ε.Ε. υποδεχόμενη στο Παρίσι τον ΥΠΕΞ Σαρίφ, ο οποίος πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Τον Φεβρουάριο, ο Τζαβάντ Σαρίφ υποδεχόταν στην Τεχεράνη τον κινέζο ομόλογό του Γουανγκ Γι και δυο μήνες αργότερα, στις 18 Απριλίου, την αυστραλή ομόλογό του Τζούλι Μπίσοπ, την πρώτη υψηλόβαθμη αξιωματούχο της χώρας της που επισκεπτόταν το Ιράν μετά το 2003. Στα τέλη του ίδιου μήνα, η πρόεδρος της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα βρισκόταν για πρώτη φορά στο Ιράν, όπου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ρουχανί. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να επισκεφθεί και αυτός την Τεχεράνη, χωρίς ωστόσο να έχει κλειστεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αυτές τις μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιρανικού τύπου, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή από την Πολωνία της οποίας ηγείται η υφυπουργός εξωτερικών της χώρας Καταρίνα Κασπέρζουκ, ενώ αναμένεται και επίσκεψη από αντιπροσωπεία του νορβηγικού κοινοβουλίου.

Ολες αυτές οι ειδήσεις καταδεικνύουν το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών χωρών για ανάπτυξη των σχέσεών τους με το Ιράν, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Σύμφωνα με ποια λογική λοιπόν, θα πρέπει η Ελλάδα να μείνει εκτός όλων αυτών των εξελίξεων; Σύμφωνα με τη λογική της Ψωροκώσταινας; Ή μήπως σύμφωνα με την αστεία πια επωδό που ισχυρίζεται ότι «για όλα φταίει ο Σύριζα» και όσο ήταν αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο, τώρα που κυβερνά;

Ειδήσεις: 
Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.